Кістковий бульйон останнім часом став найпопулярнішою стравою у просунутих домогосподарок. Вони варять його кожен день і не втомлюються нахвалювати. Чи справді так корисний продукт, зварений на кістках, розповів дієтолог Андрій Синельников.
За словами фахівця, бульйон, зварений за всіма правилами, здатний не тільки замінити звичні супи, а й оздоровити організм, зробити більш свіжою і сяючою шкіру.
Як правильно зварити кістковий бульйон
Щоб отримати правильний цілющий бульйон, потрібно спочатку запекти в духовці кістки (бажано курячі з домашніх курей). Потім кістки кладуть у каструлю і заливають водою. Варитися бульйон повинен не менше 6 годин.
— Тільки в цьому випадку в ньому утворюється корисний білок колаген (основа сполучної тканини організму, що забезпечує її міцність і еластичність). Зробивши вживання бульйону регулярним, можна значно поліпшити фізичний стан організму, ослабленого хворобами, — каже дієтолог.
Які проблеми зі здоров’ям можна вирішити за допомогою бульйону
Кістковий бульйон — джерело тваринного білка. В одній чашці готового продукту, приготованого з курячих кісток (приблизно на 240 мл), міститься близько 10 г білка.
Колаген, що міститься в бульйоні, допоможе швидше зажити травмам і подряпинам, зволожить шкіру, зміцнить нігті і волосся, зробивши їх сяючими.
Бульйон дуже корисний жінкам, старшим 50 років: збільшення споживання колагену в поєднанні з тренуваннями в спортзалі сприяє зміцненню м’язової маси і збільшення темпів скорочення жиру.
Колаген, отриманий з курячих хрящів, допоможе зменшити болі при остеохондрозі і остеоартриті.
Кістковий бульйон — джерело поживних мікроелементів: кальцій, фосфор, магній, вітамін А, вітамін K2, залізо, цинк, селен і марганець.
Завдяки кістковому бульйону зменшується кількість шкідливого холестерину в крові, поліпшується стан печінки і підшлункової залози.