Одним з кращих гарячих напоїв в раціоні людини є чай масала – дослідження показало, що його пиття ефективно знижує високий рівень холестерину і може продовжувати життя.
Чай масала являє собою напій, що готується з чорного чаю зі спеціями, включаючи імбир, корицю, гвоздику, кардамон, перець, аніс, і молоком.
Дослідники сільськогосподарського університету NWFP в Пакистані констатують, що вживання цього гарячого напою дієво знижує рівень «поганого» холестерину, утвореного ліпопротеїнами низької щільності.
“Поганий” холестерин характеризується особливістю накопичуватися в артеріях, звужуючи їх просвіт, погіршуючи провідність кровотоку, тим самим підвищуючи ризик серцевого нападу та інсульту.
Вчені виявили, що вживання приємно гарячого чаю масала протягом шести тижнів здатне знизити рівень «поганого» холестерину ЛПНЩ до 30 відсотків. Фахівці пов’язують цей ефект з дією його спецій.
Крім цього, споживання даного напою асоціюється з низкою інших оздоровчих ефектів, завдяки яким продовжується людське життя.
Дослідники Лундського університету в Швеції прийшли до висновку, що пиття чаю масала має виражений вплив на придушення апетиту, захищає від переїдання, ожиріння, яке різко знижує загальне самопочуття людини.
“Регулярно вживаючи чай масала, людина може підтримувати здорову вагу, знімає напругу з тіла і розуму. Антиоксиданти різних спецій, що містяться в ньому, допомагають підвищити імунітет, знизити ризик запалення, раку, інфаркту і серцевих хвороб”, – постулювали експерти.