Сік граната — чудовий солодкий напій рубінового кольору. Він містить понад 100 корисних речовин і володіє вражаючими властивостями: допомагає запобігти ревматоїдному артриту, остеоартриту, раку, анемії; також безцінний для вагітних і тих, у кого хворе серце.
Варто уточнити, що факти, про які піде мова далі, мають відношення тільки до 100% чистого гранатового соку, а не до перероблених «сокових сумішей», які в дійсності містять тільки невелику кількість соку граната й досить багато цукру.
Чому варто щодня випивати склянку гранатового соку: 14 причин
1. Сік граната знижує ризик деяких ракових захворювань
Плоди граната містять поліфеноли та інші корисні сполуки: вони знижують ризик захворювання деякими видами раку, включаючи рак легенів, молочної та передміхурової залози. Дослідження 2003 року показали, що олія насіння гранату різко знижувала ризик появи раку шкіри у мишей, які піддавалися впливу ракових речовин.
Гранатова кислота — активна сполука, отримана з олії насіння граната. Вона здійснює антипроліферативний вплив на рак молочної залози, що допомагає зупинити поширення ракових клітин. Дослідження, опубліковане у 2006 році в журналі Clinical Cancer, показало, що гранатовий сік особливо корисний для пацієнтів із раком передміхурової залози.
2. Сік граната робить серце більш здоровим
Гранатова кислота допомагає регулювати рівень холестерину та нормалізувати кров'яний тиск для підтримки здоров'я серця. Дослідження, опубліковане у
Флавоноїди, що містяться у фруктах, також можуть знизити загальний холестерин, у свою чергу зменшуючи загальну кількість хворих жирових клітин, що допомагає скинути зайву вагу.
Вчені рекомендують включати гранатовий сік у дієту, щоб підтримати здоров'я серця.
3. Гранат покращує пам'ять
Якщо ви прагнете покращити пам'ять, у вас є ще одна причина випивати склянку гранатового соку щодня. Дослідники виявили, що до його складу входять нейрозахисні поліфеноли.
У процесі дослідження 2013 року учасники програми, у яких були проблеми з пам'яттю, випивали чашку соку граната або ароматизованого напою (плацебо) протягом чотирьох тижнів. Експерти дійшли висновку, що вживання соку значно поліпшило маркери словесної та зорової пам'яті. Інші дослідження показали, що цей смачний плід може знизити ризик або принаймні затримати початок хвороби Альцгеймера.
6. Гранатовий сік бореться із запаленням
Сік граната містить багато антиоксидантів, завдяки чому володіє більшою антиоксидантною здатністю, ніж червоне вино, виноградний сік, зелений чай та журавлинний сік. Дані одного із проведених досліджень довели, що сік граната здійснює значний протизапальний вплив на кишечник.
Під час інших досліджень, у яких брали участь люди з діабетом 2-го типу, також було виявлено, що гранат здатний зменшити запалення. У тих випробовуваних, які випивали трохи більше однієї чашки гранатового соку щодня протягом 12 тижнів, значно знизилися маркери запалення.
7. Гранат полегшує протікання клімаксу та менопаузи
Жінкам, які переживають неприємні відчуття до та після менопаузи, слід щодня вживати гранатовий сік. Він містить фітоестроген — 17-альфа-естрадіол — сполуку, яка разом з іншими поживними речовинами полегшує прояв таких симптомів, як припливи.
Під час лабораторного дослідження дії екстракту граната було виявлено, що вживання гранатового соку може полегшити прояв таких симптомів менопаузи, як втрата кісткової маси та депресія. Олія насіння граната і сік допомагають стримувати ріст клітин раку молочної залози.
8. Сік граната зменшує запалення та біль при ревматоїдному артриті
Запалення відіграє основну роль при погіршенні перебігу ревматоїдного артриту. Хвороба знаходиться у стані ремісії, коли запалення невелике або відсутнє. Продукти, які мають високий рівень поживних речовин, мінералів та антиоксидантів, можуть допомогти нейтралізувати запалення та полегшити його симптоми.
Одним із рекомендованих продуктів при ревматоїдному артриті є гранат. Його вживання допомагає зменшити запалення, набряк та біль, а також блокувати виробництво ферменту, що руйнує хрящі.
9. Гранатовий сік знімає симптоми остеоартриту
Гранатовий сік може допомогти людям із остеоартритом — однією з найбільш поширених форм порушення опорно-рухового апарату, яка спричиняє дегенерацію суглоба. Дослідження показали, що гранатовий сік зменшує запалення хряща.
У дослідженні, проведеному у 2016 році, вивчався вплив гранатового соку на пацієнтів із діагнозом «остеоартрит колінного суглоба». Деякі з них пили гранатовий сік протягом шести тижнів, а інші приймали контрольну речовину. Результати показали, що вживання гранатового соку має ряд позитивних ефектів, у тому числі зниження розпаду хрящових ферментів, поліпшення антиоксидантного статусу та фізичних функцій організму.
10. Сік граната — противірусний та антибактеріальний засіб
Завдяки високому рівню вмісту вітамінів С і E, а також ряду інших поживних речовин, що підвищують імунітет, гранатовий сік може запобігти хворобі та боротися з інфекцією. Лабораторні тести показали, що плоди граната мають антибактеріальні та противірусні властивості. Вживання соку граната також може попередити виникнення зубного нальоту і захистити від широкого спектру захворювань порожнини рота.
11. Гранат лікує анемію
Гранатовий сік допомагає підтримувати здоровий кровотік у всьому організмі. Високий рівень заліза зменшує симптоми анемії, такі як слабкість, запаморочення, виснаження і втрата слуху.
12. Гранатовий сік покращує травлення
Сік граната можна використовувати для усунення таких проблем із травленням, як розлад шлунка та діарея. Його вживання також знижує ризики захворювання на холеру та дизентерію. Фрукти відіграють ключову роль у секреції ферментів для поліпшення функціонування травного тракту, і оскільки вони — багате джерело як розчинної, так і нерозчинної клітковини, їхнє вживання покращує роботу кишечника та допомагає довше зберігати відчуття ситості.
13. Сік граната знижує ризик остеопорозу та полегшує його симптоми
Останні дослідження показали, що ферменти, які містяться у плоді граната, ефективно борються з прозапальним білком, який значною мірою відповідальний за появу остеоартриту і деградацію хряща. Вживання гранатового соку може запобігти остеоартриту, а також полегшити симптоми запалення.
14. Гранат корисний під час вагітності та покращує здоров'я плоду
Оскільки гранати багаті поживними речовинами, такими як ніацин, калій, кальцій, вітамін С, фолієва кислота, залізо та клітковина, вживання гранатового соку є корисним як для вагітної жінки, так і для дитини. Гранат допомагає зменшити судоми, нормалізувати тривалість сну та поліпшити його якість. Було також виявлено, що внаслідок вживання граната жінкою під час вагітності у дитини поліпшується кровообіг, що знижує ризик пошкодження головного мозку.