U-News » press release » Максим Ходак обговорює підводні камені відповідальності директорів та акціонерів у голландському корпоративному праві
Всі новини

Максим Ходак обговорює підводні камені відповідальності директорів та акціонерів у голландському корпоративному праві

Із зростанням популярності підприємництва недоліки та ризики ведення бізнесу часто недооцінюють. Передбачаючи збільшення кількості заяв про банкрутство через рецесію, нідерландський адвокат Максим Ходак з Law & More вказує на важливість обізнаності про відповідальність директорів та акціонерів.

Незважаючи на таку широку популярність, підприємництво несе в собі багато передбачених і непередбачених ризиків. Дивно, але багато директорів та акціонерів часто поділяють загальне переконання, що їхня особиста відповідальність припиняє існувати, як тільки створюється юридична особа. Продовжуючи нещодавні прогнози рецесії, адвокат Максим Ходак розповідає про підводні камені, коли йдеться про зобов’язання директорів та акціонерів. Адвокат відповідає на популярні питання з важливих юридичних питань і ділиться порадами, як зменшити ризики.

 
Відповідальність директорів і акціонерів відіграє значну роль в успіхах і невдачах компанії. За статистикою кількість банкрутств у 2021 році в Нідерландах була найменшою за 31 рік. Експерти зазначають, що ці цифри спотворені через надзвичайну державну підтримку та тенденцію судів дозволяти здоровим компаніям менш швидко оголосити про банкрутство. За словами Максима, менша кількість банкрутств не означає, що зараз ризики нижчі, ніж до пандемії. Його прогноз дуже своєчасний з урахуванням останніх новин про наближення економічної рецесії.

Як би ви пояснили відповідальність директорів?
Відповідно до законодавства, юридична особа існує лише на папері і потребує фізичної особи, яка може діяти від її імені. Тому юридичні особи представлені радою директорів, яка виконує юридичні дії, такі як укладення договорів, отримання майна та боргів або подання позовів від її імені. Директори зобов'язують юридичних осіб цими правовими діями. Таким чином голландська компанія з обмеженою відповідальністю (BV) не несе особистої відповідальності за ці дії та їхні наслідки своїми приватними активами. Природно, з цього правила є винятки, коли директорів звинувачують у неналежному управлінні компанією та притягують до відповідальності їхнім особистим майном.

Коли директори несуть персональну відповідальність?
Ризик особистої відповідальності існує завжди. Найважливіше те, що є два види відповідальності директорів, на які слід звернути увагу – внутрішня та зовнішня. У разі зовнішньої відповідальності директор несе відповідальність перед третіми сторонами, такими як постачальники та клієнти. Внутрішня відповідальність передбачає відповідальність перед самим підприємством (юридичною особою) за недбалість або неналежне керівництво. 

Цивільний кодекс Нідерландів визначає неналежне управління дуже широко, призначаючи обов’язки, такі як практичні дії, їх характер, ризики, розподіл завдань всередині правління та діяльність правління. Навіть використання інформації, якою володіє або повинен володіти директор під час прийняття рішення чи оцінки діяльності, може вплинути на результат справи. Діяльність, що суперечить установчому документу, може призвести до тяжких наслідків, наприклад, арешту діяльності директора.

Що вважається безгосподарністю?
Перелік дій, які можна вважати безгосподарністю, великий. Наприклад, він включає багато дій і рішень, що призводять до фінансових зловживань. Прикладами таких дій є вилучення активів у юридичної особи та використання їх як приватних активів. Іншим прикладом є змішування приватних справ із справами юридичної особи, а також конкуренція з юридичною особою. Зокрема, підпорядкування інтересів юридичної особи приватним інтересам або інтересам третіх осіб. Крім того, несанкціоноване пов’язування юридичної особи з третіми особами, прийняття невиправдано великих фінансових ризиків та прийняття рішень із значними фінансовими наслідками можуть розглядатися як неналежне управління. Вчинення операцій, які значно виходять за межі фінансових ресурсів юридичної особи, без належної підготовки може вважатися безвідповідальним і призвести до зобов'язань. Окрім фінансових наслідків, нехтування чи неспроможність запобігти недостатній капіталізації, накопиченню боргів, контролю за поганою кредитною історією та управлінню страхуванням можна розглядати як безгосподарність. 

