Цей напій є природним антидепресантом: він впливає на ясність розуму, стимулює кровоносну систему, покращує настрій.
Проте спосіб його приготування має значення, стверджують вчені
Коли кава містить найбільше кофеїну
— Користь кави для здоров'я залежить від способу її приготування та наших звичок, — каже старший викладач Школи з екологічних та біологічних наук Університету Ньюкасла (Австралія) Емма Беккет, цитує портал Gazeta.pl.
Якщо ви хочете насолодитися смаком міцної кави, зваріть еспресо.
Кава, зварена таким способом, є найбільш концентрованою, в ній може міститися до 4,2 мг/мл кофеїну. Інші методи заварювання (наприклад, мока) припускають його меншу концентрацію, пише МедПравда.
— Однак, скільки ми зрештою п'ємо каву, залежить від розміру порції.
Еспресо подається в крихітних чашках, тоді як холодну каву п'ють із великих. В результаті ми випиваємо майже 150 мг кофеїну за один раз, — попереджає експерт.
Виходить, незалежно від способу приготування кави, ми отримуємо однакову кількість кофеїну.
Так, еспресо містить 10,5 мг кофеїну на грам (мг/г), а при інших способах заварювання — від 9,7 до 10,2 мг/г.
Тільки у разі використання френч-преса кофеїну у грамі кави буде менше — близько 6,9 мг/г.
Не тільки кофеїн...
Кава складається не тільки з кофеїну, але і від тисячі сполук, що містяться у неї, які надають неповторний запах і смак.
— Кожна з цих сполук має свою власну схему екстракції, що посилює кінцевий ефект, — наголошує Емма Беккет.
Мова йде про жири, завдяки яким на поверхні напою утворюється апетитна піна. Еспресо і мока також викликають проникнення більшої кількості твердих речовин в рідину.
Фільтрована кава містить найменше дитерпенів, які пов'язані з вищим рівнем «поганого» холестерину (ЛПНЩ). Це означає, що людям похилого віку краще пити фільтровану каву.