U-News » Здоров'я » Лікар назвав найпоширеніші симптоми проблем з щитовидкою
Всі новини

Лікар назвав найпоширеніші симптоми проблем з щитовидкою

Якщо ви постійно відчуваєте себе втомленим, мерзнете і не в дусі, то у вас можуть бути проблеми з щитовидною залозою, пише шведський лікар Хелена Філіпссон Нюстрем в статті для Expressen. Вона детально розповідає про гіпотиреоз, гіпертиреоз та зоб і називає найпоширеніші симптоми.

Щитовидна залоза-орган у вигляді букви Н, розташований прямо під гортанню. Вона відповідає за обмін речовин в клітинах — ніби педаль газу в організмі, розповідає Хелена Філіпссон Нюстрем (Helena Filipsson Nyström), глава відділення ендокринології університетської лікарні Сальгренська і викладач Гетеборзького університету.

При недостатній або надлишкової функції гормонів щитовидної залози обмін речовин порушується. “Коли в організм надходить занадто багато гормонів, він починає працювати на підвищених оборотах, як би піддає газу. А якщо гормону мало, організм працює на знижених оборотах», — пояснює вона.

І для гіпер -, і для гіпофункції щитовидної залози характерний такий симптом, як втома. А в цілому симптоми можуть відрізнятися у різних пацієнтів-адже все індивідуально.

Наскільки поширені захворювання щитовидної залози?

“Щороку гіперфункція вперше діагностується приблизно у 3 тисяч з 10 мільйонів шведів. А приблизно 10 тисяч приймають ліки, що пригнічують функцію щитовидної залози”, — відповідає Хелена Філіпссон Нюстрем. Що стосується зниження функції гормонів щитовидної залози, то такої статистики окремо по Швеції немає.

“Є дані, згідно з якими гормони щитовидної залози приймають до півмільйона людей. Зазвичай це довічна терапія”.

Мерзнете і гальмуєте? Це може бути гіпотиреоз

Ознаки зниження функції гормонів щитовидної залози, тобто гіпотиреозу, ясно дають зрозуміти, що організм працює повільніше.

“Ви мерзнете, набираєте кілька кіло, набрякаєте і розпухаєте, у вас запор і уповільнене серцебиття. Відзначаються і розумові симптоми: стає важче думати. Може виникнути знижений настрій. Майже все сповільнюється”.

Всі ці проблеми досить поширені, так що складно виділити щось типове саме для гіпотиреозу, додає Хелена Філіпссон Нюстрем. “Іноді ці симптоми привертають увагу лише в поєднанні один з одним”.

Піт і прискорене серцебиття? Ймовірно, винен гіпертиреоз

При гіпертиреозі, тобто гіперфункції гормонів щитовидної залози, яку також називають токсичним зобом, симптоми прямо протилежні.

У вас сильно б’ється серце, ви втрачаєте вагу, весь час хочете їсти, вам жарко і ви легко потієте, постійно нервуєте, тривожитеся і стаєте сентиментальним. Також ви легко впадаєте в лють”, – розповідає Хелена Філіпссон Нюстрем.

Серед інших можливих симптомів-рідкий і прискорений стілець. “Все працює занадто швидко. Серце, кишечник, енергетичний обмін. Навіть мозок прискорюється”.

Комок в горлі і зоб

Щитовидну залозу нормального розміру не можна промацати руками, зазначає Хелена Філіпссон Нюстрем. Але якщо вона збільшується або виробництво гормонів скорочується, може з’явитися зоб. “Це і є збільшена щитовидна залоза. Якщо вона помітно збільшилася в розмірах, її можна побачити неозброєним оком і навіть помацати, особливо коли ви оглядаєте горло, відкинувши голову назад”.

Може виникнути і відчуття комка в горлі. Багато хто відзначає неприємні відчуття, коли одяг тисне на горло, наприклад шарф, комір поло або краватка. При більш виражених симптомах можуть навіть виникнути труднощі з ковтанням або диханням.

Комок в горлі часто з’являється і при підвищеній тривожності або при розладах шлунка або кишечника, додає лікар.

Кому загрожують проблеми з щитовидною залозою?

Від порушень функції щитовидної залози жінки страждають в чотири рази частіше за чоловіків. Це стосується як гіпо -, так і гіперфункції.

“Згідно з наявними даними, у 10% жінок хоча б раз у житті виникали порушення в роботі щитовидної залози».

Від чого це залежить?

“Точно не відомо. Імовірно, жіночі статеві гормони якимось чином пов’язані з гормонами щитовидної залози, оскільки порушення часто проявляються під час вагітності і при менопаузі”.

“Відразу після вагітності імунологічні тенденції посилюються. І аналогічні зміни, імовірно, відбуваються під час клімаксу. Але захворювання щитовидної залози виникають і з інших причин.

Порушення в роботі щитовидної залози можуть проявитися в будь-якому віці. Діти хворіють рідко, але вже в підлітковому віці такі захворювання вже досить поширені, а дорослі схильні до них ще частіше. Це справжня епідемія”

Запалення

Іноді у порушень тимчасові причини, і місяців через шість функція щитовидної залози може відновитися. Наприклад, запалення щитовидної залози призводить до зниження функції, яке пізніше проходить.

Буває, що запалення щитовидної залози дає тимчасово підвищений рівень гормонів, після чого слід фаза зниження функції.

Аутоімунні захворювання

Найпоширеніше аутоімунне захворювання, яке супроводжує 75% всіх випадків гіперфункції щитовидної залози — це хвороба Грейвса (Базедова хвороба, або дифузний токсичний зоб).

Вузловий зоб

У щитовидній залозі пацієнта виявляється один або кілька вузлів, через них підвищується виробництво гормонів.

