Медики констатують, що лавровий лист надзвичайно багатий на мінеральні та інші поживні речовини, його споживання пов’язане з цілою низкою корисних для здоров’я ефектів.
Що входить до складу добре відомого всім лаврового листка? Медики перераховують такі речовини:
- Вітамін А.
- Вітамін С.
- Вітаміни групи В (тіамін, рибофлавін, фолієва кислота, ніацин, вітамін В6).
- Кальцій.
- Залізо.
- Магній.
- Фосфор.
- Калій.
- Цинк.
- Селен.
Медиками було названо корисні властивості лаврового листа, які проявляються за умови його регулярного вживання.
Покращує травлення. Лавровий лист, який заварюється як чай, має стимулюючу дію на тонус шлунку, активізує процеси травлення, а також виведення токсинів з організму. Євгенол і цинеол, що містяться в ньому, допомагають від печії. Ферменти лаврового листа допомагають тілу розщеплювати білки.
Позитивно впливає на сечовидільну систему. Лавр здатний проявляти сечогінний ефект, корисний при лікуванні інфекційних процесів у сечовивідних шляхах.
Бореться із запаленням. Застосування лаврового листа є ефективним при болях запального характеру – наприклад, викликаних ревматизмом, розтягненням зв’язок, суглобовими проблемами. Крім того, його компоненти допомагають очищати дихальні шляхи при грипі, застуді, покращують стан людини при бронхіті.
Допомагає запобігти діабету. Лавровий лист оцінюється багатьма вченими як борець із цукровим діабетом другого типу. До його складу входять речовини поліфеноли, що посилюють чутливість клітин до інсуліну. Антидіабетична дія приправи посилює наявність високих доз вітамінів В та цинку.
«Дослідження показують, що вживання від одного до трьох грамів лаврового листа на день може мати позитивну дію на зниження рівня глюкози, холестерину та тригліцеридів у пацієнтів із цукровим діабетом другого типу. – кажуть фахівці.
Експерти нагадали, що лавровий лист не тільки додається їжі як спеція, але й підходить для приготування настоїв, напоїв.