U-News » Здоров'я » Як і коли потрібно додавати спеції до страв, щоб розкрити їхній смак
Всі новини

Як і коли потрібно додавати спеції до страв, щоб розкрити їхній смак

Спеції мають приємний запах та смак, а при правильному використанні можуть посилити й краще розкрити смакові якості деяких продуктів. Варто враховувати все одразу: смак приправ, запах і те, як вони реагують на різних температурний режим. 

Як навчитися використовувати тонкощі кулінарії, щоб підкреслити природній смак страви, а не замаскувати його?

Куштуйте страву перед додаванням спецій

Якщо не хочете зіпсувати смак страви, скуштуйте її перед додаванням спецій. Це допоможе оцінити, який саме смак хотілося б посилити.

Базові правила, які варто запам'ятати:

Щоб дістати приправи з упаковки, використовуйте суху ложку. Адже волога, яка потрапить до спеції, може скоротити термін її придатності.

Якщо ви плануєте покращити страву за допомогою орегано, тим'яну чи базиліку, то попередньо подрібніть їх у ступці для спецій, щоб добре проявився запах. Їх рекомендується додавати на початку приготування.

Трави, мелені й подрібнені спеції потрібно закидати винятково в кінці приготування, щоби смаки різних інгредієнтів не змішалися.

Лаврове листя й подібні приправи "віддають" свій запах повільно, тож їх засипайте на початку приготування тих страв, що довго готуються. Наприклад, до перших страв чи запечених у духовій шафі.

До салатів, фруктів і компотів спеції варто додавати за декілька годин перед подачею, щоб дати запахам розкритися.

Обирайте в магазині не відразу мелений перець, а в скляних млинках. Таким чином спеція буде завжди свіжою та ароматною.

Не використовуйте старі спеції. Якщо аромат слабкий, тоді вони вже непридатні для приготування.
 
Скільки додавати

Тут чітких правил немає. Краще починати з експериментів, використовуючи перевірені рецепти чи рецепти із надійного джерела. Згодом можна буде змінити кількість тих чи інших приправ, орієнтуючись на власні смакові вподобання. Загалом до 500 г м'яса або 2 чашки супу бажано додавати не більше ¼ ч.л. приправ. Також враховуйте, що в процесі приготування смак червоного перцю стає більш інтенсивним: насипайте його менше, ніж вважаєте за потрібне.

Дослідіть відтінки запахів спецій

Це допоможе розібратися, як їх краще поєднувати між собою. Ось деякі з них:

  • імбир, галгант, куркума, перець, каперси, кардамон, гвоздика, васабі та гірчиця мають пряний запах;
  • ваніль, аніс, базилік, бадьян, пелюстки троянд – солодкуватий;
  • бедринець – солодкувато-пряний;
  • лавровий лист – слабоароматний, смак в'яжучий, пряний;
  • розмарин має сильний камфорний аромат, що нагадує сосну.

Дізнайтеся, як особливості спецій можуть змінюватися під час приготування

Наприклад, якщо підсмажити часник, він матиме м’який і солодкуватий запах, а сирий і дрібно нарізаний – гострий і різкий. Деякі спеції краще використовувати у меленому вигляді, а деякі – дрібно порізаними, сушеними чи розім’ятими у ступці.

Враховуйте температуру приготування страви

Тепло може активувати користь одних спецій та знизити в інших. Наприклад, гвоздика й кориця зберігають свої антиоксидантні властивості при нагріванні до 185 градусів. За цих же умов мускатний горіх збільшує здатність боротися з вільними радикалами (агресивні молекули, які потрапляючи в організм, атакують молекули здорових клітин).

Натуральні приправи із клітковини (кунжутна, гарбузова, із льону, із кмину) при високій температурі втрачають свої корисні властивості, тож їх краще додавати наприкінці приготування.

UAportal

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Робітники випадково відремонтували кухню не в тому будинку: як відреагувала господиня
32 043
Знадобилося 20 хвилин: чоловік придумав креативний спосіб провчити галасливого сусіда
30 087
Жінка знайшла заначку, сховану від чоловіка багато років тому: витратити гроші уже не можна
26 704
Медики назвали найкориснішу для здоров’я рибу
21 992
Як позбутися старечого запаху і звідки він з’являється уже після 40 років
20 649
Чоловік не може продати будинок через сусіда та його "витвір мистецтва": що він зробив
20 331
У Мережі висміяли наречену з пишними формами через рвану сукню
15 904
Лікар назвав ягоду, яка провокує проблеми зі здоров’ям у людей після 60 років
11 966
Жирова хвороба печінки: перші "тихі" зміни в організмі назвали лікарі
11 870
Бабуся у масивних окулярах, яка не пам'ятає свій вік, несподівано стала зіркою мережі
10 727
Знайти 3 відмінності між картинками зможе лише найуважніший: складна загадка для розумників
10 708
Онук вирішив прибрати старий занедбаний гараж бабусі й знайшов там справжній скарб: що там було
10 549
Що стало з Оксаною Пекун - співачкою, яка заявляла, що "не цікава пресі"
8 312
Бійці ССО здійснили наліт на позиції росіян у Курській області
0
Може нести шість дронів: розкрито нові можливості українського БПЛА "Довбуш Т10"
0
Агрономи пояснили взаємозалежність розміру цибулі-сіянки та швидкості стрілкування
0
Що покласти у ящик з буряком, щоб пролежав всю зиму і буде смачним до весни
0
Як вимити чавунні батареї між секціями: лайфхак для найважчих місць
0
Не знала про український роман чоловіка: як виглядає дружина Саакашвілі та що про неї відомо
0
Вийшло не страшно, а смішно: у мережі з'являються меми про російський "Орешник"
0
Прокручують одне й те саме. Які знаки Зодіаку обтяжують себе зайвими думками
0
Малопомітні, на перший погляд, жести й звички, які можуть вплинути на перше враження про вас
0
У п'яти знаків Зодіаку починається "біла смуга" вже сьогодні
0
Злата Огнєвіч влаштувала зухвалу фотосесію в абсолютно нетиповому образі
0
"Часта помилка". Фітнес-тренерка Луценко пояснила, коли не можна починати схуднення
0
Чому одні люди важко хворіють на грип, а інші можуть навіть перенести його на ногах
0
Три ознаки "хронічного" чоловіка-зрадника. Розпізнати простіше, ніж ви думаєте

"Хронічного" чоловіка-зрадника, як виявилося, розпізнати ...

Олія зі сковороди бризкає на всі боки під час смаження: як цього позбутися

Приготування їжі на сковороді є улюбленим способом, ...

Які речі потрібно встигнути викинути з оселі до Нового 2025 року, щоб залучити щастя і добробут

Важливим етапом святкування Нового року завжди було ...