U-News » Здоров'я » Як правильно і безпечно розморозити рибу: поради шеф-кухаря
Всі новини

Як правильно і безпечно розморозити рибу: поради шеф-кухаря

Безумовно, якщо є можливість, то краще віддати перевагу охолодженій, а ще краще – тільки виловленій рибі, але, тим не менш, часто використовують для приготування страв і заморожену рибу.

Сучасні технології дозволяють настільки добре зберегти продукт, що при розморожуванні він практично нічим не відрізняється від живої риби.

Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко вирішив поділитися простими та ефективними способами, як швидко й безпечно розморозити рибу в домашніх умовах.

Сьогодні в супермаркетах можна знайти два варіанти замороженої риби: в глазурі або шокової заморозки. Не варто пояснювати, що другий варіант і смачніше, і економічніше. Для заморозки риби в глазурі її заливають водою та заморожують. У результаті при розморожуванні маса значно зменшується. Шокова заморозка – це обдув продукту дуже холодним повітрям протягом декількох секунд. У результаті цього процесу маса замороженої риби практично не змінюється, крім цього, смакові й поживні якості краще зберігаються.

ДВА БЕЗПЕЧНИХ СПОСОБИ РОЗМОРОЗИТИ РИБУ

Найпоширеніший спосіб розморожування будь-якої риби – це перекласти її з морозильної камери в холодильник, де вона поступово буде відтавати. Якщо знаєте, що вранці будете готувати щось щось рибне, то з вечора перекладіть продукт в холодильник, не дістаючи його з пакета.

Другий безпечний, а головне дуже швидкий спосіб для розморожування риби – дістати з морозильної камери та відправити в каструлю з холодною водою. Якщо ви купили рибу в поліетиленовому пакеті, то не діставайте її з нього. Якщо риба була куплена на вагу, то покладіть її в зіп-пакет, максимально випустіть повітря та відправте в холодну воду. На розмороження таким способом піде від 30 хвилин до півтори години, в залежності від розміру шматка або тушки. Для розморожування великої риби, я рекомендую поміняти холодну воду кілька разів.

І, звичайно, треба сказати про те, як не варто розморожувати рибу:

Не можна розморожувати рибу, залишаючи її на кухонному столі в тарілці або мисці, особливо, це стосується спекотної пори року. Що відбувається: верхній шар відтає, на ньому починають розмножуватися бактерії та поки риба поступово розморозиться, такий продукт вже буде не дуже придатний для їжі. Візуально й за запахом його нічого не видасть, але бактерії вже почали свою роботу.

Також не рекомендується розморожувати рибу в теплій або гарячій воді. Під дією високих температур – понад 45-40 градусів – рибний білок починає згортатися. Тому в процесі приготування м’ясо стане сухим і може розвалюватися на шматки. Ще один варіант розморожування риби – за допомогою мікрохвильової печі. Він буде досить безпечним, але відіб’ється на смакових якостях продукту. Рибу необхідно покласти на тарілку, вибрати режим розморожування на мікрохвильовій печі та стежити, постійно перевертаючи її.

Кухар поділивсясвоїм досвідом, як він вибирає заморожену рибу.

ЯК ПРАВИЛЬНО ВИБРАТИ ЗАМОРОЖЕНУ РИБУ?

Кращий вибір – це риба шокової заморозки. Часто вона продається в поліетиленових упаковках, а й можна зустріти на вагу. Принципової різниці немає. Єдине, потрібно звернути увагу на наступне:

Зовнішній вигляд. На рибі не повинно бути ніяких пошкоджень, а її зовнішній вигляд не повинен відрізнятися від свіжого варіанту кольором. Якщо ви бачите, що риба візуально суха, значить, вона вже довгий час лежить у супермаркеті. У цьому випадку рибу в поліетиленових пакетах легше оцінити на свіжість – просто подивитися термін придатності і термін зберігання. Якщо купуєте заморожену рибу на вагу, то залишається тільки довіритися тому, що написано на ціннику, як правило, зазначено, звідки привезена риба та її кінцевий термін придатності. До слова, останній можна буде знайти важко. Але, якщо сильно хочете – запитайте менеджера супермаркету, він надасть таку інформацію.

Склад. Якщо ви вибрали рибу в поліетиленовому пакеті, є можливість прочитати, що в складі. Як правило – це просто риба. Якщо риба в глазурі, то риба і вода. Поліфосфати або консерванти в складі будуть говорити про те, що за їх допомогою виробник вирішив збільшити вагу риби, так як вони здатні утримувати вологу всередині.

iTV


Читають Коментують
Українська співачка: мій чоловік незаконно покинув Україну, але йому не соромно
25 028
Відома українська співачка зменшила груди й показалася після операції: "Було мрією з 13 років"
19 441
Батько хотів включити "білий шум", аби дитина заснула, але щось пішло не так
17 917
Скільки потрібно грошей для комфортного життя в Україні: експерт назвав цифри
15 373
Менше цієї суми пенсіонери не можуть отримувати: рішення Конституційного Суду
15 106
Чоловік хотів придбати піджак, а знайшов чужий секрет: що виявилося у кишені
13 325
Чотири симптоми, які вказують на дуже високий артеріальний тиск
12 924
"Я в Польщі": Хто той блогер, чиє відео з перетину кордону стало вірусним у TikTok
12 629
Коли треба поєднати пляж і роботу: відео з Одеси розсмішило соцмережі
12 152
Мешканцям не дуже зручно говорити, звідки вони: під Харковом є село-запитання
12 151
Лікар назвав чотири продукти, які розчиняють тромби
11 799
Як вивести холестерин з організму без таблеток: учені назвали найпростіший спосіб
11 538
Знижує тиск і вагу: названо дешевий продукт, який потрібно вживати щодня
11 084
Анатолій Анатоліч розніс путіністку Собчак і здивував, які брехливі повідомлення отримував від неї
0
Чотири знаки зодіаку, які найчастіше розбивають серця
0
Є з ким їсти гречку: українка похизувалась незвичайними вихованцями
0
"Такі речі принизливі": ексдружина Розового розповіла, що він хотів від неї в сексі
0
Як позбавитися похмілля: дієві народні методи
0
Село-символ: знайдено населений пункт, назва якого влучно характеризує сучасне життя в Україні
0
12 рослин, які категорично не можна обрізати восени: поради садівників
0
«Мене чекає довгий процес лікування»: MELOVIN назвав свій діагноз і розповів, як кожен може його підтримати
0
Названий чай, який знижує рівень цукру в крові до мінімуму: коштує копійки
0
Час ризикувати: 3 знаки Зодіаку, на яких чекає фінансовий прорив до кінця 2025 року
0
Могилевська розповіла про неочікуване хобі, яке чоловік розділив із донькою
0
Вбивство на Вінниччині: в ліцеї розповіли, чи могли учні цькувати брата вчителя
0
Куди восени подіти яблука, які попадали з дерева
0
Дружба й секс: чи можна їх поєднати без неприємних наслідків

Дружба та сексуальність — це два потужні виміри людських ...

Несподіваний захисник: популярна закуска може значно знизити рівень «поганого» холестерину

Дослідження показало, що авокадо, основний інгредієнт ...

Від помпи до сенсора: як змінювалися дозатори для рідкого мила

Історія гігієни тісно переплетена з історією пристроїв, які ...