U-News » press release » «Головне правило – бути пілотом у своєму літаку»: Яна Матвійчук про рік ведення бізнесу під час війни
Всі новини

«Головне правило – бути пілотом у своєму літаку»: Яна Матвійчук про рік ведення бізнесу під час війни

Яна Матвійчук – власниця бізнесів у сфері креативної індустрії (ARENA CS, Nixwood, Enercell та ін.), інвесторка. Громадська діячка, ініціаторка декількох соціальних проєктів. Співзасновниця та членкиня Борда БФ Міжнародна жіноча допомога. Авторка та ведуча YouTube–каналу Бізнес Арена – просвітницький канал про вільну економіку. Свою місію розвивати бізнес спільноту втілює як Членкиня Борда найсильнішого бізнес клубу України  –  Young Business Club.

-  Яким був цей рік для бізнесу в Україні і, зокрема, для вашої креативної агенції ARENA CS?

Цей рік з моменту повномасштабного вторгнення рф був дуже складним для всіх нас. І тут вже мова йде не про прибутки бізнесу, мова про життя та саме існування кожної української родини.

Наша креативна агенція ARENA CS займається маркетинговими проєктами для міжнародних корпорацій та неурядових організацій. Більша частина проєктів – організація заходів, конференцій. В перші місяці після повномасштабного вторгнення наша команда займалась волонтерськими проєктами і головна наша місія була – бути корисними для фронту. Бізнес був  на повному «стопі». Але вже на початку літа 2022 року активність бізнесу почала відновлюватись. І нам треба було заробляти кошти, щоб утримувати команду та нашу родину Аренівців.

Волонтерську активність ми перенесли в команду нашого фонду Міжнародна жіноча допомога, який організували у квітні 2022 року. Більша частина команди ARENA CS переключилась на проєкти для наших клієнтів та проєкти у сфері культури.

Для порівняння – у 2021 році ми організували та провели понад 1500 проєктів, тоді як у 2022 році – трохи більше 600.

В команді до 24 лютого працювало 70 менеджерів, зараз ми відновлюємось до цієї кількості – вже працює 65 менеджерів. Близько 30%  – це нові співробітники, бо не всіх вдалося втримати: 7 людей поїхали закордон і вирішили залишитись там з родинами.

Тобто нас торкнулись проблеми демографічних змін в Україні, інфляція, певне скорочення активності наших клієнтів. Ми – креативна агенція і розуміємо, що будь-яка страшна криза, навіть за масштабом як війна росії проти України, має стати для нас уроком і кроком у майбутнє. Тому ми постійно шукаємо нові проєкти та інвестуємо в них.

Наприклад, створення контенту – це важливий нематеріальний актив сьогодення. Україна перебуває в центрі історичних подій, тому приводів для мистецьких проєктів дуже багато: ми створюємо проєкти у сфері документального та ігрового кіно, допомагаємо артистам з гастролями по Україні і збором коштів для ЗСУ, підписуємо колаборації з професійними фотографами-митцями, драматургами. Війна народжує сенси, які культура переосмислює та відтворює через творчі проєкти. Ми беремо в цьому активну участь і скоро зможу більше розповісти.

Трошки відкрию завісу: зняли фестивальне документальне кіно про військових медиків, працюємо над ігровим кіно про сьогодення. Багато сенсів.

- Порівнюючи ситуацію рік тому і зараз - які висновки/уроки ви для себе зробили?

Важливо знати історію і реально оцінювати ситуацію – патріот має тікати або стріляти, як каже один мій друг. Я перші дні після 24 лютого була з дитиною у Києві і ховалась у бомбосховищі. У мене була ілюзія, що навіть випадку захоплення Києва росіяни ж не будуть розстрілювати мирне населення? Але після новин про Ірпінь та Бучу всі мої знання з історії з університету повспливали у пам’яті. Тобто треба правильно оцінювати ситуацію і рятувати своє життя вчасно. Як жінка з малими дітьми  я зробила саме такий висновок. Зараз я безмежно вдячна чоловікам та жінкам, які відбили атаку на Київщину. Я зараз говорю особисто про себе та своїх дітей. Безмежна вдячність нашим захисникам, що зараз я можу говорити про свій бізнес та його відновлення. Хоча на півдні та сході, особливо в Бахмутському напрямку йдуть жахливі бої…

- Чого не вистачає бізнесу в Україні зараз?

