Те, як людина харчується, може мати великий вплив на її здоров’я. Неправильний, а також бідний корисними речовинами раціон збільшує ризик самих різних захворювань, в тому числі серцево-судинних.
Як вказується в дослідженні, опублікованому в журналі Американської кардіологічної асоціації (Journal of the American Heart Association), низька якість дієти безпосередньо пов’язана з підвищеним ризиком захворюваності і смертності від серцево-судинних захворювань.
Кардіологи в своїй роботі дають ряд порад по харчуванню тим, хто хоче підтримати здоров’я серця:
- регулювати енергетичні потреби і витрати організму в залежності від способу життя;
- їсти досить багато овочів і фруктів;
- вживати цільнозернові продукти;
- вибирати здорові джерела білка: рослинні, рибу і морепродукти, нежирні молочні продукти, якщо м’ясо-то пісне, відмовитися від перероблених м’ясних продуктів;
- використовувати для приготування їжі рідкі рослинні олії (наприклад, оливкова), а не гідрогенізовані жири;
- вибирати продукти з мінімальним ступенем обробки;
- мінімізувати вживання цукру;
- вибирати або готувати їжу з невеликим вмістом солі або без неї;
- мінімізувати вживання алкоголю або відмовитися від нього зовсім.