Як відновити печінку без ліків, пояснила дієтолог та гастроентеролог Аліна Будаковська.
Медик зазначила, що для цього органу особливо корисні морквяний та гарбузовий соки.
У моркві, наприклад, міститься багато каратиноїдів, які скорочують руйнівну дію токсинів.
Денна норма – склянка об'ємом 250 мілілітрів.
Крім того, корисний сік із вмістом буряків.
"Буряк - незамінний продукт у раціоні, оскільки в ньому міститься речовина, що перешкоджає розвитку ракових захворювань"
Будаковська додала, що буряк омолоджує клітини печінки, а також підвищує її детоксикаційні властивості.
Буряковий сік краще змішувати з іншими соками, тому що у чистому вигляді його пити складно.
Також корисною вважається мінеральна вода, насичена гідрокарбонатом кальцію.
Вона зменшує запалення у печінці, скорочує спазм жовчного міхура, а також нормалізує відтік жовчі, покращує травлення та відновлює всі обмінні процеси у печінці.
Для здорових людей нормою на день вважається склянка мінеральної води, випита до їди, а при порушеннях роботи органу можна випивати до трьох склянок на день.
Дієтолог нагадала і про каву, яка запускає виділення ферментів печінки, що впливають на метаболізм.
Але необхідно вживати не розчинний, а натуральний напій.
Таку каву можна пити з молоком жирністю трохи більше 2,5%.
Молоко також можна пити окремо для покращення роботи печінки, але лише з низьким відсотком жирності, зробила висновок експерт.