Бізнесу не вистачає економічної свободи. Чиновники, такі як Гетманцев, продовжують всіляко перешкоджати веденню бізнесу і провадять соціалістичну політику.

Гетманцев вважає, що держава може і має встручатись в діяльність бізнесу. Всі його ініціативи спрямовані на розширення повноважень контролюючих та регуляторних органів, що безпосередньо впливає на звуження економічної свободи. Гетманцев здійснює «ручне» управління податковою, а податкова – бізнесом.

Спочатку всі очікували, що Гетманцев як людина Зеленського, буде виконувати обіцянки президента і не буде скасовувати спрощену систему. Але ні, податківець змусив ФОПи вести бухгалтерію, збирати первинну документацію, використовувати касові апарати та подавати ускладнену звітність. Також значно зросла кількість перевірок бізнесу, але на початку повномасштабного вторгнення їх відмінили. Проте ненадовго – з 1 липня 2023 року перевірки планують поновити.

Блокування податкових накладних та ручне управління процесом їх розблокування – величезна шкода всім бізнесам – від малого до великого.

Ініціативи Гетманцева ускладнили роботу бізнесу, експортерам та імпортерам, збільшили податкове навантаження. Податковий кодекс зріс з 700 до 1500 сторінок.

Для економічного зростання має бути стимулююча стратегія держави. Замість зростання добробуту кожного українця, у наших чиновників плани по поповненню бюджету та обслуговуванню боргів. Чиновники не думають про розвиток економіки та добробут кожного українця, а тільки про контроль та державний бюджет. А це різні стратегії і буде різний результат. Як приклад, почитайте нещодавнє інтерв’ю Міністра Фінансів про «Національну стратегію доходів». Якщо підхід не зміниться, то бізнес втече з України і податкове навантаження на кожного українця ще більше зросте. Нас чекатимуть злидні та бідність.

- Хто головні вороги українського бізнесу зараз? Що вони роблять не так?

Бізнес вболіває за Україну. Чиновники – противники економічної свободи. Сьогодні таких чиновників уособлює Гетьманцев.
Данило Гетьманцев – активний прихильник марксистських та соціалістичних підходів та радянського способу життя. Він уособлює українську бюрократію, яка є противником ринкової економіки та прав і свобод громадян. Такий підхід робив 30 років нашу країну бідною і залишить Україну в бідності після нашої перемоги. Війна загострила всі проблеми і протирічча, які існували 30 років. Тому у 2022 році бізнес повстав проти ідей Гетьманцева і всієї бюрократичної системи. Пригадайте, звернення бізнесу до Президента Володимира Зеленського підписали більше 10 тис підприємців, власників бізнесу.

- Що українські підприємці вимагають від українського уряду, щоб він міг забезпечити зростання економіки?

Бізнес хоче отримати реформи, дерегуляції та нове законодавство, які піднімуть нашу країну у світовому рейтингу економічної свободи хоча би у ТОП-50. Треба назавжди відмінити податкові перевірки, блокування накладних та зупинки роботи підприємств. Зараз Гетманцев пообіцяв, що перевірки бізнесу повернуться з 1 липня 2023 року, хоча на початку війни їх відмінили. Це створить додатковий тиск на бізнес, можливість для відновлення хабарництва серед податківців.

До того ж, дерегуляція сприятиме наповненню державного бюджету. Економічна свобода дасть підприємця змогу активніше розвивати бізнес, залучати інвестиції, ВВП почне зростати. Окрім цього, треба ще й скоротити держапарат. Це теж дасть змогу зекономити значну кількість бюджетних коштів.

