Хронічне запалення виникає, коли імунна система знаходиться в стані постійної атаки. У цьому випадку починають пошкоджуватися клітини і тканини і з часом може виникнути безліч проблем зі здоров’ям, включаючи ожиріння, діабет, рак, хвороби серця і депресію.
Дієтологи назвали кілька простих методів, які допоможуть впоратися з проблемою.
Виключити продукти з високим ступенем переробки
Такі продукти містять багато натрію, консервантів та інших добавок, які негативно позначаються на здоров’ї, розповіла лікар-дієтолог Рейчел Дікман. Вона порадила виключити з раціону бекон, хот-доги, ковбаси та м’ясні делікатеси. Всі вони підвищують ризик розвитку раку товстої кишки і вважаються ВООЗ канцерогеном 1-ї групи, пояснила Дікман. “Крім того, обмежте кількість штучних підсолоджувачів, включаючи аспартам, сахарин і сукралозу, які пов’язані із запаленням і розвитком діабету і ожиріння”, – додала лікар.
Більше лосося
Жирна риба, така як лосось, багата омега – 3 кислотами і добре відома своєю здатністю зменшувати запалення, розповіла дієтолог Аріка Хошайт з Paloma Health. “Високий вміст протизапальних ПНЖК (поліненасичених жирних кислот) в рибі дозволяє підтримувати здоров’я, знижуючи в тому числі ризик серцевих захворювань і хвороб кишечника”, – пояснила вона.
Ягоди
Ожина, малина та інші ягоди багаті протизапальними сполуками – антоціанами, – які добре відомі своєю здатністю боротися з хворобами, зазначила Хошайт.
Виключити алкоголь
Надмірне вживання алкоголю може посилити запалення. Дослідження, опубліковане в журналі Alcohol and Alcoholism, показало, що чим більше спиртних напоїв випиває людина, тим вище у нього рівень С-реактивного білка. “Люди, які надмірно вживають алкоголь, можуть зіткнутися з синдромом дірявого кишечника, при якому бактеріальні токсини потрапляють з товстої кишки в кровотік і викликають велике запалення”, – говорить шведський дієтолог Марі Сальбувік.
Рослинні продукти
Крім того, в раціон також слід включити квасолю, бобові, овочі, фрукти, цільні злаки, горіхи і насіння. Ці продукти багаті клітковиною і антиоксидантами, які є ключовими компонентами протизапальної дієти, розповіла Дікман. “Клітковина сприяє стабілізації рівня цукру в крові, знижує рівень холестерину, покращує мікробіом кишечника, оптимізує травлення, допомагає виводити токсини і підтримувати здорову вагу. Антиоксиданти захищають від запальних вільних радикалів”, – додала вона.
“Регулярна фізична активність допомагає зменшити вісцеральний жир в організмі, який також провокує запалення”, – додала Дікман. Крім цього, фізичні вправи збільшують вироблення певних протизапальних білків в організмі і допомагають клітинам переробляти цукор. А дослідження, опубліковане в журналі Brain, Behavior, and Immunity, показало, що всього 20 хвилин помірного фізичного навантаження в день достатньо, щоб придушити маркери запалення.