Зацвіле варення - це не така вже й рідкість. Хтось без страху знімає грибок та їсть варення, хтось пускає його на переробку чи випічку, інші викидають заготовку разом із пліснявою. Як зробити правильно і чи можна вживати в їжу таке варення?
Краще не ризикувати, адже деякі види подібних мікроорганізмів утворюють токсини чи мікотоксини.
Потрапляючи в організм людини, вони позначаються на роботі печінки, нирок та викликають онкологічні захворювання.
Що робити з пліснявою
Фахівці радять утилізувати зіпсовані продукти харчування, уражені цвіллю.
Хліб, випічку варення, джем, мармелад або інші закрутки та засолювання, покриті пліснявою, слід викидати.
Дехто вважає, що варення з пліснявою можна вживати, якщо збереглася його структура, колір, не змінився запах і смак. Начебто достатньо лише прибрати верхній шар із грибком ложкою – і все.
Однак частина продукту, що залишилася, навіть якщо на ній немає слідів псування, може виявитися заражена токсинами грибка, що «на око» не видно.