U-News » press release » Як зберегти бізнес та команду під час війни: досвід Яни Матвійчук
Всі новини

Як зберегти бізнес та команду під час війни: досвід Яни Матвійчук

Українці єдині у тому, що ми всі маємо працювати на перемогу у війні з росією. Ми не здалися і продовжуємо виборювати нашу свободу.

Ворог не лише вбиває наших людей та нищить інфраструктуру, а й руйнує країну зсередини – не дає можливості стати сильними економічно. Але українці мають вже розуміти, що сильна економіка дозволить нам не лише вистояти зараз, але й ефективно відновити та реформувати країну після перемоги.

Щоб цього досягнути – треба, щоб всі українці якнайшвидше стали одностайними у баченні нашого «економічного дива». Зараз ж такого бачення немає, у суспільстві точиться дискусія довкола повоєнного відновлення.

Різні політики намагаються просувати своє «корисливе» бачення відновлення України, мета якого дуже часто – збагатися, а не реформувати країну.

Нам намагаються привити думку, що Україна може існувати як держава лише на гроші партнерів та друзів, які будуть брати участь у повоєнній відбудові. Проте варто розуміти, що, по-перше, на гроші донорів країна довго не проіснує, а, по-друге, ці гроші закінчаться і тоді ми залишимося «біля розбитого корита».

Як зробити Україну успішною?

Я переконана, що успішна Україна майбутнього може існувати тільки за умови, що зараз ми сформуємо та затвердимо єдине бачення економічного розвитку, яке передбачає:

1) Детермінацію людини головною цінністю з  її особистою, громадянською та економічною свободами. Якщо одну з цих свобод обмежують, то можна вважати, що свободи як такої не існує.

2) Верховенство права.

3) Обмеження участі держави у економічному житті країни, дерегуляція та дебюрократизація.

4) Створення сильної контрактної армії.

5) Впровадження принципів вільної економіки, яка передбачає: ліквідацію участі держави у економіці, полегшення ведення бізнесу в Україні, зменшення кількості податків, скорочення держапарату.

Вирішальною зараз є економічна свобода українців. Це чи не найважливіший крок, який має зробити держава зараз. Треба мотивувати українців відкривати власні справи, розвивати бізнес в Україні. Розгалужена система бізнесів в Україні – це запорука швидкого розвитку економіки. Ми зможемо не брати гроші у партнерів, а будемо створювати та генерувати їх всередині країни. Це не лише зміцнить нашу незалежність, але й дасть упевненість у довгостроковому успіху України.

Бізнес через продаж товарів та послуг збільшує ВВП України, платить податки, створює робочі місця, розвиває громади. Велика кількість підприємців в Україні – це гарантія сталого розвитку країни, збагачення українців, розширення «середнього» класу. Вирішальним є ще й те, що чим більша кількість бізнесів буде в Україні – тим ефективніше ми зможемо протистояти політикам та чиновникам, які просувають соціалістичні підходи. Соціалізм, який нам часто намагаються «впарити» –  це найпагубніше, що може статися з нашою країною зараз. Тому ключове завдання українців зараз – це сформувати єдине спільне бачення повоєнної України, яке має базуватися на принципах вільної економіки. Для досягнення цього ми маємо втримати бізнеси, які існують навіть попри війну. Паралельно з цим треба постійно виборювати у держави спрощення ведення бізнесу в Україні, щоб стимулювати економіку природним шляхом, а не «рукотворно».

Матвійчук Яна: як вижив мій бізнес під час війни

З власного досвіду скажу, що втримати бізнес під час війни, зберегти команду та відновитися – це надскладне завдання.

Коли почалося повномасштабне вторгнення росії – моє креативне агентство ARENA CS призупинило роботу. Попри те, що бізнес не працював – я почала займатися громадською діяльністю, фандрайзити, допомагати армії та постраждалим від війни. Як на мене, то саме така активність дозволила не втратити моральні сили для подальшої роботи.

Справжньою підтримкою для мене стала команда, яка сама писала мені з пропозицією реалізації проєктів. Напевно, немає людини з команди, яка би не допомагала армії, поки робота в ARENA CS була на паузі.

Ми працювали дуже ефективно, оскільки головне спрямування креативного агентства ARENA CS – організація івентів. Досвід у організації подій допоміг максимально організовано вибудувати логістичні зв’язки. Все закуповували і доставляли блискавично швидко.

Окрім того, я свою команду теж не покинула, не проводила скорочень штату та продовжувала виплачувати зарплати. Я вважаю, що це було одним з кращих рішень, оскільки, як тільки стало можливо проводити заходи – ми одразу почали це робити. Команда була готова, всі були дуже вмотивовані. Нам майже не довелося наймати нових людей, навчати їх. Саме тому я вважаю, що людина у будь-якій організації чи компанії – це найвища цінність. Багато підприємців цього не розуміють і часто змінюють людей. Я ж є прихильницею тієї думки, що моя команда – це моя сім’я і у кризу я не можу їх покинути.

