U-News » Здоров'я » Лікар назвала помилки у харчуванні, які ведуть до передчасної смерті
Всі новини

Лікар назвала помилки у харчуванні, які ведуть до передчасної смерті

 Лікар радить варити чи готувати їжу на пару. У раціоні повинні бути присутніми білки рослинного та тваринного походження.

Відмова від клітковини, монодієти, багато цукру та солоного, оброблене м’ясо та фастфуд — все це може призвести до передчасної смерті, вважає лікар-дієтолог Олена Соломатина.

Відмова від клітковини загрожує зростанням патогенної мікрофлори, яка врешті-решт вбиває людину, попередила експерт. Організм не може чинити опір різним захворюванням, тому що 80% імунної системи знаходиться в кишечнику, організм позбавляється клітковини. Щоб виключити цю проблему, експерт радить їсти п’ять порцій фруктів та овочів на день, при цьому раціон має бути різноманітним.

М’ясо та молочні продукти від неперевірених виробників  можуть  сформувати в організмі антибіотикорезистентність, через яку людина може померти навіть за найпростішої операції, оскільки звичайні ліки вже не діятимуть.

Монодієти і перекоси в харчуванні теж збільшують ризик ранньої смерті, оскільки довго харчуватися одними і тими ж продуктами не можна, їжа повинна бути різноманітною, щоб людина могла отримати якомога більше поживних речовин.

Цукор також провокує низку небезпечних захворювань – цукровий діабет, гіпертонію та підвищений холестерин. Якщо ці стани не контролювати, вони можуть призвести до передчасного відходу людини з життя.

Солоні продукти затримують рідину в організмі та провокують підвищення артеріального тиску, що може спровокувати гіпертонічний криз, інфаркт, інсульт. Тому дієтолог радить відмовитись від таких продуктів або мінімізувати їх вживання.

Оброблене м’ясо теж завдає шкоди, оскільки до його складу входить нітрит натрію, що з ризиком виникнення раку. Є і нітрозаміни, які теж можуть спричинити ризик передчасної смерті, попереджає дієтолог.

Барвники, консерванти та підсилювачі смаку теж скорочують тривалість життя – така їжа викликає підвищену освіту вільних радикалів. Це пов’язують із раннім розвитком раку та серцево-судинних захворювань, уточнює лікар.

Смажене, а також фастфуд  теж у категорії небезпечної їжі, каже Соломатина. При вживанні такої їжі клітини організму “просто зацукроваються, утворюються поперечні зшивки”.

“Зовні це проявляється зморшками, погіршенням кольору обличчя. Усередині у нас все те ж саме, і органи не можуть нормально виконувати свою функцію. Це зрештою веде до швидкого зникнення життя… Коли ми термічно обробляємо продукти, особливо якщо температура доходить до точки димлення це дуже небезпечно. При цьому виробляється велика кількість канцерогенів”, – пояснила дієтолог.

Фахівець також дала поради, чим замінити цю шкідливу їжу. Так, Соломатина рекомендує варити чи готувати їжу на пару. У раціоні повинні бути присутніми білки рослинного (чечевиця, квасоля, нут) та тваринного (індичка, курка, яйця, риба) походження. Потрібно вживати запечені та свіжі овочі, фрукти, кисломолочні продукти, додавати в їжу зелень та спеції.


Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
45 532
Відома українська співачка зменшила груди й показалася після операції: "Було мрією з 13 років"
22 322
Названо найрозумніші знаки зодіаку: для них немає непосильних завдань
21 107
Батько хотів включити "білий шум", аби дитина заснула, але щось пішло не так
18 515
Жирова хвороба печінки: перші "тихі" зміни в організмі назвали лікарі
16 785
Скільки потрібно грошей для комфортного життя в Україні: експерт назвав цифри
16 744
Українців закликали робити запаси: в Україні рекордно подорожчають два основні продукти
15 846
Село-символ: знайдено населений пункт, назва якого влучно характеризує сучасне життя в Україні
13 671
Чотири симптоми, які вказують на дуже високий артеріальний тиск
13 470
Коли треба поєднати пляж і роботу: відео з Одеси розсмішило соцмережі
12 822
Скільки можна зберігати заварений чай, розповіли фахівці
12 338
"Річ епохи Гомо совектікус". Українець насмішив мережу цікавою знахідкою
12 305
Як вивести холестерин з організму без таблеток: учені назвали найпростіший спосіб
12 090
Жінка за безцінь купила на барахолці вазу, яка виявилась артефактом китайської династії
0
Про небезпеку розігрітої в мікрохвильовці їжі розповіли експерти
0
Три знаки Зодіаку, які до кінця тижня можуть опинитися у пастці
0
Чому потрібно вживати рибу: переваги та недоліки продукту
0
Показник небезпечних хвороб: про що може свідчити постійне бажання спати
0
Дуже сміливо: 67-річна Шерон Стоун у прозорій сукні знялася для глянцю
0
Магія Місяця змінить їх назавжди: які знаки Зодіаку отримають сміливість, щоб змінити долю
0
Встигніть зробити до заморозків: як зібрати солодкі та великі помідори
0
Майк Тайсон одним ударом поставив на коліна відомого ютубера: кумедне відео
0
"Донбас не віддамо": Зеленський заявив "Слугам народу" про впевненість у перемозі української армії
0
Євгенія Власова зізналася, чи справді повернулася в шоу-бізнес
0
Ці імена носять чоловіки-страждальці: можливо, не слід так називати сина
0
Ірма Вітовська поділилася враженнями про Костянтина Темляка після скандалу з аб’юзом
0
Тантричний секс: як почати практикувати і чи він допоможе стосункам

Нереальне задоволення тривалістю кілька годин і глибший ...

Дисоргазмія: чому після сексу можуть зʼявлятися спазми

Більшість жінок хоча б раз у житті відчували судоми чи ...

Дружба й секс: чи можна їх поєднати без неприємних наслідків

Дружба та сексуальність — це два потужні виміри людських ...