Якою би не була страва - солоною чи солодкою - вона потребує солі. Цей інгредієнт, часто непомітний, відіграє важливу роль у приготуванні їжі. У першу чергу він посилює смак.
Сіль часто додають і у десерти, адже вона посилює солодкість, а також у салати, де вона нейтралізує гіркоту листкової зелені та деяких овочів. І хоч сіль дає їжі відчутний смак, у великих кількостях вона шкідлива для здоров’я. Тож як скоротити кількість цього продукту у харчуванні, не жертвуючи смаком? Ось п’ять простих способів, як можна це зробити без особливих зусиль.
1. Візьміть трави та спеції
Очевидний спосіб покращити смак страви — це надати їй більше аромату. Загляньте у свою шафку зі спеціями і спробуйте поекспериментувати з тим, що там знайдете. Спеції можуть створити унікальний смаковий профіль — проста куряча грудка перетворюється на мексиканську, коли ви додаєте кмин і порошок чилі, або марокканську, варто дати трохи імбиру та коріандру.
2. Додайте трохи оцту
Кислота оцту надає страві пікантності, особливо яскраво контрастуючи із жирною їжею. Різні оцти також мають різні смакові характеристики: червоний винний оцет гострий, а бальзамічний трохи солодший і насиченіший. Додайте трохи до соусу для курки або смажених овочів і відчуйте різницю.
3. Спробуйте цедру чи сік цитрусових
Подібно до оцту, кислотність цитрусових миттєво робить смак їжі яскравішим та стимулює смакові рецептори. Лимони, лайми та апельсини також мають приємний смак, що робить їх легким доповненням до страв. Додайте трохи свіжої цедри у соус, поки він кипить, або сок у заправку салату.
4. Посипте сиром
Сир зазвичай досить солоний на смак, тому ним легко замінити справжню сіль. Тверді витримані сири, такі як пармезан та пекоріно романо, переважно більш солоні — це хороший вибір, тому що вам не потрібно додавати багато, щоб скористатися їхніми смаковими перевагами.
5. Використайте природні ароматизатори
Так само, як трави та спеції, ароматичні продукти, такі як часник, цибуля, цибуля шалот, цибуля порей та зелена цибуля, серйозно покращують смак страви. Зелену цибулю можна додати в кінці приготування для свіжого смаку, а цибуля та часник, приготовані на повільному вогні на початку, додадуть страві глибину та пікантність. Спробуйте додати більше, ніж вимагає рецепт, якщо ви відмовилися від солі.