Як стверджують фахівці, правильно зроблений томатний сік - це продукт, в якому зберігаються всі корисні властивості помідора, у тому числі ті, які зміцнюють здоров'я серця
Рідкий помідор
Про те, кому варто пити томатний сік найчастіше, а кому варто відмовитися від нього, розповіла нутриціолог Олена Моїсеєва.
– Одна з найважливіших переваг цього напою – його низька калорійність (17 ккал/100 гр) та високий вміст калію. Це найкращий сік для харчування сердечної м'язи. Корисний всім: дітям, жінкам, чоловікам та літнім людям. Низький глікемічний індекс автоматично вноситиме томатний сік до списку продуктів для діабетиків, пояснила Моїсеєва.
За словами медика, томатний сік абсолютно не корисний для людей, які мають проблеми зі ШКТ. Зокрема, вагомим приводом для відмови від напою мають стати діагнозі: «гострий панкреатит» та «гастрит».
Обережними слід бути і людям, які стоятиму на обліку у нефролога.
– Вживання разом із крохмалистими продуктами (картопля, рис, хліб) може призвести до утворення кам'яниць у почках, – уточнила лікарка.
Як отримати максимум користі від томатного соку
Томатний сік дієтологи рекомендують щодня пити людям, які мріють схуднути. До речі, помідорна дієта є однією з найбільш щадних та дієвих, має мінімум побічних ефектів.
Проте дотримуватися деяких правил, все-таки потрібне. Наприклад, випивати за день не більше чотирьох склянок томатного соку. І краще, якщо це буде напій, виготовлений власноруч. Від купованого дешевого соку користі організму не буде.
Дієтологи рекомендують завести звичку – пити сік за півгодини до їди. А додаткової користі йому додадуть кілька крапель олії, які можна капнути прямо в склянку.
При цьому додавати сіль у напій, як ми всі звикли робити, не варто. Це може погіршити проблеми у людей, схильних до набряків. Адже внаслідок влучення солі в організм, у ньому буде застоюватися рідина.