Названа найбільш страшна і загрозлива для здоров’я річ, яка зустрічається на кожній, навіть найскромнішій кухні. На думку користувача китайської соцмережі — це обробна дошка.
Кухарі в закладах громадського харчування і домогосподарки користуються ними щодня, поверхня дуже часто стикається з різними видами продуктів, ножі залишають поглиблення, де можуть застрявати частинки м’яса або риби, а потім розмножуватися небезпечні бактерії.
На кожному квадратному сантиметрі такого начиння може жити 1 млн. стафілококів, кишкова паличка, стрептоміцети та інші хвороботворні організми. Все це може призвести не тільки до діареї, отруєнь, інфекцій і до більш серйозних наслідків.
Багато хто вважає дерево найбільш екологічним і безпечним матеріалом. Однак на кухні все навпаки. На таких обробних дошках мікроорганізмам живеться комфортніше, і розмножуються вони швидше. Пластик же бактеріям подобається менше, і такі поверхні швидше втрачають товарний вигляд і виходять з ладу, що є черговою перевагою у даному разі.
Обробні дошки потрібно частіше міняти, а не використовувати роками. В ідеалі, в господарстві їх повинно бути кілька. Перша — для фруктів і овочів, друга — для готових страв, третя — для сирої риби, м’яса, курки, морепродуктів та іншого.
Для дітей краще теж завести окремий посуд, прилади і, звичайно, поверхню для різання продуктів. Навіть найсвіжіші і корисні страви можуть стати небезпечними при контакті з забрудненими фрагментами кухонного начиння.
Після готування дошки потрібно ретельно мити і робити це відразу. Оскільки залишки їжі дають їжу і для розмноження хвороботворних організмів, яких з кожною годиною стає все більше.
Щоб убезпечити себе і свою сім’ю, господині варто регулярно ошпарювати обробні дошки окропом або обробляти антисептичними засобами. Після цього дошки повинні висохнути і зберігатися в добре провітрюваних просторах.