U-News » Здоров'я » Як і коли потрібно додавати спеції до страв, щоб розкрити їхній смак
Всі новини

Як і коли потрібно додавати спеції до страв, щоб розкрити їхній смак

Спеції мають приємний запах та смак, а при правильному використанні можуть посилити й краще розкрити смакові якості деяких продуктів. Варто враховувати все одразу: смак приправ, запах і те, як вони реагують на різних температурний режим. 

Як навчитися використовувати тонкощі кулінарії, щоб підкреслити природній смак страви, а не замаскувати його?

Куштуйте страву перед додаванням спецій

Якщо не хочете зіпсувати смак страви, скуштуйте її перед додаванням спецій. Це допоможе оцінити, який саме смак хотілося б посилити.

Базові правила, які варто запам'ятати:

Щоб дістати приправи з упаковки, використовуйте суху ложку. Адже волога, яка потрапить до спеції, може скоротити термін її придатності.

Якщо ви плануєте покращити страву за допомогою орегано, тим'яну чи базиліку, то попередньо подрібніть їх у ступці для спецій, щоб добре проявився запах. Їх рекомендується додавати на початку приготування.

Трави, мелені й подрібнені спеції потрібно закидати винятково в кінці приготування, щоби смаки різних інгредієнтів не змішалися.

Лаврове листя й подібні приправи "віддають" свій запах повільно, тож їх засипайте на початку приготування тих страв, що довго готуються. Наприклад, до перших страв чи запечених у духовій шафі.

До салатів, фруктів і компотів спеції варто додавати за декілька годин перед подачею, щоб дати запахам розкритися.

Обирайте в магазині не відразу мелений перець, а в скляних млинках. Таким чином спеція буде завжди свіжою та ароматною.

Не використовуйте старі спеції. Якщо аромат слабкий, тоді вони вже непридатні для приготування.
 
Скільки додавати

Тут чітких правил немає. Краще починати з експериментів, використовуючи перевірені рецепти чи рецепти із надійного джерела. Згодом можна буде змінити кількість тих чи інших приправ, орієнтуючись на власні смакові вподобання. Загалом до 500 г м'яса або 2 чашки супу бажано додавати не більше ¼ ч.л. приправ. Також враховуйте, що в процесі приготування смак червоного перцю стає більш інтенсивним: насипайте його менше, ніж вважаєте за потрібне.

Дослідіть відтінки запахів спецій

Це допоможе розібратися, як їх краще поєднувати між собою. Ось деякі з них:

  • імбир, галгант, куркума, перець, каперси, кардамон, гвоздика, васабі та гірчиця мають пряний запах;
  • ваніль, аніс, базилік, бадьян, пелюстки троянд – солодкуватий;
  • бедринець – солодкувато-пряний;
  • лавровий лист – слабоароматний, смак в'яжучий, пряний;
  • розмарин має сильний камфорний аромат, що нагадує сосну.

Дізнайтеся, як особливості спецій можуть змінюватися під час приготування

Наприклад, якщо підсмажити часник, він матиме м’який і солодкуватий запах, а сирий і дрібно нарізаний – гострий і різкий. Деякі спеції краще використовувати у меленому вигляді, а деякі – дрібно порізаними, сушеними чи розім’ятими у ступці.

Враховуйте температуру приготування страви

Тепло може активувати користь одних спецій та знизити в інших. Наприклад, гвоздика й кориця зберігають свої антиоксидантні властивості при нагріванні до 185 градусів. За цих же умов мускатний горіх збільшує здатність боротися з вільними радикалами (агресивні молекули, які потрапляючи в організм, атакують молекули здорових клітин).

Натуральні приправи із клітковини (кунжутна, гарбузова, із льону, із кмину) при високій температурі втрачають свої корисні властивості, тож їх краще додавати наприкінці приготування.

UAportal

Додати коментар

Читають Коментують
Названі найгірші чоловіки за знаком зодіаку: життя з ними буде складним
37 331
Лікарі назвали ознаки, які свідчать про необхідність очистити печінку
29 433
Священника, що мав 17 коханок, викрили через лист, який він випадково надіслав прибиральниці
18 809
Експерти вказали на один з головних симптомів надто високого холестерину
17 014
Три можливих причини інсульту, про які багато людей не здогадуються
15 092
Коробки не викидайте: "картонна" люстра за 5 тисяч гривень насмішила українців
14 490
Високий кров’яний тиск: названі продукти, які не слід вживати
14 056
16-річні школярки прославились на весь інтернет після заяви про чоловіків та гроші
13 773
Названо три найбезкомпромісніші знаки зодіаку: вони не відступлять ні перед чим
13 172
Високий холестерин: ознаки в ногах вкажуть на небезпечний стан
12 813
"Дитина з’явилася нізвідки": у жінки запідозрили апендицит, а виявили вагітність
12 614
Пенсії в Україні проіндексують не всім: у кого виплати не зростуть
12 605
Майже випали груди: зірка реаліті в мінісукні ледь не оконфузилася під час прогулянки
12 193
16-річні школярки прославились на весь інтернет після заяви про чоловіків та гроші
4
"Чути не можу": Данилко розповів, яке слово в українських піснях йому вже приїлося
3
Прожитковий мінімум і пенсія: Гетманцев назвав суму на 2026 рік
3
Руки більше не будуть чорними: українець показав, як швидко почистити цілу гору маслюків
2
Розкіш за колючим дротом: що відомо про елітний маєток Ігоря Коломойського
2
Ці знаки Зодіаку скоро гребтимуть гроші лопатою: багатство не за горами
1
Особливості поведінки, які допоможуть зрозуміти, що перед вами справжнісінький дурень
1
Гінекологи перерахували шість проблем зі здоров’ям, які виникають у жінок після пологів
1
Британець у TikTok розповів, чому борщ дуже "небезпечна" страва
1
Півтори години стукала в двері: у Верховній Раді розгорівся новий скандал із Безуглою
1
Жінки з цими іменами мають чудовий характер: спокійні та добрі
1
"Відловили халяву": українка вразила своїм соціальним житлом у Великій Британії
0
Трамп відреагував на мрії Москви про тунель між США і Росією
0
Чи сумісні борщ і правильне харчування: дієтолог дав однозначну відповідь

Українська національна страва - борщ - може бути частиною ...

Інсульт: їжа-вбивця, яка різко підвищує ризик

Надмірне вживання солі може стати потужним каталізатором ...

5 неправильних уявлень про секс, у які не варто вірити

Наші уявлення про секс часто формуються під впливом ...