Вчені та медики постійно сперечаються про норму споживання яєць.
Раніше їх рекомендували з’їдати по два щодня, зараз, згідно з новими рекомендаціями ВООЗ, середньостатистичній людині рекомендується вживати не більше двох-трьох яєць на тиждень через вміст у них великої кількості холестерину.
Про це повідомила дієтолог, нефролог Ганна Коробкіна.
Експерт нагадала, що ВООЗ рекомендує 2-3 яйця на тиждень. За її словами, в яйці міститься 215 міліграмів холестерину за добової норми 300 міліграмів.
Перевищувати цю дозу не рекомендується, наголосила Коробкіна.
Вона також уточнила, що у яйцях містяться фосфоліпіди, які знижують кількість холестерину в крові.
Тому якщо у людини немає проблем зі здоров'ям, то навіть з'ївши на сніданок два яйця, їй не потрібно протягом дня обмежувати себе в продуктах, що містять холестерин: м'ясі, сирі, рибі.
Експерт підкреслила, що яйця — це цінний продукт, особливо для організму, що росте.
Крім білка, там міститься велика кількість жиророзчинних вітамінів A, D, Е, фолієва кислота, холін, залізо, кальцій, фосфор, які потрібні для здоров'я нашої нервової системи, головного мозку.
Для людей похилого віку яйця теж корисні — для профілактики когнітивних порушень.
У яєчного білка маса переваг у порівнянні з білком з м'яса чи риби, а термічна обробка робить його легшим для засвоєння, додала лікар.