U-News » Здоров'я » Лікар назвала помилки у харчуванні, які ведуть до передчасної смерті
Всі новини

Лікар назвала помилки у харчуванні, які ведуть до передчасної смерті

 Лікар радить варити чи готувати їжу на пару. У раціоні повинні бути присутніми білки рослинного та тваринного походження.

Відмова від клітковини, монодієти, багато цукру та солоного, оброблене м’ясо та фастфуд — все це може призвести до передчасної смерті, вважає лікар-дієтолог Олена Соломатина.

Відмова від клітковини загрожує зростанням патогенної мікрофлори, яка врешті-решт вбиває людину, попередила експерт. Організм не може чинити опір різним захворюванням, тому що 80% імунної системи знаходиться в кишечнику, організм позбавляється клітковини. Щоб виключити цю проблему, експерт радить їсти п’ять порцій фруктів та овочів на день, при цьому раціон має бути різноманітним.

М’ясо та молочні продукти від неперевірених виробників  можуть  сформувати в організмі антибіотикорезистентність, через яку людина може померти навіть за найпростішої операції, оскільки звичайні ліки вже не діятимуть.

Монодієти і перекоси в харчуванні теж збільшують ризик ранньої смерті, оскільки довго харчуватися одними і тими ж продуктами не можна, їжа повинна бути різноманітною, щоб людина могла отримати якомога більше поживних речовин.

Цукор також провокує низку небезпечних захворювань – цукровий діабет, гіпертонію та підвищений холестерин. Якщо ці стани не контролювати, вони можуть призвести до передчасного відходу людини з життя.

Солоні продукти затримують рідину в організмі та провокують підвищення артеріального тиску, що може спровокувати гіпертонічний криз, інфаркт, інсульт. Тому дієтолог радить відмовитись від таких продуктів або мінімізувати їх вживання.

Оброблене м’ясо теж завдає шкоди, оскільки до його складу входить нітрит натрію, що з ризиком виникнення раку. Є і нітрозаміни, які теж можуть спричинити ризик передчасної смерті, попереджає дієтолог.

Барвники, консерванти та підсилювачі смаку теж скорочують тривалість життя – така їжа викликає підвищену освіту вільних радикалів. Це пов’язують із раннім розвитком раку та серцево-судинних захворювань, уточнює лікар.

Смажене, а також фастфуд  теж у категорії небезпечної їжі, каже Соломатина. При вживанні такої їжі клітини організму “просто зацукроваються, утворюються поперечні зшивки”.

“Зовні це проявляється зморшками, погіршенням кольору обличчя. Усередині у нас все те ж саме, і органи не можуть нормально виконувати свою функцію. Це зрештою веде до швидкого зникнення життя… Коли ми термічно обробляємо продукти, особливо якщо температура доходить до точки димлення це дуже небезпечно. При цьому виробляється велика кількість канцерогенів”, – пояснила дієтолог.

Фахівець також дала поради, чим замінити цю шкідливу їжу. Так, Соломатина рекомендує варити чи готувати їжу на пару. У раціоні повинні бути присутніми білки рослинного (чечевиця, квасоля, нут) та тваринного (індичка, курка, яйця, риба) походження. Потрібно вживати запечені та свіжі овочі, фрукти, кисломолочні продукти, додавати в їжу зелень та спеції.

Додати коментар

Читають Коментують
Інсульт можна передбачити за 10 років: ключові симптоми-попередники
18 768
Суцільний стрес: відпочинок молодят за 130 тисяч грн зіпсувала одна дрібничка
17 789
"Величезні ноги" Ілона Маска в дивних кросівках наробили галасу в мережі
15 731
Таємне послання, знайдене на старому дивані, приголомшило чоловіка
15 702
Пенсія Поплавського вражає: українці не можуть повірити у розмір виплат
14 579
Хотів вийти: пасажир відчинив двері літака, бо посварився з дівчиною
13 236
У музеї Праги виставили «аристократичний» аксесуар для пукання
11 350
Пропагандистка Симоньян засвітилась в перуці після новин про рак і знову накинулась на Україну
10 644
Названо кращий фрукт для зменшення вісцерального жиру на животі
10 443
Експерти назвали напої, від яких краще відмовитися після 50 років
10 367
Не зручний момент Дженніфер Лопес: на весіллі мільярдера співачка надто оголилася
10 166
Кардіологи пояснили, яка тривалість сну найкраща для здоров'я серця
9 850
Єрмак був у стані шоку через рішення Зеленського про його звільнення - The Economist
9 377
Нардеп пропонує зробити день звільнення Єрмака національним святом
3
Нова мовна реальність Росії: слова "говно" та "жопа" офіційно визнані нецензурними
3
Залужний про мир: можливість для політичних реформ та відбудови
2
Коли краще мити голову – вранці чи ввечері: фахівці назвали плюси і мінуси
1
Ідеальний продукт для здоров'я: що одночасно омолоджує, знижує тиск і зміцнює зуби
1
Двічі одружувався: що відомо про особисте життя Степана Гіги, який бореться за життя
1
76-річна Вера Вонг показала фігуру в білому купальнику просто з джакузі
1
Суцільний стрес: відпочинок молодят за 130 тисяч грн зіпсувала одна дрібничка
1
Дідусь їхав до лікаря та опинився за 1500 км в іншій країні
1
Український гуморист відповів, чи можуть Потап та Дорн повернутися в Україну після війни
1
Вісім ознак раку легень можуть виникнути за півроку до діагнозу
1
Бізнес по-київськи: на Осокорках помітили преміальний Mercedes GLS у ролі "овочевої лавки"
0
Ірина Білик зворушливо звернулася до коханого і вразила фанів
0
Чому чоловіки зраджують коханим жінкам: думка психолога

Зрада – тема, що одночасно приваблює та шокує. Вона руйнує ...

Фінансовий успіх у грудні 2025: 4 знаки зодіаку, яких чекає зростання доходів

Останні місяці осени виявилися складними для фінансів та ...

Таємниця дзеркал: що стається, якщо дивитися у відображення після півночі

Дзеркала нас оточують скрізь: у спальні, передпокої, ванній ...