На здоров’я нирок впливає безліч факторів, включаючи спадковість, аномалії розвитку цього органу, жаркий клімат, недостатнє вживання рідини і певний раціон харчування.
Лікар-нефролог розповіла, які продукти можуть привести до утворення каменів у нирках.
За словами фахівчиня, на розвиток захворювання впливає надмірне захоплення наваристими рибними або м’ясними бульйонами і супами.
“Літні люди вважають, що їм потрібно побільше вживати бульйону, звареного на кістці, але, навпаки, це шкідливо. Продукти, що містять велику кількість пуринів, призводять до утворення каменів”, – пояснила лікар.
Крім того, утворення каменів у нирках може спровокувати і надмірне вживання інших продуктів. Йдеться про м’ясні продукти, наприклад, ковбаси і сосиски, шпинат і щавель. “Для нирок шкідлива сіль щавлевої кислоти і глутамат натрію, підсилювачі смаку”, – зазначила нефролог.