Поширений у всьому світі напій найчастіше доповнює сніданок. При помірному вживанні вчені відзначають його користь для організму і, зокрема, для мозку.
Дослідження показали, що кава може знизити ризик втрати пам’яті на 70%. В основному вчені спостерігали за жінками, хоча позитивний ефект помітили і у чоловіків.
Так, поліпшення пам’яті пов’язане з трьома, ніж з однією, чашками кави в день.
Ризик втрати пам’яті знизився на 70% у жінок старше 70 років, і на 30% – у осіб старше 65 років. Кава, як випливає з результатів дослідження, здатна відстрочити деменцію, проте не може запобігти їй.
Вчені відзначають, що необхідно провести додаткову роботу з вивчення впливу кофеїну на мозок, перш ніж можна почати застосовувати кофеїн як спосіб боротьби зі зниженням когнітивних функцій.