Трохи про користь улюбленого багатьма овочів для здоров’я організму та кілька простих та незвичайних способів приготування цього диво-продукту.
А ви знали, що цвітна капуста – це смачний овоч, багатий не лише на варіації приготувань, а й на корисні властивості? Він здатний навіть зменшити ризики хронічних захворювань. Чим же ще така корисна цвітна капуста? І як правильно її приготувати, щоб зберегти всі необхідні речовини у ній?
РЕГУЛЮЄ АРТЕРІАЛЬНИЙ ТИСК
У цвітній капусті міститься сульфорафан – це сполука, яка сприяє нормалізації артеріального тиску, зміцненню стінок судин, а також профілактиці серцево-судинних захворювань. Зміцнює кістки.
Капуста — це криниця вітаміну Е. Він відповідає за міцність кісток, а також покращує згортання крові і заважає кальцифікації кровоносних судин, роблячи їх більш еластичними. Уповільнює старіння, допомагає наситити клітини киснем.
ЗУПИНЯЄ ЗАПАЛЬНІ ПРОЦЕСИ
У овочі багато антиоксидантів. Вони сприяють зміцненню стінок клітин, це дозволяє запобігти їх ушкодженню. Антиоксиданти у капусті уповільнюють окислювальні процеси, тим самим зупиняючи запалення та знижуючи ризик розвитку хронічних захворювань.
СПРИЯЄ ЗНИЖЕННЮ ВАГИ
Це один із найулюбленіших дієтологами овочів. Цвітна капуста низькокалорійна, містить багато клітковини, яка сприяє швидкому схудненню, та вітаміни. Її можна їсти замість картоплі чи макаронів.
ЗМІЦНЮЄ ІМУНІТЕТ
В одній порції цвітної капусти міститься добова норма вітаміну С. Тут його навіть більше, ніж у деяких цитрусових. А він, як відомо, підвищує стійкість організму до вірусів та мікробів, стимулює вироблення антитіл.
ЯК ПРИГОТУВАТИ КАПУСТУ?
- Ви можете зробити пюре із відвареної капусти. Просто приготуйте на пару суцвіття, додайте столову ложку оливкової олії, сіль, перець та трави до смаку. Так ви отримаєте простий у приготуванні корисний аналог картопляному пюре.
- Цвітну капусту можна обсмажити з невеликим додаванням оливкової олії та спецій до смаку. Ця страва чудово підійде на вечерю — низький глікемічний індекс капусти не спровокує стрибків цукру в крові.
- З суцвіть овочів можна приготувати навіть основу для піци! Вам потрібно просто змішати яйце з пюре з капусти, додати трохи солі та борошна. Зробіть з маси коржик і випікайте 6-8 хвилин, далі викладете будь-яку начинку і запікайте ще 20 хвилин.