Важливо розуміти, що держава не має збирати податки. Громадяни мають оплачувати державні послуги будь-яким зручним способом. Основний принцип такий: визначити, які державні функції залишити і які скасувати, порахувати скільки коштів треба для надання цих державних функцій і на основі цих даних створити просту в адмініструванні систему оподаткування. Зниження податків матиме велику стимулюючу функцію для зростання бізнесу, створення нових робочих місць та залучення інвестицій.

 

- Яку ви бачите перспективу на наступний рік?

Рік буде непростим, авжеж. Я зараз можу говорити про підприємців, які ведуть бізнес в Україні. Якщо у вас немає інших ринків окрім України, то терміново треба думати про вихід на міжнародну арену, шукати нові можливості для співпраці з міжнародними партнерами на ринках світу. Україна завжди була не дуже великим ринком для бізнесів, у нас успіху найбільше досягали ті компанії, хто відкрив для себе ринки США, Європи та інших країн світу. Сьогоднішня ситуація – не виключення.

Станом на червень 2022 збитки внаслідок війни оцінювалися у 350 млрд доларів. Проте вже у січні 2023 прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що ця сума може перевищити 600-700 млрд доларів.

Світовий банк у березні 2023 року підрахував, що відновлення економіки України коштуватиме 411 млрд доларів.

Партнери України вже зараз вкладають гроші у відбудову критичної інфраструктури та житла. Проте великі проєкти реконструкції можуть бути втілені лише, коли в Україні настане «сталий мир». Попри те, що війна триває, західні партнери вже затверджують бюджети, котрі виділять на відбудову України. За відновлення окремих регіонів чи міст хочуть братися окремі країни. Для нас це чудово, бо між цими країнами буде здорове суперництво і вони будуть намагатися втілити свої проєкти якнайкраще.

Також важливо розуміти, що в Україну прийде багато інвестицій у секторі підприємництва, що дасть поштовх розвитку економіки.

Гроші на відбудову в Україні будуть, але зараз найважливіше – це успішний контрнаступ і капітуляція росії.

- Чи вважаєте ви доречним створювати власний бізнес зараз?

Будь-який бізнес починається з першого кроку. Ніколи не буде кращої можливості для початку вашого бізнесу, аніж сьогодні. Чому? Тому що чим швидше ви почнете, тим швидше навчитеся і вийдете на рівень професійного бізнесу.

Авжеж всі думають про війну і її наслідки для бізнесу та економіки, але в сучасних умовах глобальних можливостей бізнес можна починати перебуваючи в Україні, але працювати на інші ринки. Важливіше зрозуміти: БІЗНЕС – це не важка наука, в першу чергу – це досвід. Починайте отримувати досвід вже зараз. Україні необхідно якомога більше вільних творчих людей-підприємців. Підняти та модернізувати Україну маємо разом, а власний бізнес – це найкращий внесок у майбутнє країни та перемоги на економічному фронті.

- Яке головне правило ведення бізнесу під час війни ви для себе визначили?

Люди – основна цінність нашого бізнесу. А це клієнти, партнери, колеги. Треба бути співчутливим, бо люди надважливі.

Хочу поділитись одним важливим спостереженням щодо лідерства в бізнесі. Я завжди намагаюсь створювати команду лідерів, щоб було більше людей в бізнесі, хто готовий брати на себе відповідальність. Події цього року показали, наскільки важливо мати сильну команду ТОПів та лідерів в бізнесі. Адже стійкий бізнес – той, який працює незалежно від наявності щоденних команд, без власника, який каже, що робити. Українці взагалі розкривають свій потенціал тоді, коли ти даєш їм багато свободи та відповідальності. Це працює на всіх рівнях.

