U-News » Здоров'я » Як правильно і безпечно розморозити рибу: поради шеф-кухаря
Всі новини

Як правильно і безпечно розморозити рибу: поради шеф-кухаря

Безумовно, якщо є можливість, то краще віддати перевагу охолодженій, а ще краще – тільки виловленій рибі, але, тим не менш, часто використовують для приготування страв і заморожену рибу.

Сучасні технології дозволяють настільки добре зберегти продукт, що при розморожуванні він практично нічим не відрізняється від живої риби.

Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко вирішив поділитися простими та ефективними способами, як швидко й безпечно розморозити рибу в домашніх умовах.

Сьогодні в супермаркетах можна знайти два варіанти замороженої риби: в глазурі або шокової заморозки. Не варто пояснювати, що другий варіант і смачніше, і економічніше. Для заморозки риби в глазурі її заливають водою та заморожують. У результаті при розморожуванні маса значно зменшується. Шокова заморозка – це обдув продукту дуже холодним повітрям протягом декількох секунд. У результаті цього процесу маса замороженої риби практично не змінюється, крім цього, смакові й поживні якості краще зберігаються.

ДВА БЕЗПЕЧНИХ СПОСОБИ РОЗМОРОЗИТИ РИБУ

Найпоширеніший спосіб розморожування будь-якої риби – це перекласти її з морозильної камери в холодильник, де вона поступово буде відтавати. Якщо знаєте, що вранці будете готувати щось щось рибне, то з вечора перекладіть продукт в холодильник, не дістаючи його з пакета.

Другий безпечний, а головне дуже швидкий спосіб для розморожування риби – дістати з морозильної камери та відправити в каструлю з холодною водою. Якщо ви купили рибу в поліетиленовому пакеті, то не діставайте її з нього. Якщо риба була куплена на вагу, то покладіть її в зіп-пакет, максимально випустіть повітря та відправте в холодну воду. На розмороження таким способом піде від 30 хвилин до півтори години, в залежності від розміру шматка або тушки. Для розморожування великої риби, я рекомендую поміняти холодну воду кілька разів.

І, звичайно, треба сказати про те, як не варто розморожувати рибу:

Не можна розморожувати рибу, залишаючи її на кухонному столі в тарілці або мисці, особливо, це стосується спекотної пори року. Що відбувається: верхній шар відтає, на ньому починають розмножуватися бактерії та поки риба поступово розморозиться, такий продукт вже буде не дуже придатний для їжі. Візуально й за запахом його нічого не видасть, але бактерії вже почали свою роботу.

Також не рекомендується розморожувати рибу в теплій або гарячій воді. Під дією високих температур – понад 45-40 градусів – рибний білок починає згортатися. Тому в процесі приготування м’ясо стане сухим і може розвалюватися на шматки. Ще один варіант розморожування риби – за допомогою мікрохвильової печі. Він буде досить безпечним, але відіб’ється на смакових якостях продукту. Рибу необхідно покласти на тарілку, вибрати режим розморожування на мікрохвильовій печі та стежити, постійно перевертаючи її.

Кухар поділивсясвоїм досвідом, як він вибирає заморожену рибу.

ЯК ПРАВИЛЬНО ВИБРАТИ ЗАМОРОЖЕНУ РИБУ?

Кращий вибір – це риба шокової заморозки. Часто вона продається в поліетиленових упаковках, а й можна зустріти на вагу. Принципової різниці немає. Єдине, потрібно звернути увагу на наступне:

Зовнішній вигляд. На рибі не повинно бути ніяких пошкоджень, а її зовнішній вигляд не повинен відрізнятися від свіжого варіанту кольором. Якщо ви бачите, що риба візуально суха, значить, вона вже довгий час лежить у супермаркеті. У цьому випадку рибу в поліетиленових пакетах легше оцінити на свіжість – просто подивитися термін придатності і термін зберігання. Якщо купуєте заморожену рибу на вагу, то залишається тільки довіритися тому, що написано на ціннику, як правило, зазначено, звідки привезена риба та її кінцевий термін придатності. До слова, останній можна буде знайти важко. Але, якщо сильно хочете – запитайте менеджера супермаркету, він надасть таку інформацію.

Склад. Якщо ви вибрали рибу в поліетиленовому пакеті, є можливість прочитати, що в складі. Як правило – це просто риба. Якщо риба в глазурі, то риба і вода. Поліфосфати або консерванти в складі будуть говорити про те, що за їх допомогою виробник вирішив збільшити вагу риби, так як вони здатні утримувати вологу всередині.

iTV

Додати коментар

Читають Коментують
Рибалка з США спіймав окуня-гіганта: вага риби може побити усі світові рекорди
19 510
Як виглядає географія від Лаврова: глобус з новими кордонами Росії як подарунок майбутнього
17 063
Вчені з’ясували, проживання на яких поверхах найшкідливіше для здоров’я
15 948
Такого ще не бачив: чоловік знайшов у Карпатах хату, де 100 років тому "зупинився час"
13 888
Як солоний огірок: світ знову сміється з новорічної ялинки у Лондоні
12 272
Названо найкорисніший чай для мозку і фігури: дозволено пити щодня
12 151
Мережу розсмішила історія українки в Польщі, яка купила дитині на свято в дитсадок костюм: що з ним не так
11 818
Новий конфуз: Меган Маркл осоромилася на кухні, але навіть цього не помітила
9 631
За відмову партнеру у сексі можна потрапити до в’язниці: про який злочин йдеться
9 119
Названо 3 напої, що тримають під контролем рівень цукру в крові
8 931
Не лише алкоголь: медики назвали три звички, що руйнують печінку
8 590
Вчені назвали унікальний продукт, який є профілактикою 4 видів раку
8 296
3 продукти, які потрібно їсти регулярно, для здорового серця
8 097
Могилевська різко відповіла на закиди про всиновлення дітей і "нерідну маму"
4
Матері 6-річної дівчинки, пораненої у Куп’янську, оголосили підозру через ігнорування евакуації
2
28-річний Melovin, який місяць тому заручився з бойфрендом, повідомив про поповнення в їхній сім'ї
1
У радіоведучого Слави Дьоміна загинула сусідка внаслідок повітряної російської атаки
1
Кому 2026 рік принесе удачу та перемоги: щаслива четвірка знаків зодіаку
1
Треба записатися у зал: Безугла після скандалу в Раді вирішила стати боксеркою
1
Такого ще не бачив: чоловік знайшов у Карпатах хату, де 100 років тому "зупинився час"
1
Шість місяців на курячому філе та цвітній капусті: чим закінчилася дієта жінки
1
У поліклініці Кремля заявили про можливість "продовжити життя до 120 років"
1
Розчиняється в океані без сліду: винахід учених з Японії може врятувати Землю
1
З 1 січня пенсії призупинять без ідентифікації: кого зобов’язали пройти перевірку
1
Кінець напруги: три знаки Зодіаку, які ось-ось нарешті зітхнуть із полегшенням
0
Де зараз співак Іво Бобул, на піснях якого виросли покоління
0
Домашній «жироспалювач»: рецепт імбирного напою, який допомагає схуднути

Імбир — це один з тих продуктів, який діє м'яко, але дає ...

Зимове сонцестояння 2025: точна дата і 4 перевірені ритуали для залучення удачі та достатку

Зимове сонцестояння — одне з найпотужніших астрономічних та ...

Чи готові ви до нових романтичних зв’язків після важкого розриву: головні ознаки

Розставання з коханою людиною — одне з найболючіших ...