Прийом антибіотиків може призвети до порушення мікрофлори кишківника. Через це розвиваються дисбактеріоз, ускладнюється засвоєння корисних речовин та погіршується імунітет.
Втім, у легких випадках правильне харчування з часом може поновити мікрофлору та поліпшити самопочуття. Depo.ua розповідає про продукти, які є потужними пре- та пробіотиками. До речі, дієта при захворюваннях печінки може поліпишити стан у разі проблем з цим органом.
Квашена капуста
Ферментовані продукти – чудові помічники для покращення мікробіому. Капуста не має містити цукру чи оцту, адже ці складові порушують процес ферментації і роблять такий продукт абсолютно "пустим". Вживайте якісну квашену капусту у помірній кількості (до 200 грамів, – ред.) раз на день.
Петрушка
Зелень виступає гарним очисником кишківника та відновлює його мікрофлору. Тому під час прийому антибіотиків та після варто збільшити кількість вживаної зелені. Наприклад, свіжа петрушка містить чимало мінералів та вітамінів і поновлює баланс хороших бактерій. Приблизна порція на день – до 50 грамів.
Домашній йогурт
Домашній йогурт – ефективний пробіотик, який оновлює мікрофлору і поліпшує загальний стан організму. Достатньо вживати 100-200 мл домашнього йогурту без додатків на день.
Печені яблука
Печені яблука багаті на корисний для кишківника пектин. Але важливо запікати їх зі шкіркою, не додавати до страви ані меду, ані цукру. Краще додати трохи кориці, яка стимулює роботу ШКТ і підвищує імунітет.
Обліпиха
Ця ягода має дуже багато корисних речовин та покращує перистальтику кишківника. Плоди м'яко і ефективно очищають кишківник і відновлюють мікрофлору. Як і яблука, обліпиха містить пекитн – але найбільше його у незрілих плодах. Із обліпихи варто робити чаї та вживати її пюре.