Як директори можуть захистити себе?
Звинувачення в поганому управлінні стосуються всього правління, яке несе повну відповідальність за законом. У деяких випадках директори можуть «вибачити» (звільнитися) від цієї відповідальності, довівши, що суворе звинувачення не може бути висунуте проти них. Вони також повинні продемонструвати, що вони не проявили недбалості, запобігаючи неналежному управлінню. 

Протест проти політики правління не вважатиметься достатнім доказом. Очікується, що директор буде протидіяти будь-якому рішенню, яке він/вона не підтримує, і обмежуватиме наслідки неправильного управління. Директор повинен буде письмово зазначити, що він попереджав про можливі негативні наслідки, та описати заходи, які він вжив для їх запобігання. У деяких випадках директори можуть бути змушені піти у відставку, щоб запобігти відповідальності, якщо правління проігнорує попередження.

Очікується, що директори будуть належним чином поінформовані про всі факти та обставини, коли йдеться про прийняття рішень, особливо щодо фінансового управління. Тому він або вона не можуть уникнути відповідальності через розподіл завдань у раді. Лише в деяких випадках вони можуть виправдати неналежне інформування.  

Коли застосовується відповідальність акціонерів?
Відповідно до голландського законодавства, акціонери також можуть нести особисту відповідальність за свої дії в компанії. Особиста відповідальність може мати серйозні наслідки для приватного життя акціонера. Тому важливо знати про ризики, пов’язані з відповідальністю акціонерів.

Перш за все, акціонери мають три типи зобов'язань: юридичні зобов'язання, зобов'язання, що випливають із статутних документів, і зобов'язання, що випливають з угоди акціонерів. Акціонери за законом зобов’язані заплатити компанії за придбані ними акції. У разі банкрутства акціонери зобов'язані забезпечити повну оплату всіх акцій. Статут може розширити відповідальність акціонерів і вимагати, щоб він чи вона несли особисту відповідальність за борги компанії. У деяких випадках акціонери можуть укласти договір з додатковими правами та обов'язками. 

Акціонерів можуть звинуватити в неправомірних діях шляхом продажу акцій третім особам. За певних обставин акціонер може нести особисту відповідальність, коли він/вона передає свої акції третій особі, і ця передача призводить до того, що компанія не в змозі розрахуватися зі своїми кредиторами. 

Крім того, акціонери можуть давати директорам інструкції, яких директори зобов’язані виконувати, якщо ці інструкції не суперечать інтересам компанії чи статуту. Незважаючи на це, акціонери не можуть взяти на себе роль директора. Якщо вони діють як директори, їх класифікуватимуть як тих, хто розробляє політику, і до них ставитимуться як до директорів. Це означає, що вони можуть нести відповідальність на основі відповідальності директорів, якщо, наприклад, компанія збанкрутує. 

Хоча компанія несе відповідальність за збитки, завдані її діями, директори та акціонери також можуть нести особисту відповідальність у певних ситуаціях. Невиконання юридичних зобов'язань і протиправні дії можуть призвести до відповідальності директорів і акціонерів за рахунок їхнього особистого майна. Акціонери зобов’язані дотримуватися статутних документів та акціонерної угоди. У деяких випадках акціонери несвідомо починають діяти як директори, що створює ризик відповідальності директорів для себе. Щоб зменшити ризики, важливо негайно звернутися до юриста.

Про Максима Ходака

Максим Ходак – адвокат із Нідерландів. Максим має великий досвід у правових питаннях корпоративного та господарського права. Вільно володіючи голландською, німецькою, французькою, англійською, російською та українською мовами, Максим є магнітом для багатонаціональних компаній. Його кар’єра нараховує більше 20 років як адвоката, піонера у встановленні відповідності в багатьох юрисдикціях ЄС. Завдяки зусиллям Максима та його команди підприємці та власники малого та середнього бізнесу відповідають усім нормам нідерландського законодавства та законодавства інших країн ЄС. 

Максим Ходак розпочав свою юридичну кар’єру в Clifford Chance Brussels у 2002 році. Згодом він надавав юридичних радників у банку ING у Нідерландах. У 2005 році він приєднався до міжнародного телеканалу в якості генерального юрисконсульта та керуючого директора холдингової компанії, щоб підтримувати компанію в її міжнародному зростанні та експансії з Нідерландів. З 2009 року Максим Ходак спеціалізується на корпоративному та договірному праві, міжнародному оподаткуванні, структуруванні активів та проектному фінансуванні.