Щоб бути упевненою у тому, що мої люди не будуть кинуті напризволяще у випадку кризової ситуації – ще до війни у межах компанії ми створили резервний фонд, де зберігаються кошти на виплату зарплат протягом 3 місяців. Створення такого резерву було обумовлене початком війни у 2014 році. Завдяки цьому, вже під час повномасштабного вторгнення, команду вдалося зберегти на 75%.

Окрім того, ледь не кожного дня протягом перших місяців війни я постійно виходила на контакт з командою. Розповідала про реальний стан речей, перспективи на майбутнє. Навіть у такі буремні часи я розуміла, що не можна залишати людей у незнанні.

Відновити роботу після перших місяців «великої» війни було доволі складно. У кінці березня 2022 року ми відправили листа нашим партнерам та клієнтам, де розповіли про те, що продовжуємо працювати навіть попри те, що команда розкидана по всій країні. Цей лист здобув багато позитивних відгуків. Ми почали отримувати перші замовлення вже влітку під час війни. Так почалося відновлення роботи ARENA CS.

Підсумовуючи вищенаведене, я визначаю такі основні принципи, які допомагають утримати бізнес під час війни:

1) Підтримуйте вашу команду: фінансово та морально.

2) Створіть резервний фонд на випадок погіршення ситуації.

3) Намагайтеся відновити роботу максимально швидко (якщо дозволяє безпекова ситуація). Інакше це зроблять інші.

4) Дайте всім знати, що ви працюєте.

5) Будьте справжнім лідером, відкиньте страхи та хвилювання.

Вести бізнес під час війни – це складне випробування, але якщо ви зможете пройти ці темні часи, то в подальшому вже ніщо не зможе вам нашкодити. Ви будете готові до найбільших потрясінь і криз. Окрім того, не всі мають змогу здобути досвід кризового менеджменту, а тому сприймайте це, як випробування, яке дозволить вам вийти на новий рівень.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Названий по-справжньому шкідливий продукт при високому холестерині
21 337
Як виглядає розкішний триповерховий маєток Тіни Кароль
19 873
Оштрафують при першій зупинці поліцейськими: водіям нагадали про популярне порушення ПДР
14 425
Кардіологи назвали найбільш корисний для серця овоч
14 373
Неповнолітній син Кадирова вперше виступив на публіці, але ніхто не зрозумів, що він сказав - відео
14 233
Жінка прийшла знайомитися із сім'єю нового хлопця і зрозуміла, що його тато – її колишній (відео)
13 363
Перераховано продукти для сніданку, які позбавляють від сонливості і цукру в крові
12 058
Канадка знатно осоромилася, кидаючи букет нареченої
11 991
Заради нього жінки розлучалися: що відомо про таємниче особисте життя Святослава Вакарчука
9 713
Одягнув 13 сорочок, 5 пар трусів і 6 штанів: пасажир знайшов спосіб не платити за багаж у літаку
9 580
Медики назвали продукти, які здатні очистити мозок від алкоголю
9 331
Кардіолог назвала найкорисніші для серця продукти
9 212
Жінка із застряглим міксером у волоссі стала "зіркою" соцмереж
9 030
Названо 6 азіатських автомобілів, від купівлі яких варто утриматися
0
Усього одна проблема зі здоров’ям підвищує ризик деменції вп’ятеро
0
Ендокринолог поділилася порадою, як уникнути розвитку цукрового діабету
0
"Узяв владу над моїм життям": Монро повідомила, що більше не вживає алкоголь
0
Лілія Подкопаєва вперше за тривалий час приїхала до України та показала, чим тут займається
0
Звернулася до ворожки: Ірина Білик - про пошук вкрадених росіянами коштовностей
0
У РФ уже тричі повідомили про "захоплення" Роботиного: у ЗСУ відреагували
0
Депутат Верховної Ради: Недоліки додатку "Резерв +" вимагають змін в законі про мобілізацію
0
Навіть духовка, яку ніколи не мили, блищатиме як нова: який популярний засіб здатен на це
0
Як садити моркву, щоб потім не проріджувати
0
Названо п'ять знаків зодіаку, яким складно визнати свої помилки
0
Жовтіє часник у травні-червні: чому так відбувається і чим його підживити
0
Стюардеса розповіла про скаргу, яку їй набридло чути від пасажирів
0
5 речей, які ніколи не одягне багата жінка: вони видають несмак і мають дешевий вигляд

Багатство не гарантує гарний смак, але воно дає можливість ...

Чому в ресторані риба та м’ясо смачніше, ніж удома: названо секретний інгредієнт

Після відвідування ресторанів багато господинь намагаються ...

Чому жінки найповільніше худнуть в стегнах, і що можна з цим зробити

Про те, чому при схудненні жінки найповільніше втрачають ...