Інші захворювання

Якщо рівень гормонів тримається в межах норми, але є зоб, важливо перевіряти, чи немає асиметрії або новоутворень. Може знадобитися УЗД-діагностика або біопсія, щоб упевнитися, що в організмі не відбуваються небезпечні процеси.

Це спадкове?

Захворювання щитовидної залози можуть передаватися у спадок, говорить Хелена Філіпссон Нюстрем.

Найважливіша причина таких захворювань-аутоімунність, тобто вплив імунного захисту організму на власні органи. При цьому часто виявляється порушена саме щитовидна залоза, а схильність до цього передається у спадок.

“Важко назвати конкретні цифри, говорячи про те, наскільки великий ризик для людини, чия мати або тітка страждають від таких захворювань, — говорить Хелена Філіпссон Нюстрем. – Але краще бути в курсі, чи є такі хвороби у вас в роду, тому що тоді ви в групі ризику. І я якщо я зауважу, що щось не так, вам доведеться регулярно проходити обстеження”.

Однак вона підкреслює, що, якщо ви відчуваєте себе добре, через одну тільки спадковості бігти до лікаря не потрібно.

Як лікують хвороби щитовидної залози

Коли аналіз на гормони щитовидної залози показує гіпо – або гіперфункцію, зазвичай призначають ліки. При зниженні функції прописують гормони щитовидної залози, а при підвищенні — препарати, що стримують виробництво гормонів.

Гіпофункцію зазвичай лікує лікар загальної практики. Якщо рівень гормонів незначно виходить за межі норми, пропонується почекати, чи не нормалізується він сам по собі. Буває, що при повторному аналізі через кілька тижнів вже все в порядку. Але якщо відхилення значні, слід вжити заходів.

Гіперфункція вимагає звернення до фахівця. Часто призначається ліки, яке треба приймати рік або два, після чого все приходить в норму. Але в ряді випадків доводиться видаляти щитовидну залозу або потрібна терапія радіоактивним йодом. Таке лікування призначають тільки фахівці.

Чи небезпечні захворювання щитовидної залози?

Сьогодні лікування часто починається до того, як хвороба встигає перейти в небезпечну стадію. Але раніше, коли методів лікування токсичного зобу ще не було, він міг привести до смерті.

«Це як якщо б ваш організм постійно БІГ марафон. Якщо це триває довго, виникає ризик порушення роботи органів-це називається тиреотоксичний криз. Це дуже важкий стан з високим ризиком летальності”.

Навіть сьогодні при гіперфункції щитовидної залози зустрічаються небезпечні ускладнення, наприклад, фібриляція шлуночків серця.

Жити з недіагностованою гіпофункцією щитовидної залози теж небезпечно. “Якщо зниження функції триває роками, воно може вилитися в стан, коли гормонів на підтримку метаболічних процесів організму вже не вистачає. Це мікседематозна кома. Від неї теж можна померти”.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Підвищений холестерин. Декілька натуральних способів очистити судини
26 988
Нардеп від "Батьківщини" Олексій Кучеренко заснув в ефірі телемарафону
26 689
Чемпіонат світу з сексу припинили достроково через неспортивну поведінку та велике завзяття
23 866
Модель пролетіла 1852 км заради зустрічі з хлопцем, який не прийшов на побачення (фото)
16 329
Потягли надгробок з цвинтаря вартістю 2 мільйони: поліція спіймала злодіїв-невдах і з'ясувала неймовірне
13 166
Приціл задом наперед: командувач ВМС США потрапив у курйозну ситуацію через фото
11 842
Експерти назвали крупу для нормалізації рівня цукру в крові
11 409
Чому цей розкішний будинок продають всього за 10 доларів: причина вас вразить
10 204
Трави для довголіття порадили китайські лікарі
9 779
Які авто майже нереально продати в Україні: дорога тільки на металобрухт
9 196
Підозрюваний у причетності до теракту в "Крокусі" втік у підмосковному лісі від силовиків (відео)
8 984
Використовували навіть гелікоптери: чиновники витратили цілий статок, щоб упіймати звірка
8 571
Продукти, які потрібно їсти кожній людині для підтримки здоров’я суглобів
7 990
Як зіпсувати все: помилки при митті фар автомобіля, яких потрібно уникати
0
Закон про мобілізацію: у Раді розповіли, коли його підпише Зеленський
0
Як пояснити жовтизну розсади помідорів і що робити в цій ситуації
0
Влітку вступить в дію закон про мобілізацію: Чого очікувати українцям розповіли в Міноборони.
0
В Київтеплоенерго рекомендують зробити повірку квартирних лічильників: чому це важливо саме зараз
0
Як весняні перепади температур впливають на ефективність автомобільних шин
0
Які шість напоїв корисні для здоров’я нарівні з водою, розповіли вчені
0
У Києві зареєстрували рекорд за кількістю головних уборів поліціянтів із різних країн
0
Переможниця Євробачення знялась у хутрі на голе тіло
0
У кроптопі, лосинах та з сумкою Birkin: Дженніфер Лопес сходила на тренування
0
7 способів саботувати своє щастя і відкладати його на потім
0
Три оригінальних методи використання мікрохвильової печі, які припадуть до душі
0
Названо 3 французьких авто, які не рекомендують купувати навіть самі французи
0
8 важливих запитань, які батьки повинні поставити своїм дітям

Усі батьки бажають своїм дітям тільки найкращого. Щоб ...

Кардіолог назвала стан у жінок, коли потрібно частіше обстежувати серце

Ризик серцевих захворювань зростає у всіх із віком, але у ...

5 найгірших фінансових помилок подружніх пар та як їх уникнути

Робити фінансові помилки – звична справа і багато в чому ...