U-News » Здоров'я » Як і коли потрібно додавати спеції до страв, щоб розкрити їхній смак
Всі новини

Як і коли потрібно додавати спеції до страв, щоб розкрити їхній смак

Спеції мають приємний запах та смак, а при правильному використанні можуть посилити й краще розкрити смакові якості деяких продуктів. Варто враховувати все одразу: смак приправ, запах і те, як вони реагують на різних температурний режим. 

Як навчитися використовувати тонкощі кулінарії, щоб підкреслити природній смак страви, а не замаскувати його?

Куштуйте страву перед додаванням спецій

Якщо не хочете зіпсувати смак страви, скуштуйте її перед додаванням спецій. Це допоможе оцінити, який саме смак хотілося б посилити.

Базові правила, які варто запам'ятати:

Щоб дістати приправи з упаковки, використовуйте суху ложку. Адже волога, яка потрапить до спеції, може скоротити термін її придатності.

Якщо ви плануєте покращити страву за допомогою орегано, тим'яну чи базиліку, то попередньо подрібніть їх у ступці для спецій, щоб добре проявився запах. Їх рекомендується додавати на початку приготування.

Трави, мелені й подрібнені спеції потрібно закидати винятково в кінці приготування, щоби смаки різних інгредієнтів не змішалися.

Лаврове листя й подібні приправи "віддають" свій запах повільно, тож їх засипайте на початку приготування тих страв, що довго готуються. Наприклад, до перших страв чи запечених у духовій шафі.

До салатів, фруктів і компотів спеції варто додавати за декілька годин перед подачею, щоб дати запахам розкритися.

Обирайте в магазині не відразу мелений перець, а в скляних млинках. Таким чином спеція буде завжди свіжою та ароматною.

Не використовуйте старі спеції. Якщо аромат слабкий, тоді вони вже непридатні для приготування.
 
Скільки додавати

Тут чітких правил немає. Краще починати з експериментів, використовуючи перевірені рецепти чи рецепти із надійного джерела. Згодом можна буде змінити кількість тих чи інших приправ, орієнтуючись на власні смакові вподобання. Загалом до 500 г м'яса або 2 чашки супу бажано додавати не більше ¼ ч.л. приправ. Також враховуйте, що в процесі приготування смак червоного перцю стає більш інтенсивним: насипайте його менше, ніж вважаєте за потрібне.

Дослідіть відтінки запахів спецій

Це допоможе розібратися, як їх краще поєднувати між собою. Ось деякі з них:

  • імбир, галгант, куркума, перець, каперси, кардамон, гвоздика, васабі та гірчиця мають пряний запах;
  • ваніль, аніс, базилік, бадьян, пелюстки троянд – солодкуватий;
  • бедринець – солодкувато-пряний;
  • лавровий лист – слабоароматний, смак в'яжучий, пряний;
  • розмарин має сильний камфорний аромат, що нагадує сосну.

Дізнайтеся, як особливості спецій можуть змінюватися під час приготування

Наприклад, якщо підсмажити часник, він матиме м’який і солодкуватий запах, а сирий і дрібно нарізаний – гострий і різкий. Деякі спеції краще використовувати у меленому вигляді, а деякі – дрібно порізаними, сушеними чи розім’ятими у ступці.

Враховуйте температуру приготування страви

Тепло може активувати користь одних спецій та знизити в інших. Наприклад, гвоздика й кориця зберігають свої антиоксидантні властивості при нагріванні до 185 градусів. За цих же умов мускатний горіх збільшує здатність боротися з вільними радикалами (агресивні молекули, які потрапляючи в організм, атакують молекули здорових клітин).

Натуральні приправи із клітковини (кунжутна, гарбузова, із льону, із кмину) при високій температурі втрачають свої корисні властивості, тож їх краще додавати наприкінці приготування.

UAportal

Додати коментар

Читають Коментують
"Величезні ноги" Ілона Маска в дивних кросівках наробили галасу в мережі
16 869
«Шедевр» пропаганди: пам’ятник родині солдата у Росії викликав лише насмішки
14 604
Названо три найбезкомпромісніші знаки зодіаку: вони не відступлять ні перед чим
13 936
Її досі продають у магазинах: експерти застерігають про отруйну рибу в Україні
12 479
Пропагандистка Симоньян засвітилась в перуці після новин про рак і знову накинулась на Україну
12 180
Чоловік витратив понад $15 тисяч, щоб перетворитись на собаку: ким він став насправді
11 193
«Пророкував» чи просто персонаж? У серіалі «Слуга народу» помітили Міндіча
11 072
Медики назвали простий засіб для запобігання тромбозу
11 049
Названо зовнішні симптоми небезпечно високого рівня холестерину
10 657
Кардіологи пояснили, яка тривалість сну найкраща для здоров'я серця
10 434
Кардіолог назвав продукт для сніданку, якого слід уникати гіпертонікам
10 249
Більше ніякого коньяку та шампанського з України: як зміняться полиці магазинів з 1 січня
10 229
Чоловік купив стару хату в Карпатах: що він побачив всередині
8 933
Пенсійний фонд помиляється: як українці втрачають тисячі гривень через бюрократію
4
Нардеп пропонує зробити день звільнення Єрмака національним святом
3
Нова мовна реальність Росії: слова "говно" та "жопа" офіційно визнані нецензурними
3
Залужний про мир: можливість для політичних реформ та відбудови
2
Сім основних ознак присутності поруч з вами Ангела-охоронця: народні прикмети
1
Апетитні форми на сцені: Дженніфер Лопес у бікіні вразила накачаним пресом
1
Хто така Ірина Пікалова, яка отримала частку у новій компанії "Кварталу 95" і є кумою Зеленських
1
«Заберуть на фронт»: як покупка дивана в Житомирі переросла в погрози через ТЦК
1
Журналісти знайшли доньку Путіна в Парижі: чи стане вона "ППО в Києві"
1
Магія котів: яку долю, за народними віруваннями, несуть білі, руді та триколірні звірі
1
«Шедевр» пропаганди: пам’ятник родині солдата у Росії викликав лише насмішки
1
Коли краще мити голову – вранці чи ввечері: фахівці назвали плюси і мінуси
1
Ідеальний продукт для здоров'я: що одночасно омолоджує, знижує тиск і зміцнює зуби
1
Гармонія в ліжку, сварки поза ним: чи приречена ваша пара на розрив

Чудова інтимна близькість може створити ілюзію ідеальних ...

У чому зустрічати Різдво і Новий рік 2026: "луки" зі спідницями за знаками Зодіаку

Новий рік Червоного Вогняного Коня обіцяє яскраві зміни, а ...

Смачна маринована капуста швидкого приготування: можна їсти наступного дня

Рецепт смачної маринованої капусти швидкого приготування.