Максим Ходак має ступінь магістра права (Університет Амстердама) та менеджменту ділового адміністрування (MBA) (TIASNimbas у Тілбурзі), а також ступінь магістра в галузі інвестиційного фінансування (EHSAL Management School, Брюссель). Він постійно займається продовженням голландської юридичної та бізнес-освіти.

Максим Ходак доступний для співбесіди за запитом.

Зв’яжіться з Максимом Ходаком, щоб отримати юридичні консультації через https://hodak.nl.

Про Law & More
Law & More – це динамічна багатопрофільна нідерландська юридична та податкова фірма, яка спеціалізується на голландському корпоративному, комерційному та податковому праві з офісами в Ейндховені та Амстердамі. Фірма поєднує свою корпоративну та податкову історію та ноу-хау великої фірми з увагою до деталей та індивідуальним обслуговуванням, якого можна очікувати від бутикової фірми. Law & More надає свої послуги низці нідерландських та міжнародних клієнтів, від корпорацій та установ до окремих осіб із складними вимогами. Спеціальна команда багатомовних юристів і податкових консультантів має глибокі знання з різних аспектів нідерландського та міжнародного права. Фірма також має переваги в ефективному з оподаткування структуруванні активів і діяльності. Law & More також є членом мережі юристів LCS, що базується в Амстердамі, Гаазі, Брюсселі та Валенсії.

###
Максим Ходак

LAW & MORE BV

Де Заале 11

5612 AJ Ейндговен

Нідерланди

+31 (0) 40 369 06 80

WLG

+31 10 200 13 34 

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Підвищений холестерин. Декілька натуральних способів очистити судини
28 166
Тромбоз: 7 симптомів, які не можна ігнорувати
27 468
Модель пролетіла 1852 км заради зустрічі з хлопцем, який не прийшов на побачення (фото)
17 236
Потягли надгробок з цвинтаря вартістю 2 мільйони: поліція спіймала злодіїв-невдах і з'ясувала неймовірне
14 344
Чому цей розкішний будинок продають всього за 10 доларів: причина вас вразить
10 849
Найсильніша людина світу Василь Вірастюк ефектно “перепросив” перед Іво Бобулом: і Потапу теж дісталося
10 406
Які авто майже нереально продати в Україні: дорога тільки на металобрухт
9 796
Трамп найняв помічницю, яка ходить за ним із принтером, щоб на ходу друкувати добрі новини
9 167
Використовували навіть гелікоптери: чиновники витратили цілий статок, щоб упіймати звірка
8 986
Безугла показала свою повістку: як відреагувала Мережа
8 951
Продукти, які потрібно їсти кожній людині для підтримки здоров’я суглобів
8 837
Названо дешевий напій, котрий очищає кров від надлишків цукру
8 495
Контрактову і Поштову площі Києва посилено патрулюватимуть поліція і ТЦК
7 835
Через оптичну ілюзію студентку почали вітати з народженням дитини: що насправді було на фото
0
Злата Огнєвіч промовистим фото відреагувала на чутки про вагітність
0
У Михайлівці-Рубежівці та Забуччі почнуть буріння свердловин через забруднення води
0
Людству загрожує епідемія хвороби з летальністю 50%: імунітету від неї немає
0
Поїхав воювати в Україну, залишився без штанів: епічна історія російського окупанта. Відео
0
Казино Сіднея помилково видало $2 млн, і тепер розшукує “щасливчиків”
0
88-річний Ален Делон отримав від Володимира Зеленського важливу нагороду України
0
Кому зі знаків зодіаку пощастить вихідними – 20-21 квітня
0
Три способи повторного використання чайних пакетиків
0
Вино та виноградні кісточки добре впливають на зуби
0
Екіпаж Bradley героїчно врятував поранених побратимів, які потрапили в засідку: драматичне відео з Донбасу
0
Три знаки зодіаку, які сьогодні можуть зрушити гори
0
Сієнна Міллер блиснула фігурою в бікіні через три місяці після пологів
0
8 важливих запитань, які батьки повинні поставити своїм дітям

Усі батьки бажають своїм дітям тільки найкращого. Щоб ...

Кардіолог назвала стан у жінок, коли потрібно частіше обстежувати серце

Ризик серцевих захворювань зростає у всіх із віком, але у ...

5 найгірших фінансових помилок подружніх пар та як їх уникнути

Робити фінансові помилки – звична справа і багато в чому ...