За даними вчених, дотримання простих правил допомагає посилити захищеність організму від розвитку раку.
Їсти зелень і часник. Листові салати, зелень з листям темного забарвлення, водорості і на додачу до них часник – цей набір забезпечить організм такою великою кількістю антиоксидантів, з яким не зможуть зрівнятися інші продукти.
Їсти цілісне зерно. Згідно зі звітом Американського інституту дослідження раку та Всесвітнього фонду боротьби з раком, раціон харчування з високим рівнем цільних зерен ефективно захищає людину від розвитку колоректального раку (рак кишечника). Цей висновок підтвердився результатами аналізу, що охопив 99 досліджень за участю 29 мільйонів чоловік.
Кожен день вживати овочі. Вживання овочів постачає організм субстанціями, смертоносними для злоякісних клітин. Крім того, овочі – це продукти, які не містять траснсжирів, і їх поїдання означає загальне зниження трансжирів в раціоні, споживаних з іншою їжею.
Уникати продуктів високої переробки. Згідно з результатами дослідження французьких вчених, які були опубліковані в JAMA Internal Medicine, регулярне вживання продуктів високої переробки асоціюється з ранньою смертністю у зв’язку з розвитком захворювань, в тому числі раку. Кожні додаткові 10% цих продуктів в раціоні підвищують ризик ранньої смерті на 14%. Учені радять: не їжте сосиски і чіпси кожен день, шашлик і фастфуд вживайте не частіше двох разів на місяць.
Приймати аспірин. Дослідження вчених з Університету Ньюкасла показало, що щоденний прийом аспірину вдвічі знижує ймовірність розвитку раку прямої кишки. У свою чергу вчені з Гарвардської школи громадської охорони здоров’я констатували, що регулярний багаторічний прийом ацетилсаліцилової кислоти може допомогти запобігти розвитку раку шлунково-кишкового тракту.
Займатися спортом. Для ефекту захисту від розвитку раку досить тренуватися два рази в тиждень. Заняття спортом розганяють метаболізм, зміцнюють імунітет.