U-News » Здоров'я » Як відмова від алкоголю впливає на людину: 7 речей, які відбуваються з організмом, якщо не пити лише один тиждень
Всі новини

Як відмова від алкоголю впливає на людину: 7 речей, які відбуваються з організмом, якщо не пити лише один тиждень

Багато хто з нас люблять зняти стрес після важкого трудового тижня з допомогою пари-трійки келихів вина або будь-якого іншого «цілющого» напою.

А по святах і при зустрічах з друзями, як кажуть, «сам Бог велів» пригубити – ось і виходить, що, як правило, один-два рази в тиждень середньостатистичний житель нашої країни вживає алкоголь. Звичайно, це не робить людину алкоголіком – проте спиртне проте надає певний вплив на організм. Вчені радять провести цікавий досвід: відмовтеся від міцного всього на один тиждень, короткі сім днів – і ви здивуєтеся тому, що відбуватиметься з вашим тілом.

Можливість відчувати себе більш відпочилим

Напевно вам знайоме стан «розбитості» вранці, коли болить голова, ломить всі кістки, і ви взагалі не відчуваєте себе в силах встати з ліжка – а не те що піти на роботу. «І всього-то пару стаканчиків вчора пропустив!”- дивуються при цьому багато, дивуючись, чому виникло подібне самопочуття.

Все просто. Фахівець з наркоманії Аарон Штернліхт зазначає, що алкоголь – це токсин. Незалежно від того, яка кількість алкоголю ви прийняли, цей токсин матиме вплив на абсолютно всі частини вашого організму. А тому й голова буде боліти, і сон буде не таким гарним, як міг би бути, і взагалі не буде відчуватися, що ви спали – навіть якщо ви це робили протягом рекомендованих восьми годин. Алкоголь дає можливість розслабитися, однак при цьому він же заважає увійти в фазу так званого глибокого, тривалого сну – якраз в ній людина по-справжньому і відпочиває. Після вживання «живлющої вологи» ви весь час будете знаходитися у фазі швидкого сну – виспатися в ній, на жаль, неможливо – а тому на ранок ви і станете відчувати себе невиспаним і розбитим. Крім того, як правило, вечірні посиденьки з алкоголем частенько переростають в нічні – тобто скорочується кількість годин, які ви могли б витратити на здоровий сон, і замість восьми, наприклад, годин ви спите всього п’ять. Встати вранці бадьорим в такому випадку теж досить проблематично. Спробуйте не пити спиртне всього тиждень – і ви побачите, наскільки краще ви відчуваєте себе вранці.

Настрій стане кращим

Сім днів без алкоголю – це, звичайно, невеликий термін. Але навіть в подібній короткостроковій перспективі ви зможете відзначити, наскільки краще став ваш настрій. Вся справа в тому, пояснюють фахівці-наркологи, що алкоголь – це депресант. Відповідно, при вживанні спиртних напоїв зовсім не рідкістю є пригнічений, сумний настрій, депресивні думки (зрозуміло, мова йде про час після прийняття алкоголю – в той період, коли ви перебуваєте, так би мовити, «в процесі», настрій у вас, швидше за все, буде райдужним).

Алкоголь уповільнює процеси, що відбуваються у вашому головному мозку; в той же час при вживанні спиртного ви не в змозі контролювати свої емоції – що теж позначається на відсутність хорошого настрою. У подібному стані дратує, як правило, все – робота, дружина/чоловік, діти, кіт з собакою… Спробувавши не пити спиртне всього тиждень, ви переконаєтеся, що та робота у вас, загалом-то, не найгірша, і друга половина хороша, і діти чудові. Ну а кіт з собакою – і зовсім поза конкуренцією!

Відсутність сильного почуття голоду

Повинно бути, ви помічали, що під алкоголь їжа відлітає зі столу набагато швидше і в більшій кількості. Начебто і їсти-то не сильно хотілося, але чомусь, зробивши пару ковточків пива або вина, дуже апетитним здалася і та картопелька, і цей шматочок курки, і он той бутерброд. А потім ви скрушно дивитеся на цифри на вагах, зітхаючи – ну коли встигли так поправитися?

Дієтологи помічають, що алкогольні напої витісняють із нашого організму поживні речовини, які так необхідні йому для нормального метаболізму і нарощування тканин. Тому при вживанні спиртного так сильно почуття голоду – ви не встигаєте насититися, алкоголь «виганяє» поживні речовини з вашого організму, перериваючи було почалися процеси функціонування, і ви змушені поглинати все нову і нову їжу.

Підтверджено клінічно

Вчені розповідають також, що неодноразово проводилися дослідження на цю тему. В цьому світлі дуже цікаво одне з них – його результати були опубліковані в журналі Nature Communications.

Експеримент, поставлений на щурах, продемонстрував, що спиртне викликало в мозку гризунів голодну реакцію. За словами дослідників, абсолютно те ж саме відбувається і з людиною. Звідси можна зробити лише один висновок – менше вживайте алкоголь, і станете менше їсти. Поживних речовин вам вистачить, а зайвої ваги точно не утворюється.

Прекрасно виглядає шкіра

Аж ніяк не тільки жінкам важливо добре виглядати. Тьмяний колір обличчя, в’ялість шкіри, “пом’ятість” не прикрашує нікого – ні чоловіка, ні жінку. Про шкіру необхідно дбати всім, і прекрасний спосіб зробити це – усунути присутність в організмі міцних напоїв. Можливо, ви звертали увагу (а якщо ні, то зверніть спеціально) – коли ви прокидаєтеся вранці після «узливання» напередодні, в дзеркалі ви побачите людину з червоною і опухлою фізіономією.

