Вживання цього виду чаю може допомогти збільшити тривалість життя шляхом поліпшення роботи серця, зниження рівня цукру в крові, зменшення ваги.
Йдеться про такий напій, як масала.
Масала є традиційним індійським напоєм на основі чорного чаю з молоком і спеціями (кардамон, гвоздика, кориця, імбир, аніс, чорний перець, насіння фенхелю, коріандр та інші). Фахівці називають масалу видом чаю, що збільшує тривалість життя.
Дослідження, проведене Департаментом харчування людини в сільськогосподарському університеті NWFP (Пакистан), показало, що цей чай може покращувати здоров’я людини. Вчені виявили, що кориця – одна з спецій, присутніх в масалі, – знижує “поганий” холестерин до 30 відсотків протягом шести тижнів. “Поганий” холестерин (ЛПНЩ) сприяє накопиченню жиру в артеріях”, збільшуючи ризик серцевого нападу та інсульту. Пиття масали захищає від даних патологій.
Інший компонент чаю, імбир, допомагає знижувати рівень цукру в крові. Його постійно висока концентрація може привести до незворотних пошкоджень різних частин тіла – очей, нервів, нирок, кровоносних судин. Вживання цього виду чаю служить ефективною профілактикою гіперглікемії.
Чай масала зазвичай готують з використанням коров’ячого або соєвого молока, що є відмінним джерелом білка. Дослідники Лундського університету (Швеція) прийшли до висновку, що «білок має виражений вплив на придушення апетиту». Таким чином, масала забезпечує профілактику переїдання, яке в значній мірі пов’язане з ожирінням, негативно позначається на загальному самопочутті людини.
“Вживаючи чай масала, ви можете підтримувати здорову вагу, зберігати здоров’я серця і знижувати рівень цукру в крові. Ці ефекти асоціюються зі збільшенням тривалості життя”, – резюмували експерти.