Як стверджують фахівці, правильно зроблений томатний сік – це продукт, в якому зберігаються всі корисні властивості помідора, у тому числі ті, які зміцнюють здоров’я серця.
Детальніше про це розповідає Час-Дій.
Про те, кому варто пити томатний сік найчастіше, а кому варто відмовитися від нього, розповіла нутриціолог Олена Моїсеєва.
Одна з найважливіших переваг цього напою – його низька калорійність (17 ккал/100 гр) та високий вміст калію. Це найкращий сік для харчування сердечних м’язів. Корисний всім: дітям, жінкам, чоловікам та літнім людям. Низький глікемічний індекс автоматично вноситиме томатний сік до списку продуктів для діабетиків, пояснила Моїсеєва.
Кому варто забути про томат
За словами медика, томатний сік абсолютно не корисний для людей, які мають проблеми зі ШКТ. Зокрема, вагомим приводом для відмови від напою мають стати діагнози: “гострий панкреатит” та “гастрит”.
Обережними слід бути і людям, які стоять на обліку у нефролога.
“Вживання разом із крохмалистими продуктами (картопля, рис, хліб) може призвести до утворення каменів у нирках“, – уточнила лікарка.
Як отримати максимум користі від томатного соку
Томатний сік дієтологи рекомендують щодня пити людям, які мріють схуднути. До речі, помідорна дієта є однією з найбільш дієвих та має мінімум побічних ефектів.
Проте дотримуватися деяких правил, все-таки потрібно. Наприклад, випивати за день не більше чотирьох склянок томатного соку. І краще, якщо це буде напій, виготовлений власноруч. Від купленого дешевого соку користі організму не буде.
Дієтологи рекомендують завести звичку – пити сік за пів години до їжі. А додаткової користі йому додадуть кілька крапель олії.
При цьому додавати сіль у напій, як ми всі звикли робити, не варто. Це може погіршити проблеми у людей, схильних до набряків. Адже внаслідок влучення солі в організм, у ньому буде застоюватися рідина.