В організмі людини можуть виникати запальні процеси через шкідливі продукти. Гастроентеролог та дієтолог розповіла, яку їжу потрібно зменшити в раціоні.
Запалення — це захисна реакція організму, яка направлена на боротьбу з чужорідними факторами. Інколи воно переходить у хронічний процес.
Ще у 2018 році в журналі Nutrition in Clinical Practice опубліковано дослідження, що підтверджує, що їжа, яку ми вживаємо, є одним з основних факторів запалення, — розповіла лікар.
Гастроентеролог та дієтолог назвала основні п’ять груп продуктів, які можуть нашкодити людині.
Цукор
Він провокує запалення та веде до росту патогенної флори в кишківник. Цукор прискорює старіння. Його слід замінити на сухофрукти або мед. Це дозволить швидке втратити лишні кілограми та знизити рівень С-реативного білка.
Багаті омега-6 кислотами, які є прозапальними факторами, і в раціоні сучасної людини в надлишку. Їх співвідношення з омега-3 має бути в нормі 1:1, ну максимум 4:1, а насправді близько 20:1 — розповіла лікар.
Лікар радить обирати оливкову або лляну олію.
Смажені продукти
Вони шкідливі для організму людини, адже утворюються при високих температурах. Варто змінити обробку їжі на тушкування, варку або пар.
Рафіновані крупи
У білому борошні, пластівцях, крупах, які запарюються окропом, зовсім немає користі. Вони підвищують рівень глюкози, інсуліну та запальних цитокінів. Краще замінити такі продукти на цільні крупи та цільнозернове борошно.
Молочні продукти
Досі одна із самих спірних груп продуктів. І якщо, наприклад натуральний йогурт — джерело корисних бактерій, добре переноситься навіть при лактазній недостатності. То цільне коров’яче молоко навпаки стимулює запалення, діє на ІПФ-1, — розповіла лікар.