Кава вважається одним із найкорисніших напоїв у світі. Вчені продовжують відкривати у нього нові властивості і тепер виявили, що кава може запобігти хворобі, яка торкається 15% світового населення.
Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі American Journal of Kidney Diseases (AJKD, офіційне видання національного фонду дослідження нирок у США – National Kidney Foundation), понад 500000 людей щорічно опиняються в лікарні через сечокам’яну хворобу. Проте вчені встановили, що регулярне вживання кави знижує ризик утворення каменів у нирках. Зокрема, лише одна чашка напою щодня зменшує ймовірність розвитку стану на 40%.
У дослідженні було проаналізовано дані про здоров'я майже 572 000 учасників з Великобританії та Фінляндії. "Наші результати переконливо свідчать про те, що регулярне вживання кави знижує ризик утворення каменів у нирках", - заявила керівник дослідження, епідеміолог та доктор наук з Інституту екологічної медицини Каролінського інституту (Швеція) Сюзанна Ларссон (Susanna C. Larsson).
На думку вчених, такий ефект можна пояснити кількома причинами. Насамперед, кофеїн має сечогінну дію на рецептори аденозину в нирках. Крім того, він може знижувати адгезію кристалів оксалату кальцію на апікальній поверхні епітеліальних клітин ниркових канальців. "Інші біологічно активні сполуки в каві без кофеїну, такі як тригонеллін, також можуть мати аналогічну захисну дію, як і кофеїн", – йдеться у дослідженні.
Проте вчені заявили, що необхідні додаткові дослідження на цю тему, оскільки кілька попередніх робіт показали, що кава може збільшити ймовірність утворення каменів у нирках. Водночас фахівці зазначили, що це може бути пов'язане з некоректними даними та факторами ризику.