Про те, що харчові звички і уподобання можуть зробити несприятливий вплив на організм, відомо вже давно. Більш того, як стверджував лікар Мюнхенської клініки Харлазін Клеменс Коен, існує ряд особливостей харчової поведінки, які негативно відбиваються саме на нирках, поступово їх руйнуючи.
Першою такою звичкою фахівець називає часте вживання солоної їжі. Велика кількість солі, зазначив він, сильно навантажує нирки, у зв’язку з чим їм стає складно повністю очистити кров від хлориду натрію. Не дарма досвідчені дієтологи настійно рекомендують обмежити споживання солі 5-6 грамами на добу. Особливо багато солі міститься в готовій продукції: в ковбасних виробах і навіть в хлібі.
Ще один фактор, здатний поступово зруйнувати нирки, полягає у вживанні продуктів, що містять фосфати. Цей мінерал корисний для кісток, але на нирки діє згубно. Якщо рівень фосфату в організмі перевищує норму, він перевантажує фільтруючі органи і навіть призводить до відкладення кальцію в судинах. Фосфати містяться в овочах і фруктах, проте в помірній кількості, а тому не шкодять організму. Тим часом, вони нерідко використовуються в якості стабілізаторів і загусників в готовій продукції: солодка газована вода, ковбасні вироби, плавлений сир та інші.
Нарешті, підкреслює медик, шкодить ниркам і надлишок білка. Надмірна кількість білка в організмі згодом перетворюється в сечовину, тому ниркам належить вивести його з сечею з організму. Фахівці радять споживати в день не більше 0,8 грамів білка на кожен кілограм ваги. Тобто, для людини вагою 80 кілограмів допустима норма становить всього 64 грами білка. Тим часом, всього в 100 грамах м’яса яловичини його міститься відразу 26 грам. А ось в 100 грамах йогурту – тільки 5.