За словами дослідника National Geographic Дена Бюттнера, із 10 продуктів, рекомендованих для довголіття, половина може належати до сімейства бобових.
Сочевиця, соєві боби, арахіс, нут та чорна квасоля можуть входити до основних харчових продуктів.
Бюттнер зробив це відкриття після того, як вирушив на пошуки ключових секретів способу життя, які забезпечують довголіття. Його дослідження охоплюють всю територію Блакитної зони, де проживає одна з найбільших популяцій довгожителів.
Бюттнер приписав бобам ефекти довголіття під час свого перебування на Сардинії, Каліфорнії та Коста-Ріці. Довгожителі Сардинії поєднували боби та нут з помідорами, чаєм з розторопші та вином, тоді як каліфорнійці воліли поєднувати боби з лососем та авокадо.
Ці результати були підтверджені дослідженням, проведеним за участю людей віком від 70 років, яке показало, що на кожні дві столові ложки з’їдених бобів люди знижували ризик смерті на 8%.
Інші дослідження показали, що шкаралупа чорних бобів містить у 40 разів більше антиоксидантів, ніж їхні білі аналоги. Багато цих харчових сполук знижують ризик серцево-судинних ускладнень, таких як серцевий напад.