Певні продукти харчування можуть провокувати метеоризм. Про це розповіла дієтолог Світлана Фус.
Експерт пояснила, що впродовж доби в організмі людини утворюється близько 1 л газу. При цьому жодних неприємних відчуттів такий об’єм не викликає. Зате перевищення цієї норми завдає неприємних, болючих відчуттів, які не слід ігнорувати.
Проте навіть здорових людей проблема здуття не оминає. Так, причиною метеоризму може послужити погане пережовування їжі, переїдання і запивання їжі великою кількістю води, особливо холодної. Крім цього, частіше метеоризм стає супутником людей, що ведуть малорухливий спосіб життя з нерегулярними прийомами їжі.
Також провокувати бродіння та підвищене газоутворення можуть деякі продукти харчування. Серед них крохмало- та цукромісткі продукти, продукти з великим вмістом клітковини, жирні сорти м’яса або риби, молочні продукти (у разі непереносимості лактози), гриби та продукти бродіння.
Проте, фахівець наголосила, що немає потреби виключати всі види таких продуктів — важливо відстежити індивідуальну реакцію на кожен із них.
«Як бачите, практично будь-які продукти можуть спричинити підвищене газоутворення. Тому, щоб уникнути неприємних наслідків, важливо зрозуміти, які продукти, в яких кількостях і в яких поєднаннях особисто у вас викликають підвищене газоутворення», — пояснила вона.