U-News » Здоров'я » Як і з чим готувати броколі, щоб вона не розгубила свою поживність
Всі новини

Як і з чим готувати броколі, щоб вона не розгубила свою поживність

Є одна хитрість, про яку ви не знали!

За своєю поживною цінністю броколі посідає одне з перших місць. Володіючи землистим і водночас легким смаком, вона не відчуває нестачі в необхідних вітамінах і мінералах, за які наш організм неодмінно віддячить нам. У 100-грамовій порції сирої броколі міститься 2,57 грама білка, 2,4 грама клітковини, 46 міліграмів кальцію, понад 91 міліграм вітаміну С і 303 міліграми калію.

Крім того, в ній є велика кількість заліза, магнію, цинку, фосфору та багатьох інших корисних речовин. Однак, як і у випадку з багатьма іншими продуктами, частина поживної цінності втрачається в процесі приготування. На щастя, якщо ви любите варену броколі, знайте, що є одна приправа, яка може врятувати становище. WomanEL хоче вам про неї розповісти.

Сила порошкової гірчиці

Маючи протиракові властивості, броколі містить сульфорафан. Однак утворення сульфорафану можливе тільки в результаті з’єднання мірозинази і глюкозинолату глюкорафаніну, що міститься в овочі. Однак під час приготування броколі ми втрачаємо мірозиназу.

Однак це не означає, що для отримання потенційного антиканцерогенного ефекту потрібно обмежуватися лише сирою броколі. Навпаки, вчені з дослідження, опублікованого 2018 року в журналі Molecular Nutrition & Food Research, виявили, що заповнення втраченої мірозинази шляхом додавання зовнішнього джерела їжі може допомогти відновити вміст сульфорафану в броколі. Що ж це за зовнішнє джерело, запитаєте ви?

Порошкоподібне гірчичне насіння. Під час дослідження 12 учасникам давали по 200 г вареної броколі. Через 24 години концентрація метаболітів сульфорафану в сечі учасників збільшилася більш ніж у чотири рази порівняно зі звичайним вживанням вареної броколі з 1 г порошку коричневої гірчиці.

Як правильно готувати броколі

Дослідження підтверджує результати більш ранніх досліджень, зокрема дослідження 2013 року, опублікованого в журналі Food Chemistry, в якому вчені вивчали процес руйнування мірозинази під час приготування броколі. Дослідження показало, що, хоча варіння броколі значно перешкоджає утворенню сульфорафану, додавання порошку насіння гірчиці до вареної броколі збільшує вироблення сульфорафану.

Однак якщо гірчиця не є вашою улюбленою приправою, доктор Майкл Грегер, засновник і член Американського коледжу медицини способу життя, каже, що зберегти вміст сульфорафану в броколі можна й іншим способом – якщо правильно її приготувати. Доктор Грегер пояснює, що під час розрізання броколі відбувається спільна активація мірозинази та глюкозинолату глюкорафаніну.

Якщо після цього дати овочу трохи постояти, утворюється сульфорафан. Доктор Грегер пропонує нарізати сиру броколі заздалегідь, а потім відлучитися на 40 хвилин, що називається технікою злому й утримання. Щойно сульфорафан утвориться, він уже нікуди не дінеться. Ви можете насолоджуватися всіма корисними властивостями приготованої броколі.


Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
43 216
Проти тромбів і для серця: названий простий, але корисний квітковий чай
36 114
«Багаті старими не бувають»: у мережі завірусилося відео, як дідусь на Porsche «підчепив» молодицю
25 282
Національний гімн Росії виявився краденим: чий він насправді
23 423
Новий скандал на публіці: Макрони раптово осоромилися перед камерами
22 147
"Пора додому": двійник Зеленського в Італії не зміг втекти від українки
21 699
В Україні можуть змінити пенсійний вік: що відомо про чергові плани народних депутатів
19 371
Як швидко знизити холестерин: 5 простих порад від кардіолога
18 936
Популярні алкогольні напої назвали причиною небезпечно високого тиску
15 095
Три можливих причини інсульту, про які багато людей не здогадуються
13 159
Уряд готує масштабну реформу пенсійної системи: ключові зміни
12 221
Продукти, які потрібно їсти кожній людині для підтримки здоров’я суглобів
11 402
"Мауглі", який жив з дикими тваринами, наразі не впізнати: фото до і після
10 615
Кідман на відпочинку в Хорватії показала, як виглядає її натуральне волосся
0
Юрій Рибчинський вперше розповів про обіцянку Ігорю Покладу, яку порушив
0
Карти Таро обіцяють велике диво: лише ці знаки Зодіаку поставлять крапку в історії своїх невдач
0
Беленюк показав, як проходять його тренування на природі: нардепу постійно заважає один настирливий «гість»
0
Чому сильних людей не люблять: 7 несподіваних причин
0
Доплати до пенсії за довголітню працю: хто має право на додаткові кошти
0
Як захистити дім від комарів без хімії: простий засіб із кухонних інгредієнтів
0
Росіяни знищили студію, де Дорофєєва і Позитив знімали кліп: співачка звернулась до фанів
0
Лікарі назвали неочевидні симптоми смертельних захворювань
0
Популярний вранці напій може бути не тільки приємним, але і корисним
0
Леся Нікітюк показала свою фігуру через місяць пологів і як минуло її перше тренування у залі
0
Небезпечно для здоров’я: продукти, які ми всі даремно гріємо
0
Загадкові 'сюрпризи' від РФ: що ховається за заявою Лаврова
0
Лікарі застерігають: на тілі є точки, яких краще не торкатися

Погодьтеся, є щось майже медитативне у спробі «навести лад» ...

Накликаєте бідність і самотність: 5 причин не підстригати собі волосся власноруч

Не так багато дівчат наважаться самостійно підстригати собі ...

Ці 6 фраз, почуті від чоловіка, мають насторожити будь-яку жінку

На думку психологів, представники сильної половини людства ...