Вона є корисним, універсальним та поживним інгредієнтом багатьох страв.
Регулярне вживання вівсянки може забезпечити ряд переваг для здоров'я, таких як поліпшення травлення, зменшення запалення в організмі, а також зниження ризику різних хронічних захворювань, таких як діабет, пише Нeilpraxisnet. Вівсянка:
Поживна: Вівсянка містить багато важливих поживних речовин, таких як білки, вітаміни B1 та B5 та мінерали, такі як магній, фосфор, цинк та залізо.
Високий вміст клітковини: вівсянка містить клітковину бета-глюкан, яка вважається особливо корисною для здоров'я і може допомогти знизити рівень холестерину, контролювати рівень цукру в крові та сприяти насиченню.
Хороше джерело складних вуглеводів: вуглеводи, що містяться у вівсянці, дуже повільно розщеплюються в організмі, що означає, що почуття ситості зберігається довше, а рівень цукру в крові не різко підвищується.
Вівсянка пропонує гарне поєднання складних вуглеводів, клітковини та білка.
Чому вівсянка сприяє травленню
Вівсянка містить як розчинну, так і нерозчинну клітковину, яка сприяє здоровому травленню при регулярному випорожненні кишечника і допомагає запобігти запори. Розчинні харчові волокна є їжею для корисних кишкових бактерій і, таким чином, можуть сприяти поліпшенню кишкової флори і, отже, здоров'ю кишечника.
Складні вуглеводи також відіграють у здоровому травленні. Повільний розпад забезпечує рівномірне та тривале вивільнення енергії. Це запобігає стрибкам і падінням рівня цукру в крові . Сильні коливання рівня цукру в крові викликають проблеми із травленням, такі як метеоризм та запори.
Вівсянка має протизапальні властивості
Крім того, вівсянка містить щось, зване авенантрамід. Це вторинні рослинні речовини, що зустрічаються лише в вівсі. Ці сполуки мають антиоксидантні властивості і можуть допомогти зменшити запалення в шлунково-кишковому тракті.
Вівсянка також містить інші антиоксиданти, такі як вітамін Е та фенольна кислота, які допомагають організму зменшити окисний стрес та запалення.
Вівсянка для зниження рівня холестерину
Було показано, що бета-глюкан клітковини, вже згаданий вище, допомагає знизити рівень холестерину ЛПНЩ. Холестерин ЛПНГ, часто званий «поганим холестерином», може накопичуватися у вигляді бляшок в артеріях, сприяючи атеросклерозу та збільшуючи ризик серцевих захворювань.
Бета-глюкани можуть пов'язувати холестерин у травному тракті, запобігаючи його всмоктування у кровотік. Вони гарантують, що холестерин виводиться з організму, а чи не відкладається в організмі.
Є багато вагомих причин регулярно їсти вівсянку як частину здорового харчування. Ще однією перевагою є те, що вівсянка надзвичайно універсальна і може використовуватись у багатьох різних стравах. Вони навіть перетворюють деякі досить нездорові продукти на корисні та багаті на поживні речовини страви.