Щоб їжа радувала смаком і ароматом, а разом із нею ми отримували всі необхідні вітаміни та мікроелементи, важливо дотримуватися правил зберігання та приготування продуктів.
Так, неправильне розморожування м'яса та фаршу загрожує зробити його не просто водянистим і прісним, а й небезпечним. Розповідаємо, як зробити це швидко та безпечно.
Найкращий метод розморожування м'яса - це дістати його з морозилки і залишити на ніч у холодильнику, поки воно повністю не розмерзнеться. Після розморожування м'ясний фарш, птиця і морепродукти можуть зберігатися в холодильнику протягом ще 1-2 днів, а червоне м'ясо (яловичина, свинина, баранина, стейки) залишається придатним ще 3-5 днів. Також такий спосіб дає додатковий бонус – можливість повторно заморозити м'ясо без помітної втрати якості.
Як розморозити м'ясо у воді
У гарячій воді м'ясо і фарш не розморожують: це може призвести до того, що небезпечні бактерії на поверхні почнуть активно розмножуватися. Саме тому улюбленим способом швидкого розморожування м'яса у досвідчених кулінарів є холодна вода.
Помістіть заморожений шматок м'яса у пластиковий пакет, випустивши з нього повітря. Наповніть велику миску холодною водою і занурте пакет у воду. Змінюйте воду кожні 30 хвилин, щоб вона залишалася холодною. Невеликі шматки м'яса, птиці або морепродуктів можуть розморозитись за годину або менше, великі (1,5-2 кг) будуть розморожуватися 2-3 години. Приблизно 30 хвилин піде на розморожування цілої курки.
Зверніть увагу, що повторно заморожувати розморожене в такий спосіб м'ясо не рекомендується. Краще використовуйте його для приготування великих порцій супів та тушкованих страв.
Найшвидшим способом розморожування м'яса є мікрохвильова піч: із нею цей процес займе трохи більше 10 хвилин. Такий метод найкраще підходить для невеликих шматків м'яса, які будуть повністю приготовані після розморожування, наприклад, куряча грудка або яловичий фарш.
Якщо у мікрохвильовій печі немає функції "Розморожування", встановіть для неї найнижчий рівень потужності і вмикайте на короткий час, поки м'ясо не розморозиться. Однак будьте обережні: вмикаючи мікрохвильовку на дуже високу температуру або на тривалий час, ви ризикуєте приготувати м'ясо замість його розморожування.