Гіпертензія – стан організму при підвищеному тиску. На відміну від гіпертонії, гіпертензія є симптомом патологічного стану, а не самостійним захворюванням. Справитися з нею можна за допомогою правильного харчування і деяких напоїв.
У дослідженні, опублікованому в Європейському журналі харчування (European Journal of Nutrition), яке провела група іспанських вчених, сказано, що збагачений апельсиновий сік може знизити ризик гіпертензії “після однієї чашки”.
Основна мета дослідження полягала в оцінці впливу апельсинового соку з природним вмістом гесперидину і апельсинового соку, збагаченого гесперидином, на артеріальний тиск.
Гесперидин-рослинна сполука, яка міститься в цитрусових, пояснюють фахівці.
Для дослідження учасники отримували 500 мл на день цього напою протягом 12 тижнів.
Вчені виявили, що ”разова” доза (500 мл) апельсинового соку, збагаченого гесперидином, знижує систолічний артеріальний тиск.
Крім того, доктор Крістін Моран, член наукової ради відділу досліджень харчових продуктів Національного інституту сільськогосподарських досліджень Франції (Institut national de la recherche agronomique, INRA), провела дослідження, яке показало, що гесперидин в апельсиновому соку діє як антиоксидант і впливає на активність і функціонування кровоносних судин. Вчені пов’язали цю речовину зі зниженням загального артеріального тиску і зменшенням ймовірності серцево-судинних захворювань.