Про це повідомили вчені зі Школи громадської охорони здоров'я ім. Блумберг при Університеті Джонса Хопкінса в Балтіморі.
Вчені з'ясували, що у помідорах та яблуках містяться речовини, які допомагають відновити клітини легень, пошкоджені внаслідок куріння.
Більше того, при включенні до раціону цих продуктів значно сповільнювалося погіршення функції органу як у людей, які кинули шкідливу звичку, так і у тих, хто ніколи її не мав.
Фахівці провели дослідження, в якому порівняли результати функціонального тесту легень 650 осіб із різних країн до дотримання дієти та через 10 років.
Вимірювання об'єму повітря, що вдихається, показало, що у колишніх курців, які збільшили частку помідорів і яблук в меню, зниження функції органу за цей період сповільнювалося на 80 мілілітрів. Відповідний звіт було опубліковано у журналі European Respiratory Journal.