Чи називаєте ви його “комбуча”, шипучий чай або чай з грибами, ви не самотні, якщо вам подобається чайний гриб.
Мало того, що цей ферментований напій має приємний гострий смак та достаток бульбашок, його регулярне вживання може покращити ваше здоров’я.
Завдяки своєму гострому смаку, освіжаючому шипінню та передбачуваним перевагам для здоров’я чайний гриб — «шипучий чай, грибний чай, хоч би як його називали» — за останні кілька років злетів до слави в супермаркетах.
Хоча не можна заперечувати, що напій може бути цілком чудовим, вам може бути цікаво, чи справді він заслуговує на весь галас і чи справді він такий корисний, як усі думають.
Хоча ефекти у тварин не обов’язково відображають ефекти у людей, цілком можливо, що чайний гриб може покращити не один, а два ключові маркери серцевих захворювань.
Дослідження 2011 року на качках показало, що чайний гриб знижує рівень «поганого» холестерину ЛПНЩ, одночасно підвищуючи рівень «хорошого» холестерину ЛПВЩ.
І дослідження 2015 року на щурах дало аналогічні результати, що привело дослідників до висновку, що ці результати, ймовірно, частково пов’язані із вмістом антиоксидантів у чайному грибі.