Серцево-судинні захворювання є однією з головних причин смерті в усьому світі. Зменшити ризик виникнення цих захворювань можна дотримуючись правильного харчування
Серцево-судинні захворювання є однією з головних причин смерті у світі, а в багатьох країнах світу й основною причиною смерті. Через це питання здоров’я серця є критично важливим для всієї системи охорони здоров’я.
Незалежно від того, чи діагностовано у вас захворювання серцево-судинної системи, чи ви просто занепокоєні підтримкою здоров’я свого серця, є науково підтверджені кроки, які допоможуть вам жити довше, зокрема уважно стежити за тим, що ви їсте. Нещодавні дослідження показують, що включення до раціону більшої кількості продуктів рослинного походження, особливо продуктів, багатих омега-3 жирними кислотами, може бути ключем до збільшення довголіття для людей із серцево-судинними проблемами.
В аналізі, опублікованому в журналі Американського коледжу кардіології, вчені вивчили дані, зібрані з 905 осіб, середній вік яких становив 67 років. Усі вони були пацієнтами із серцевою недостатністю. Серцево-судинні проблеми у них виникали з різних причин. Автори дослідження також відзначили рівень альфа-ліноленової кислоти (АЛК) пацієнтів, яка є омега-3 жирною кислотою, яка міститься в продуктах рослинного походження.
Спостереження за пацієнтами проводилось впродовж 2,4 року. За цей час 140 пацієнтів померли від різних причин, а 85 померли через серцево-судинні захворювання. Коли дослідники порівняли пацієнтів із найвищим і найнижчим рівнями АЛК, вони виявили, що ті, хто мали вищий рівень цієї кислоти, мали менший ризик першої госпіталізації через серцеву недостатність, серцево-судинну смерть або смерть від усіх причин.
Дослідники зазначають, що включення деяких продуктів, багатих на АЛК, таких як волоські горіхи, до раціону будь-якої людини, незалежно від того, страждає вона від серцево-судинної недостатності, може призвести до покращення роботи серцево-судинної системи.
Хоч це дослідження і є спостережним, воно є ще одним дослідженням у зростаючій кількості аналізів, які вказують на позитивний зв’язок між омега-3 жирними кислотами та профілактикою або лікуванням серцевих захворювань.
АЛК та омега-3 жирні кислоти можуть допомогти запобігти серцевим захворюванням завдяки їхньому впливу на запалення. Вчені давно з’ясували, що захворювання серця та інші хронічні захворювання мають запальний компонент.
Чудовими продуктами, які принесуть у ваш раціон АЛК та омега-3 жирні кислоти, є волоські горіхи, насіння конопель, насіння чіа й насіння льону. Вони також містять антиоксиданти, які допомагають боротися із запаленнями. Додавати ці продукти до страв можна різними способами, зокрема насінням можна посипати основні страви або салати чи замішувати в смузі. Також можна робити бутерброди із горіховим маслом або просто регулярно їсти горіхи.
Хорошим джерелом АЛК є бобові та брюсельська капуста, а інші омега-3 жирні кислоти можна знайти у жирній рибі й морепродуктах, авокадо, печінці тріски та оливковій олії.