Про те, як організувати здорове харчування, експерти сперечаються постійно. Але вчені мають намір поставити крапку в дискусіях – вони з’ясували, який продукт є найбільш правильним і корисним.
Дослідники з Університету Вільяма Патерсона в Нью-Джерсі в США вивчили вміст поживних речовин у 41 продукті – співвідношення вітамінів, клітковини та калорій.
Дивно, але тільки одному продукту вдалося забезпечити 100 відсотків поживних речовин добової потреби.
І це крес-салат! Він містить багато вітаміну С, вітаміну А, заліза, кальцію, калію та магнію, а також безлічі антиоксидантів. Інші переваги: завдяки ефірним маслам продукт має заспокійливу дію, та полегшує кашель при респіраторних захворюваннях і, згідно з дослідженням, має детоксикаційну та кровоочисну дію на організм.
Друге місце посіла китайська капуста, всього 100 грамів якої на чверть покриває добову потребу у вітаміні С.
А бронзу від учених отримав мангольд — листові буряки. У топ-10 також увійшли листя червоного буряка, шпинат, цикорій, латук, петрушка, салат ромен та листова капуста.