U-News » Здоров'я » Як правильно і безпечно розморозити рибу: поради шеф-кухаря
Всі новини

Як правильно і безпечно розморозити рибу: поради шеф-кухаря

Безумовно, якщо є можливість, то краще віддати перевагу охолодженій, а ще краще – тільки виловленій рибі, але, тим не менш, часто використовують для приготування страв і заморожену рибу.

Сучасні технології дозволяють настільки добре зберегти продукт, що при розморожуванні він практично нічим не відрізняється від живої риби.

Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко вирішив поділитися простими та ефективними способами, як швидко й безпечно розморозити рибу в домашніх умовах.

Сьогодні в супермаркетах можна знайти два варіанти замороженої риби: в глазурі або шокової заморозки. Не варто пояснювати, що другий варіант і смачніше, і економічніше. Для заморозки риби в глазурі її заливають водою та заморожують. У результаті при розморожуванні маса значно зменшується. Шокова заморозка – це обдув продукту дуже холодним повітрям протягом декількох секунд. У результаті цього процесу маса замороженої риби практично не змінюється, крім цього, смакові й поживні якості краще зберігаються.

ДВА БЕЗПЕЧНИХ СПОСОБИ РОЗМОРОЗИТИ РИБУ

Найпоширеніший спосіб розморожування будь-якої риби – це перекласти її з морозильної камери в холодильник, де вона поступово буде відтавати. Якщо знаєте, що вранці будете готувати щось щось рибне, то з вечора перекладіть продукт в холодильник, не дістаючи його з пакета.

Другий безпечний, а головне дуже швидкий спосіб для розморожування риби – дістати з морозильної камери та відправити в каструлю з холодною водою. Якщо ви купили рибу в поліетиленовому пакеті, то не діставайте її з нього. Якщо риба була куплена на вагу, то покладіть її в зіп-пакет, максимально випустіть повітря та відправте в холодну воду. На розмороження таким способом піде від 30 хвилин до півтори години, в залежності від розміру шматка або тушки. Для розморожування великої риби, я рекомендую поміняти холодну воду кілька разів.

І, звичайно, треба сказати про те, як не варто розморожувати рибу:

Не можна розморожувати рибу, залишаючи її на кухонному столі в тарілці або мисці, особливо, це стосується спекотної пори року. Що відбувається: верхній шар відтає, на ньому починають розмножуватися бактерії та поки риба поступово розморозиться, такий продукт вже буде не дуже придатний для їжі. Візуально й за запахом його нічого не видасть, але бактерії вже почали свою роботу.

Також не рекомендується розморожувати рибу в теплій або гарячій воді. Під дією високих температур – понад 45-40 градусів – рибний білок починає згортатися. Тому в процесі приготування м’ясо стане сухим і може розвалюватися на шматки. Ще один варіант розморожування риби – за допомогою мікрохвильової печі. Він буде досить безпечним, але відіб’ється на смакових якостях продукту. Рибу необхідно покласти на тарілку, вибрати режим розморожування на мікрохвильовій печі та стежити, постійно перевертаючи її.

Кухар поділивсясвоїм досвідом, як він вибирає заморожену рибу.

ЯК ПРАВИЛЬНО ВИБРАТИ ЗАМОРОЖЕНУ РИБУ?

Кращий вибір – це риба шокової заморозки. Часто вона продається в поліетиленових упаковках, а й можна зустріти на вагу. Принципової різниці немає. Єдине, потрібно звернути увагу на наступне:

Зовнішній вигляд. На рибі не повинно бути ніяких пошкоджень, а її зовнішній вигляд не повинен відрізнятися від свіжого варіанту кольором. Якщо ви бачите, що риба візуально суха, значить, вона вже довгий час лежить у супермаркеті. У цьому випадку рибу в поліетиленових пакетах легше оцінити на свіжість – просто подивитися термін придатності і термін зберігання. Якщо купуєте заморожену рибу на вагу, то залишається тільки довіритися тому, що написано на ціннику, як правило, зазначено, звідки привезена риба та її кінцевий термін придатності. До слова, останній можна буде знайти важко. Але, якщо сильно хочете – запитайте менеджера супермаркету, він надасть таку інформацію.

Склад. Якщо ви вибрали рибу в поліетиленовому пакеті, є можливість прочитати, що в складі. Як правило – це просто риба. Якщо риба в глазурі, то риба і вода. Поліфосфати або консерванти в складі будуть говорити про те, що за їх допомогою виробник вирішив збільшити вагу риби, так як вони здатні утримувати вологу всередині.

iTV


Читають Коментують
Кардіолог назвала найбільш небезпечний для серця алкогольний напій
46 618
Двійника Байдена знайшли у Дніпрі, і він - місцева знаменитість
28 025
"Такого я ще не чула". Українці обговорюють прізвисько Путіна
24 153
Голова "Укрпошти", який отримує 500 тис. грн, палко розважався посеред Києва в мокрій білій тенісці
16 308
Росія змінює Кирилівку до невпізнання: як виглядає популярний курорт в окупації
15 883
6 напоїв, які варто пити натщесерце для здоров’я і посилення метаболізму
14 329
Батько на кілька хвилин залишив малюка без нагляду: що сталося з вітальнею
11 738
Садівниця на всі руки: Меган Маркл висміяли за неправдоподібне фото
11 323
Вчені назвали категорію людей, які все частіше хворіють на рак
10 390
Верхи на бойовій бджолі: відео з Ющенко, що летить бомбити Кремль, завірусилося у мережі
10 273
Кращі спеції для прискореного спалювання жиру і схуднення
9 724
Високий кров’яний тиск: названі продукти, які не слід вживати
9 397
Які треба посадити три рослини, щоб малина не захопила всю ділянку
9 167
Рідкісний чорний айсберг біля берегів Канади: явище зацікавило вчених
0
Це не звичайне ГРВІ: у Києві масово хворіють з незвичними симптомами – що кажуть лікарі
0
Гумор має бути гострим: Сопонару про те, чому жарти «Кварталу 95» вже не ті
0
Медики перерахували головні помилки при вмиванні обличчя
0
Чи варто вірити інтуїції: не зовсім комфортна правда
0
Вчені знайшли новий спосіб діагностування хвороби Альцгеймера
0
Інна Мірошниченко повідомила про випуск 9-річної доньки з першого класу: "Здавалося неможливим"
0
Як корисні звички можуть нашкодити організму, розповіли лікарі
0
Вирощуємо щедрий врожай кропу, щоб вистачило на салати та заготівлю
0
Астрологиня назвала чоловіків зодіаку, які закохуються не у зовнішність, а в душу
0
Бред Пітт перестав спілкуватися зі своїми дітьми від Анджеліни Джолі
0
Шкіра страждає першою: названо 5 популярних продуктів, що наближають старість
0
Колишня дівчина "Терена" Інна Бєлєнь зробила дві пластичні операції та розповіла, що змінила в собі
0
Перевезення лежачих хворих: досвід родин і рекомендації медиків

У кожної родини, яка стикалася з лежачим родичем, є своя ...

Будете користуватися кожного дня: як швидко закип'ятити воду

Коли ви голодні або поспішаєте, очікування, поки вода ...

Вчені з’ясували, у якому віці жінки найбільш готові до випадкового сексу

Це може статися і в 20, і в 60. Але вчені виявили ...