Існує ряд продуктів, які здатні руйнувати хрящову і кісткову тканину, застерігають експерти.
Фахівці відзначають, що неправильне харчування є однією з основних причин розвитку артрозу у людини. Насамперед для суглобів руйнівним є ожиріння, і, відповідно, те харчування, яке змушує нас стрімко набирати надлишки ваги. За словами експертів, окрему групу ризику складають люди, які щодня вживають жирне м’ясо, олію, а також продукти з синтетичними жирами, траснжирами.
Але навіть в тих випадках, коли вага людини не є проблемою, існує ряд продуктів, і в тому числі корисних, які можуть руйнівно впливати на хрящову і кісткову тканину суглобів, попереджають експерти.
Так, наприклад, на суглоби згубно впливає накопичення щавлевої кислоти, яка міститься в таких корисних продуктах, як петрушка, зелена цибуля, зелена квасоля, шоколад, какао-боби, арахіс. Підвищення її концентрації веде до системного запалення і до артриту суглобів як його наслідків.
Ще одна група продуктів, яка руйнівно впливає на суглоби, – містять багато фосфору, але при цьому мало кальцію. Серед таких – м’ясо птиці, зелені овочі, картопля, риба.
«Активне споживання цих продуктів може сприяти відкладенню солей кальцію фосфату в фіброзних тканинах, сухожиллях і хрящах, у результаті чого виникають суглобові захворювання – остеоартроз і артропатія хребта», – застерегли фахівці.