Холестерин не лише шкодить організму, він є дуже важливим для нас.
Нутриціолог Богдана Волошинович розповіла про цінність цієї сполуки та назвала основні причини, коли вона може нашкодити.
Що таке холестерин та чи завжди він шкодить
Лише 20% холестерину надходить в організм з їжею, а решта – 80% виробляється організмом самостійно. Жироподібна речовина є дуже важливим елементом для клітинних мембран.
Вона необхідна для статевих гормонів, в тому числі гормонів надниркових залоз, потрібна синтезу жовчних кислот та вітаміну Д. За словами Богдани, сполука необхідна для стресоадаптації.
Холестерин складається з ЛПВЩ (ліпопротеїдів високої щільності) та ЛПНЩ (ліпопротеїди низької щільності). Тобто – «хороший» та «поганий» холестерин. У своєму Іnstagram нутриціолог пише:
Чим небезпечний «поганий» холестерин
- є основною причиною розвитку атеросклерозу (закупорювання судин бляшками)
- може бути причиною утворення каменів в жовчному міхурі
Що призводить до збільшення «поганого» холестерину
- велика кількість вуглеводів (всі непотрібні вуглеводи наш організм переробляє в тригліцериди, тому чим більше вуглеводів, тим більше тригліцеридів і відповідно ЛПНЩ)
- недостатня кількість правильних жирів у раціоні
- велика кількість фруктози в раціоні (фрукти, сухофрукти, продукти із вмістом фруктози)
- споживання трансжирів
- малорухливий спосіб життя
- часте вживання алкоголю