Всьому виною саме алкоголь – адже він є чудовим сечогінним засобом (згадайте, як часто вам доводиться ходити в туалет після його вживання), а сечогінні засоби висушують шкіру. Звідси починаються проблеми з її зовнішнім виглядом. Тиждень утримання – і ви помітите, що процес поліпшення запущений.

Більша кількість енергії

І ми знову повертаємося до відчуття розбитості після вживання спиртних напоїв. В такому стані навряд чи вам захочеться піти і пробігти крос, наприклад. Або на турніку повисіти. А тим часом-згадайте! – прокинувшись зранку після того дня, коли ви не пили, ви цілком можете відчувати себе настільки бадьорим і повним сил і енергії, що можете пробігти стометрівку, і накачати прес, і підкорити Еверест.

Алкоголь зневоднює – ми це вже згадували. А вода потрібна нашому організму, як повітря – без води наше тіло не здатне робити практично нічого. Про наявність енергії при відсутності води можна і не думати. Саме тому зневоднення виснажує вас, забирає всі сили. Алкоголь знижує енергію, концентрацію, забирає навіть м’язові сили – буває, що і здавалися ще вчора легкими гантелі сьогодні підняти важко. Навряд чи вам подобається бути “вареною сосискою”, розбитою у всіх сенсах і відносинах. А тому варто задуматися про це і відмовитися від алкоголю – як мінімум напередодні тих днів, коли ви точно знаєте, що повинні бути у відмінній фізичній і психічній формі.

Відсутність похмілля

Багато хто вважає, що симптомом похмілля є головний біль. Звичайно, так – але аж ніяк не тільки він. До ознак його відносяться також слабкі болі або коліки в животі, свербіж в горлі, втома, чутливість до світла.

Похмілля – річ набагато тонша, ніж багато хто думає, відзначають фахівці, і проявлятися може абсолютно по-різному. Проте всього через тиждень після вашого утримання від спиртного ви зможете зауважити, що жодного з перерахованих вище симптомів ви у себе вже не спостерігаєте.

Погіршення самопочуття

Так, можливо і таке – але це лише в тому випадку, якщо ви приймаєте спиртне кожен день та через день. Ваш організм вже настільки звик до постійного існування алкоголю всередині себе, що, не виявивши його в один прекрасний день, він починає «ламатися».

Це називається синдромом відміни, а супроводжується такими ознаками, як нудота, блювота, сильно виражений головний біль, пітливість, тривожність, депресія, відчуття розгубленості. Тому дуже важливо: якщо ви довгий час вживали алкоголь постійно і вирішили відмовитися від цієї згубної звички, не робіть цього самостійно – зверніться за допомогою до професіонала.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Проти тромбів і для серця: названий простий, але корисний квітковий чай
31 910
Названо чотири знаки зодіаку, які з віком стають ще красивішими: ось у чому їх секрет
29 362
Реальне «похмілля»: у Таїланді п’яному туристу зробили непристойне тату
25 059
Шукає жінку для стосунків без зобов'язань: чоловік залишив на лавці записку й став "героєм"
21 452
В Києві сотні чоловіків "штурмують" ТЦК: командування відреагувало на черги
18 924
Багатодітна сім’я: кохана Святослава Вакарчука та матір його спадкоємців показала третю дитину – це дівчинка
17 141
Пасажирка розважила людей у ​​метро танцем на жердині
15 647
5 симптомів, що вказують на те, що здоров’я нирок підірвано
15 541
Лікарі назвали ознаки, які вкажуть на необхідність очистити печінку
15 372
Ірина Білик показала свого 24-річного сина від першого шлюбу
15 104
Більша за машину: у Дніпрі помітили авто, яке везло на даху величезну альтанку
14 014
Жінка викинула обручку в океан після невдалого жарту чоловіка
13 390
Де зараз зірка "Маски-шоу" Георгій Делієв, який раніше висміював українську мову
12 806
Як діяти у разі укусу кліща: поради МОЗ
0
В Росії школярі розгромили могили окупантів, які загинули в Україні. Відео
0
Не "Пасха" і не "куліч": як правильно говорити українською
0
Євгенія Власова після багаторічної перерви повертається до співочої кар'єри
0
Таємне батьківство Андрія Данилка: як звуть двох синів співака, хто їх народив і де хлопчики живуть зараз
0
На якому етапі роботи з облаштування острова Оболонський та моста-хвилі: подробиці
0
Невпізнанна Міка Ньютон показала, який вигляд мала майже 30 років тому до популярності
0
На Землю прийшло повідомлення з відстані 226 млн км із глибокого космосу
0
8 причин включити у власний раціон м'ясо кролика
0
Як розморозити м’ясо за 10 хвилин без мікрохвильової печі і окропу
0
Злодій під час пограбування випав із вентиляційної шахти та "загубив" труси зі штанами – фото
0
Непрості випробування: які знаки Зодіаку зіштовхнуться з труднощами на початку травня
0
Експерт розповів, як правильно заряджати електромобіль
0
Перевірили можливості iPhone 13 у 2024 році! Все ще найкращий «яблучний» смартфон Apple

Хоча з моменту виходу iPhone 13 минуло вже кілька років, ...

Господині розповіли про особливості холодного способу засолювання сала

Солоне сало мусить бути м’яким, щоб тануло в роті. А таким ...

Буде дуже красиво: 5 незвичайних способів пофарбувати яйця до Великодня

Вже зовсім скоро ми будемо переривати Інтернет у пошуках ...