Споживання алкоголю може підвищити ризик розвитку інсульту. При цьому, чим більше і частіше ви вдаєтеся до такого способу розслаблення, тим більше ви ризикуєте отримати удар.
Згідно з дослідженням, яке проводилося спільно з Університетом Голвея та було опубліковано в журналі Neurology, люди, які п’ють, на 14% частіше страждають від будь-якого інсульту та на 50% підвищують ризик такого виду інсульту, як внутрішньомозковий крововилив.
Які порції алкоголю вважаються надмірними?
Учасники дослідження, які вживали велику кількість алкоголю – 14 напоїв на тиждень для жінок і понад 21 напої на тиждень для чоловіків – підвищили ризик інсульту на 57%.
У той же час запій був пов’язаний з н а29% вищим ризиком ішемічного інсульту, 39% вищим ризиком усіх інсультів і 76% вищим ризиком внутрішньомозкового крововиливу.
Які напої найгірші?
“Переважне споживання пива було пов’язане зі збільшенням ризику інсульту на 21%, і значно вище (73%) для внутрішньомозкового крововиливу. Споживання вина не було пов’язане з ризиком інсульту – не було ні збільшення, ні зниження”, – говорить Ендрю Сміт, професор клінічної епідеміології в Університеті Голвея.
Що стосується пива, то воно містить білок і вітаміни групи В, а вино містить флавоноїди – групу фітонутрієнтів, які мають протизапальні та антиоксидантні властивості.