Дослідники Journal of Food Composition and Analysis виявили підвищений рівень металів=канцерогенів у деяких популярних напоях.
Розповідаємо, що не рекомендовано купувати.
Де знайшли канцерогени
Дослідники вивчили зразки 60 популярних напоїв: у п’яти з них рівень металів перевищував норму для питної води. Серед небезпечних речовин були виявлені нікель, бор, марганець, стронцій, кадмій, селен та миш’як.
Виявилося, що підвищена концентрація небезпечних речовин є у рослинному молоці (мигдальному та вівсяному) та змішаних фруктових соках. Зокрема в двох останніх рівень миш’яку перевищував 10 мкг на літр. Також у морквяному, фруктовому та соку з журавлини і вівсяному молоці виявили кількість кадмію, яка перевищувала норму в сотні разів.
Свинець зазвичай був у нормі в більшості напоїв: найвищий рівень (6,3 мкг на кілограм) зафіксували у популярному напої з лаймом. Такий показник є нижчим за стандартний для питної води.
Дослідники попереджають, що, попри невтішні результати, люди вживають перераховані безалкогольні напої рідше, ніж звичайну питну воду, тож ризик для здоров’я зберігається низьким.