Як самостійну страву щавель важко уявити.
Хоча приємно просто пожувати кислі листочки.
Це дуже корисно!
Ось які цінні речовини є у невибагливій рослині:
- Аскорбінова кислота (вітамін С)
- Флавоноїди (речовини, що зміцнюють судини)
- Емодин (покращує травлення, знижує ризик розвитку діабету)
- Вітамін К (необхідний для гарного згортання крові)
Звичайно, дози корисних речовин у листі мікроскопічні.
Для лікування призначають витяжки із різних частин рослини.
Люди, які детально стежать за здоров’ям побоюються щавлевої кислоти.
Вона стимулює відкладення солей, якщо в організмі не вистачає кальцію.
Результат – хворі суглоби та каміння у нирках. Але для цього щавель треба їсти щодня і багато.
Або збирати листя у липні та серпні. Вони вже стають жорсткими, кислоти у них дуже багато.
Коли щавлеву кислоту видобували для господарських потреб, брали старий щавель.
Молоде листя омолоджує організм. Комплекс мікроелементів та вітамінів діє так:
- Знижує рівень холестерину
- Зміцнює серцево-судинну систему та кісткову тканину
- Сприяє засвоєнню заліза та утворенню гемоглобіну.
- Покращує роботу шлунка та кишківника.
Можна додавати щавель у смузі. Він надає кислинку фруктам та овочам.
Зберігається аскорбінова кислота, що руйнується при термічній обробці.
Сезон щавлю короткий, але його легко заготовити методом заморозки.
Серед зими так приємно побачити у тарілці літню зелень, з половинкою яйця та ложкою сметани.