U-News » Здоров'я » Як і коли потрібно додавати спеції до страв, щоб розкрити їхній смак
Всі новини

Як і коли потрібно додавати спеції до страв, щоб розкрити їхній смак

Спеції мають приємний запах та смак, а при правильному використанні можуть посилити й краще розкрити смакові якості деяких продуктів. Варто враховувати все одразу: смак приправ, запах і те, як вони реагують на різних температурний режим. 

Як навчитися використовувати тонкощі кулінарії, щоб підкреслити природній смак страви, а не замаскувати його?

Куштуйте страву перед додаванням спецій

Якщо не хочете зіпсувати смак страви, скуштуйте її перед додаванням спецій. Це допоможе оцінити, який саме смак хотілося б посилити.

Базові правила, які варто запам'ятати:

Щоб дістати приправи з упаковки, використовуйте суху ложку. Адже волога, яка потрапить до спеції, може скоротити термін її придатності.

Якщо ви плануєте покращити страву за допомогою орегано, тим'яну чи базиліку, то попередньо подрібніть їх у ступці для спецій, щоб добре проявився запах. Їх рекомендується додавати на початку приготування.

Трави, мелені й подрібнені спеції потрібно закидати винятково в кінці приготування, щоби смаки різних інгредієнтів не змішалися.

Лаврове листя й подібні приправи "віддають" свій запах повільно, тож їх засипайте на початку приготування тих страв, що довго готуються. Наприклад, до перших страв чи запечених у духовій шафі.

До салатів, фруктів і компотів спеції варто додавати за декілька годин перед подачею, щоб дати запахам розкритися.

Обирайте в магазині не відразу мелений перець, а в скляних млинках. Таким чином спеція буде завжди свіжою та ароматною.

Не використовуйте старі спеції. Якщо аромат слабкий, тоді вони вже непридатні для приготування.
 
Скільки додавати

Тут чітких правил немає. Краще починати з експериментів, використовуючи перевірені рецепти чи рецепти із надійного джерела. Згодом можна буде змінити кількість тих чи інших приправ, орієнтуючись на власні смакові вподобання. Загалом до 500 г м'яса або 2 чашки супу бажано додавати не більше ¼ ч.л. приправ. Також враховуйте, що в процесі приготування смак червоного перцю стає більш інтенсивним: насипайте його менше, ніж вважаєте за потрібне.

Дослідіть відтінки запахів спецій

Це допоможе розібратися, як їх краще поєднувати між собою. Ось деякі з них:

  • імбир, галгант, куркума, перець, каперси, кардамон, гвоздика, васабі та гірчиця мають пряний запах;
  • ваніль, аніс, базилік, бадьян, пелюстки троянд – солодкуватий;
  • бедринець – солодкувато-пряний;
  • лавровий лист – слабоароматний, смак в'яжучий, пряний;
  • розмарин має сильний камфорний аромат, що нагадує сосну.

Дізнайтеся, як особливості спецій можуть змінюватися під час приготування

Наприклад, якщо підсмажити часник, він матиме м’який і солодкуватий запах, а сирий і дрібно нарізаний – гострий і різкий. Деякі спеції краще використовувати у меленому вигляді, а деякі – дрібно порізаними, сушеними чи розім’ятими у ступці.

Враховуйте температуру приготування страви

Тепло може активувати користь одних спецій та знизити в інших. Наприклад, гвоздика й кориця зберігають свої антиоксидантні властивості при нагріванні до 185 градусів. За цих же умов мускатний горіх збільшує здатність боротися з вільними радикалами (агресивні молекули, які потрапляючи в організм, атакують молекули здорових клітин).

Натуральні приправи із клітковини (кунжутна, гарбузова, із льону, із кмину) при високій температурі втрачають свої корисні властивості, тож їх краще додавати наприкінці приготування.

UAportal


Читають Коментують
"Так заробляються мільйони". Пляжний торговець з Затоки насмішив українців
39 141
Тромбоз: 7 симптомів, які не можна ігнорувати
30 841
Лікарі підказали способи контролювати високий кров’яний тиск без ліків
27 871
Чоловік взяв кота із притулку: через тиждень він зрозумів, що щось пішло не так
20 792
Названо найрозумніші знаки зодіаку: для них немає непосильних завдань
18 711
Онук Софії Ротару, який таємно виїхав з України, показав своє життя за кордоном
13 472
Клопотенко викрив у крадіжці пропагандистів із РФ, які дорогою на Аляску наїлися котлет по-київськи
12 424
У селі нанесли розмітку, яка стала місцевим мемом, - в соцмережах затролили владу
11 304
Названо три найбезкомпромісніші знаки зодіаку: вони не відступлять ні перед чим
11 304
Чотири симптоми, які вказують на дуже високий артеріальний тиск
11 298
Чотири хронічні симптоми раку, які не можна ігнорувати
11 269
Як знизити ризик серцевого нападу: потрібно відмовитися від однієї ранкової звички
11 253
Як прожити довше: названо “правильне поєднання” фруктів і овочів для довголіття
10 725
Радник Подоляк: Україна фактично визнає окупацію своїх земель, але не юридично
0
Як правильно зберігати гарбузи: до весни не гниють
0
Лікар пояснив, яку добавку варто приймати при болях у суглобах
0
Вчені розповіли, які фрукти в раціоні гарно запобігають розвитку гіпертонії і знижують тиск
0
Горбачова у яскравому купальнику на тлі моря заявила, що готова ділитися дорослою сексуальністю
0
80-річний Василь Зінкевич здивував ефектною появою на публічному заході
0
"Не забезпечили мене квартирою": Jerry Heil розповіла про незвичайну спадщину, яку отримала від матері
0
Кохання вже поруч: 3 знаки Зодіаку знайдуть свою пару наприкінці серпня
0
Як прибрати бур’ян з городу, щоб на наступний рік було удвічі менше
0
Жінка натрапила на "капелюх" у саду, а він виявився величезною змією: що сталося далі
0
38-річна Каменських показала, як стежить за фігурою
0
Через порушення закону: блогерка-мільйонниця Сімбочка втратила акаунт в Instagram
0
Лишилася без паспорта і грошей: українську блогерку обікрали у США
0
Розвінчуємо міф про великий пеніс: який розмір справді приносить задоволення

Він — головний герой жартів, міфів і нескінченних чоловічих ...

Цей рецепт з кабачків змінить ваше уявлення про літні страви

Салат з кабачків, помідорів та яєць легко може стати вашою ...

Піца – страва, яка захопила весь світ

  Піца: скромний початок світової легенди Народжена на ...