Мабуть, немає у світі суперечливішої їжі, ніж манна каша. Одні дослідники вважають її абсолютно “порожньою”, інші перераховують її корисні властивості.
Як же бути? Гастроентеролог Анжеліка Шакірова розповіла, чому навколо продукту так багато суперечок та чому манна каша може нашкодити.
Лікар зазначила, що кілька років тому медики та вчені почали попереджати про небезпеку манної каші, бо засумнівалися у користі цієї страви. Більшість схилялося до того що, що її в раціоні слід обмежити, особливо дітям.
А вся справа в тому, що манна каша, в порівнянні з іншими, містить мало вітамінів, корисних речовин і дуже калорійна, оскільки складається з швидких вуглеводів. Вони швидко перетравлюються і при регулярному споживанні можуть спровокувати набір зайвої ваги. Також гастроентеролог розповіла, що манна каша заважає засвоюватись кальцію в організмі за рахунок фітинової кислоти, яка є у її складі.
А дефіцит цього елемента викликає серйозні проблеми зі здоров’ям, зокрема рахіт (розлад костеутворення — прим. авт.). На думку дослідників, у цій страві також багато клейковини (глютену), яка погіршує всмоктування корисних речовин організмом і може призвести до порушення роботи кишечника.
Анжеліка Шакірова пояснює, що багатьох у дитинстві годували манною кашею і всі виросли абсолютно нормальними. Проте, сталося це за рахунок правильно збалансованого харчування, завдяки якому шкода від манної каші ставала мінімальною. Але не всі діти так харчуються.