Якщо ви одна із багатьох людей, які піклуються про своє здоров’я, що приймають добавки з риб’ячим жиром для зміцнення здоров’я серця, вам варто задуматись.
Відповідно до мета-аналізу JAMA Cardiology, можливо, ви витрачаєте гроші на вітер.
Щоб прийти до цього висновку, дослідники взяли дані з 10 існуючих досліджень, що у сукупності містять інформацію про 77 917 учасників, які щодня вживали харчові добавки омега-3 морського походження в діапазоні від 226 до 1800 міліграмів.
Порівняно з контрольними групами, люди, які приймали добавки омега-3, мали на 7% менше шансів померти від ішемічної хвороби серця та на 3% менше ризику від серцевого нападу без летального результату.
Хоча це, безумовно, звучить добре, автори дослідження відзначають, що жоден із зв’язків не досяг статистичної значущості.
Чому їсти рибу набагато краще, ніж випити таблетку?
По-перше, ви не можете бути впевнені, що добавки містять таку кількість певної поживної речовини, як стверджується на етикетках.
Але є ще одна вагома причина: «Їжа, така як лосось, пропонує більше переваг, ніж просто омега-3. Він містить білок, вітаміни групи В, калій і багато іншого.
Приймаючи добавку, людина отримує лише певну поживну речовину. З цієї причини організм переробляє харчові добавки по-іншому — і часто менш ефективно — ніж справжню їжу», — каже Сара Кошик, магістр наук, лікар-дієтолог.