Кунжутну олію застосовують у косметології для поліпшення стану шкіри та волосся, а в кулінарії її додають у салати та холодні страви.
Найбільш корисною вважається нерафінована кунжутна олія холодного віджиму.
Кунжутна олія – корисні властивості
Хімічний склад кунжутної олії дуже різноманітний і корисний.
Наприклад, вітамін Е у її складі корисний для профілактики раку, лецитин корисний для печінки, бета-ситостерин знижує рівень шкідливого холестерину, фітин покращує роботу нервової системи.
Вітамінів у кунжутній олії небагато, зате вона вкрай багата на корисні жири і жирні кислоти.
Ця олія – єдине джерело антиоксидантів сезамолу та сезамінолу.
Ці речовини борються із запальними процесами та нормалізують гормональний баланс. Олія кунжуту корисна для серця та еластичності судин. Корисна кунжутна олія і для ШКТ – знімає печію, має протизапальну та проносну дію, усуває ерозійні явища.
Кунжутну олію радять пити людям із розумовими навантаженнями.
Вона покращує роботу мозку, зміцнює пам'ять, зміцнює нервову систему при стресі та запобігає захворюванню на деменцію.
Цей продукт – потужний антидепресант. У невеликих кількостях олія корисна у схудненні, оскільки спалює жирові відкладення.
Шкідливість кунжутної олії
Як і будь-яка інша олія, цей продукт дуже калорійний. Переборщувати з ним не варто, якщо ви стежите за фігурою.
Кунжутну олію не можна пити при підвищеній згортуваності крові. Також препарат не рекомендується при варикозі.
Олія сезаму – сильний алерген, тому з обережністю його варто приймати алергікам.
Нерафіновану олію не можна додавати в гарячу їжу та смажити на ній продукти.
Як застосовувати кунжутну олію
Дорослим та дітям від 14 років кунжутну олію рекомендується пити під час їжі по 1 чайній ложці двічі-тричі на день. Також олією можна заправляти холодні страви та салати. Дітям до 3 років можна додавати в їжу 5 крапель олії на день.