З першого дня повномасштабного вторгнення я згадала важливе правило лідерів:

якомога більше спілкування з командою. І це не роздача команд. Для здорового духу кожна людина хоче мати щось тверде поруч. Лідер має надати це «тверде». Тому з початку повномасштабного вторгнення я кожен день, потім кожні декілька днів зверталась до команди і просто розповідала: Що відбувається? Де ми як бізнес? Що робимо? Куди йдемо? Навіщо? Що буде у майбутньому саме з нами?

Головне правило: бути пілотом у своєму літаку. Одного разу я сиділа в літаку, який не вилітав. Всі почали переживати. Пілот вийшов на зв'язок і повідомив, що знайдена поламка і її лагодять, він пообіцяв кожні 10 хвилин виходити по радіо і повідомляти про ситуацію. Так і сталося: кожні 10 хвилин він виходив і повідомляв про ситуацію, ми змогли спокійно просидіти так більше 2 годин. Згадайте Зеленського під час війни? Щоденне вечірнє звернення Президента! А ефіри Арестовича з Фейгіним щовечора? Коли твоя команда проінформована, вона бачить мету і спокійно робить свою роботу, бо розуміє куди і навіщо.

Завдяки цьому ми зберегли здорових дух співробітників, навіть при тому, що були в різних країнах, а дехто ледь вийшов з окупації…

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Не "Пасха" і не "куліч": як правильно говорити українською
52 345
Таємне батьківство Андрія Данилка: як звуть двох синів співака, хто їх народив і де хлопчики живуть зараз
36 440
Іван Попович пояснив, чому Микола Гнатюк став монахом
19 018
Названий по-справжньому шкідливий продукт при високому холестерині
17 571
Лікарі назвали ознаки, які вкажуть на необхідність очистити печінку
17 304
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
16 628
У білих батьків народилося темношкіре немовля: як це пояснила жінка і що каже наука
16 448
Злодій під час пограбування випав із вентиляційної шахти та "загубив" труси зі штанами – фото
14 913
6 найбільш небезпечних продуктів харчування для печінки
12 367
“Ляп на сцені”: відома українська ведуча впала зі стільця під час виступу
12 034
Син-ухилянт Софії Ротару після невдалої втечі за кордон мешкає з нею під Києвом - фото зіркового маєтку
11 715
Чотири симптоми вказують на “непомітне” ураження організму раком
11 363
У Дубліні туристів закликали припинити “лапати бюст” популярної статуї
9 853
Експерти розповіли про корисну альтернативу продуктам, які підвищують холестерин
1
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
1
Без цих документів за кермо не можна: українським водіям загрожують серйозні штрафи
0
Великдень 2024: що категорично заборонено робити та їсти, головні традиції свята
0
3 місяці в’язниці за крик за кермом: де водіїв кинуть за ґрати за підвищення голосу
0
В Україні хочуть конфісковувати автомобілі у п’яних водіїв на користь ЗСУ
0
В Україні хочуть дозволити конфіскацію автомобілів за порушення ПДР
0
Впроваджують новий дорожній знак: що він означає
0
Місячний посівний календар на травень 2024: коли садити і сіяти різні культури
0
Блаженніший Святослав привітав вірян УГКЦ із Великоднем
0
alyona alyona і Jerry Heil розповіли, що символізують їхні образи для "Євробачення-2024"
0
Хлопчик віддав свій єдиний долар мільйонеру, якого сплутав із безхатьком: як він його винагородив
0
Нагадувала снігову кулю: співачка Розалія в дивному хутряному пальті під прицілом папараці
0
Як почистити рибу без ножа: топ дієвих методів

Чищення риби – це неприємне заняття, яке може спричинити ...

Перевірили можливості iPhone 13 у 2024 році! Все ще найкращий «яблучний» смартфон Apple

Хоча з моменту виходу iPhone 13 минуло вже кілька років, ...

Господині розповіли про особливості холодного способу засолювання сала

Солоне сало мусить бути м’яким, щоб тануло в роті. А таким ...