U-News » Здоров'я » Як і з чим готувати броколі, щоб вона не розгубила свою поживність
Всі новини

Як і з чим готувати броколі, щоб вона не розгубила свою поживність

Є одна хитрість, про яку ви не знали!

За своєю поживною цінністю броколі посідає одне з перших місць. Володіючи землистим і водночас легким смаком, вона не відчуває нестачі в необхідних вітамінах і мінералах, за які наш організм неодмінно віддячить нам. У 100-грамовій порції сирої броколі міститься 2,57 грама білка, 2,4 грама клітковини, 46 міліграмів кальцію, понад 91 міліграм вітаміну С і 303 міліграми калію.

Крім того, в ній є велика кількість заліза, магнію, цинку, фосфору та багатьох інших корисних речовин. Однак, як і у випадку з багатьма іншими продуктами, частина поживної цінності втрачається в процесі приготування. На щастя, якщо ви любите варену броколі, знайте, що є одна приправа, яка може врятувати становище. WomanEL хоче вам про неї розповісти.

Сила порошкової гірчиці

Маючи протиракові властивості, броколі містить сульфорафан. Однак утворення сульфорафану можливе тільки в результаті з’єднання мірозинази і глюкозинолату глюкорафаніну, що міститься в овочі. Однак під час приготування броколі ми втрачаємо мірозиназу.

Однак це не означає, що для отримання потенційного антиканцерогенного ефекту потрібно обмежуватися лише сирою броколі. Навпаки, вчені з дослідження, опублікованого 2018 року в журналі Molecular Nutrition & Food Research, виявили, що заповнення втраченої мірозинази шляхом додавання зовнішнього джерела їжі може допомогти відновити вміст сульфорафану в броколі. Що ж це за зовнішнє джерело, запитаєте ви?

Порошкоподібне гірчичне насіння. Під час дослідження 12 учасникам давали по 200 г вареної броколі. Через 24 години концентрація метаболітів сульфорафану в сечі учасників збільшилася більш ніж у чотири рази порівняно зі звичайним вживанням вареної броколі з 1 г порошку коричневої гірчиці.

Як правильно готувати броколі

Дослідження підтверджує результати більш ранніх досліджень, зокрема дослідження 2013 року, опублікованого в журналі Food Chemistry, в якому вчені вивчали процес руйнування мірозинази під час приготування броколі. Дослідження показало, що, хоча варіння броколі значно перешкоджає утворенню сульфорафану, додавання порошку насіння гірчиці до вареної броколі збільшує вироблення сульфорафану.

Однак якщо гірчиця не є вашою улюбленою приправою, доктор Майкл Грегер, засновник і член Американського коледжу медицини способу життя, каже, що зберегти вміст сульфорафану в броколі можна й іншим способом – якщо правильно її приготувати. Доктор Грегер пояснює, що під час розрізання броколі відбувається спільна активація мірозинази та глюкозинолату глюкорафаніну.

Якщо після цього дати овочу трохи постояти, утворюється сульфорафан. Доктор Грегер пропонує нарізати сиру броколі заздалегідь, а потім відлучитися на 40 хвилин, що називається технікою злому й утримання. Щойно сульфорафан утвориться, він уже нікуди не дінеться. Ви можете насолоджуватися всіма корисними властивостями приготованої броколі.


Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
45 686
Відома українська співачка зменшила груди й показалася після операції: "Було мрією з 13 років"
22 418
Названо найрозумніші знаки зодіаку: для них немає непосильних завдань
21 161
Батько хотів включити "білий шум", аби дитина заснула, але щось пішло не так
18 550
Жирова хвороба печінки: перші "тихі" зміни в організмі назвали лікарі
16 854
Скільки потрібно грошей для комфортного життя в Україні: експерт назвав цифри
16 823
Українців закликали робити запаси: в Україні рекордно подорожчають два основні продукти
15 998
Село-символ: знайдено населений пункт, назва якого влучно характеризує сучасне життя в Україні
13 710
Чотири симптоми, які вказують на дуже високий артеріальний тиск
13 503
Коли треба поєднати пляж і роботу: відео з Одеси розсмішило соцмережі
12 869
Скільки можна зберігати заварений чай, розповіли фахівці
12 385
"Річ епохи Гомо совектікус". Українець насмішив мережу цікавою знахідкою
12 360
Як вивести холестерин з організму без таблеток: учені назвали найпростіший спосіб
12 168
Як зберігати моркву взимку: поради для уникнення гнилі, сухості та проростання
0
Ірина Білик розповіла, що стало причиною її численних пластичних операцій
0
Банани залишаються свіжими і не темніють тижнями, якщо зберігати їх з одним предметом побуту
0
Фахівці назвали три сорти огірків, які не підходять для консервації
0
Бужинська здивувала конфузом з польською владою, в який потрапила через відому колеги: "Змушена захищатися"
0
Як самостійно приготувати просте та ефективне добриво для орхідей
0
Гороскоп під питанням: чому ваш знак зодіаку може більше не відповідати зіркам
0
Чотири знаки Зодіаку опиняться на краю прірви цього тижня
0
Жінка за безцінь купила на барахолці вазу, яка виявилась артефактом китайської династії
0
Про небезпеку розігрітої в мікрохвильовці їжі розповіли експерти
0
Три знаки Зодіаку, які до кінця тижня можуть опинитися у пастці
0
Чому потрібно вживати рибу: переваги та недоліки продукту
0
Показник небезпечних хвороб: про що може свідчити постійне бажання спати
0
Тантричний секс: як почати практикувати і чи він допоможе стосункам

Нереальне задоволення тривалістю кілька годин і глибший ...

Дисоргазмія: чому після сексу можуть зʼявлятися спазми

Більшість жінок хоча б раз у житті відчували судоми чи ...

Дружба й секс: чи можна їх поєднати без неприємних наслідків

Дружба та сексуальність — це два потужні виміри людських ...