Що мають на увазі дієтологи, радячи вживати жирні сорти риби? А чим хороша пісна риба?
Ми часто чуємо від різних фахівців поради вживати більше риби та морепродуктів. У чому ж користь цього продукту і якій рибі віддавати перевагу: купленому в супермаркеті сьомзі або виловленому на вудку окуню, пише NovaMed.
Дієтологи ділять всі види риб на три групи: жирні, помірно-жирні та нежирні. Кожна з категорій має свою калорійність та вміст корисних поживних речовин.
Нежирна
Найбільш пісна група — її представники мають жирність менше 4%, а їх калорійність не перевищує 100 ккал на 100 г.
До цієї категорії входять такі види риб: йорж, річковий окунь, щука, судак, лящ, лин, а також тріска, мінтай, камбала, сибас, хек сріблястий, путасу, сайда, макрурус, навага, пікша, вобла. Найбільш дієтичною рибою є тріска.
Нежирні сорти риб підходять тим, хто хоче позбутися зайвої ваги. Крім того, вона ідеальна для харчування дітей та вагітних, оскільки швидко готується та легко засвоюється організмом. Головне – переконатися у відсутності кісток, перш ніж годувати маленьких дітей.
Помірно жирна
Риби в цій групі мають жирність від 4 до 8%, а їх калорійність — від 90 до 140 ккал на 100 г.
До цієї групи входять такі риби як: форель, сом, короп, сазан, карась, лосось, а також тунець, горбуша, кета, ставрида, салака, зубатка, морський лящ, нежирний оселедець, морський окунь.
Перевага даної категорії риб у тому, що вони є багатим джерелом збалансованих амінокислот та білків. Вони підходять як для харчування спортсменів, так і тих, хто сидить на дієті.
Жирна
Риби, які відносяться до цієї групи, мають найвищу жирність — від 8% і вище і калорійність від 200 до 250 ккал на 100 г.
У цю категорію входять наступні види риб: палтус, сиг, сайра, кілька каспійська, товстолобик, скумбрія, вугор, нонотенія, жирний оселедець, білуга, нельма, чавича, івасі, чехонь, севрюга, минь, кликач, ому.
Жирна риба виключається з раціону більшістю дієт, проте вона є найкориснішою, особливо це стосується мешканців моря. У ній міститься велика кількість йоду, який захищає роботу щитовидної залози, а також жирних кислот омега-3, які необхідні для правильної роботи багатьох органів.